Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - Egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást

Az ügyészségi vádirat szerint egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást azok a férfiak, akiket hat ember megölésével vádolva állítottak a Pest Megyei Bíróság elé pénteken.

A Pest megyei település sértettjei a televíziós híradásokból értesültek a büntetőper kezdetéről, és polgárjogi kerestet kívánnak benyújtani a vádlottak ellen, de félnek, hogy bosszút állhatnak rajtuk. A Pest Megyei Főügyészség pénteken ismertetett vádirata szerint Kiss Árpád Sándor elsőrendű, testvére Kiss István Zoltán és a harmadrendű vádlott Pető Zsolt 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak.

Mivel egy szerelmi háromszögből kialakult nézeteltérésben az azóta már jogerősen feloszlatott Magyar Gárda is segítséget nyújtott, úgy döntöttek - mivel megítélésük szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el a roma származású bűnelkövetőkkel szemben feladatát, ezért korábbi személyes sérelmeik és romák iránt táplált gyűlöletükből fakadóan saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást - a célpontként kiválasztott település megfelelő eszköz lehet a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak. Az MTI tudósítója vasárnap az ügyészség által közölt vádiratban foglalt támadási helyszíneken a sértettekkel beszélve azt tapasztalta, két és fél évvel a fegyveres lövöldözés után még mindig félnek, és az akkori támadás nyomait még ma is viselik a Dózsa György úti lakóházak.

Az ügyészség szerint a vádlottak - akik kezdetben még csak hárman voltak, negyedik társuk csak a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai halálos sérülésekkel is járó helyszíneken bűnsegédként vett részt - támadásukat -katonai pontossággal-a legapróbb részletekig kidolgozva, minden eshetőségre felkészülve tervezték meg és hajtották végre. Mobiltelefont vásároltak, majd egy héttel később, 2008. június 26-án a testvérpár napközben terepszemlét tartott a településen: Galgagyörk cigánytelepének földúton való megközelítési, majd a menekülés útvonalának lehetőségét kutatták fel.

A támadást majd egy hónappal később, július 21-re virradóra követték el: egy ezüstszínű, letakart rendszámtáblájú Opel Astra kombival, Acsa felől, a földúton közelítették meg éjfél előtt a települést, a házak mögötti kerten át az utca közepéig besétálva, az elsőrendű vádlott több száz méterről történő fedezése mellett egy adott jelre féltérdre ereszkedett, és Kiss István tüzet nyitott a lakóházak ablakaira. A házban két család, négy felnőtt és egy ötéves kisfiú aludt, de nem sérültek meg. Miután a másodrendű vádlott az öntöltős sörétes fegyverből a tárban lévő hat lőszert kilőtte, Pető Zsolt a megtámadott házzal szemben lévő lakás ablakát vette célba mintegy 30 méterről. Két lövés leadása után kivette az üres töltényhüvelyeket, majd a az udvaron átsétálva kiment az utcára, és újabb két lövés adott le az ablakra.

A sértettek, akik tanúként szerepelnek a támadássorozat miatti büntetőügyben, az MTI tudósítójának megmutatták azokat a helyszíneket, ahonnan a lövéseket a vádirat szerint leadhatták, és a 2010. március elsején tartott helyszíni bizonyítási eljáráson, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád kihallgatásával is megpróbáltak rekonstruálni. A két és fél évvel ezelőtti támadás éjszakáján abban a szobában, amelynek redőnnyel zárt ablakát Pető Zsolt szétlőtte, egy fiatal házaspár és három gyermeke aludt. A sörétek beszaggatták a műanyag redőnyt, amelyet azóta sem tudtak kicserélni, és több sörétszem abban az emeletes ágyban állt meg, amelyen a gyermekek aludtak. A vád szerint a bűnbanda irányítójaként tevékenykedő Kiss Árpád a besenyszögi vadásztól korábban elrabolt Mauser típusún golyós vadászfegyverrel -mesterlövész pozícióból- fedezte a házak között lövöldöző társait, majd miután azok befejezték a lövöldözést, egy harmadik, a villanyoszlop által megvilágított ház ablakát vállához támasztott fegyverével vette célba: három célzott lövést adott le, majd tárat cserélt, és kilőtte a benne lévő újabb három lőszert. Ezt követően elindult a leállított gépkocsihoz, és rövid idő múlva csatlakozott hozzá a futva menekülő, csuklyát viselő két társa.

A vádlottak azt is tervbe vették, hogyha a visszaúton üldözőbe vennék őket a rendőrök, az elsőrendű vádlott elhajt a gépkocsival, két társa pedig az autóból kiszállva elmenekül a fegyverekkel. Mivel tettük nem érte el a számukra kívánt hatást, támadásukat tovább folytatták: nyolc további helyszínen támadtak romákra, mely során hat embert megöltek, ötöt megsebesítettek, ezért az ügyészség ötszörösen minősülő emberöléssel és más bűncselekmények vádolja őket. A galgagyörki romák az MTI tudósítójának vasárnap azt mondták: a félelem még ma is bennük él, és ezért az egyik család el is költözött a megtámadott házból. Elszenvedett sérüléseik miatt kártérítési pert szeretnének indítani a vádlottak ellen, és ehhez jogi segítséget kérnének, de attól tartanak, hogy a rendőrök nem fogták el az összes elkövetőt, esetleg a felbujtójukat, így bosszút állhatnak rajtuk, vagy ˝mások folytathatják˝ a támadásukat. Elmondásuk szerint csak a sajtóból értesültek, hogy megkezdődött a bírósági per, és csak tanúként és nem sértettként kezelik őket. A pénteken kezdődött bírósági per szerdán az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 8. load 2011. március 31. 22:42
  „3. fióka
  Mert nem azokat öldösték le, akik az általad említett "magyargyilkosságokat" elkövették.
  A kollektív bűnösség alapján eljárni a legnagyobb aljasság.
  Ezt már a Benesi dekrétumok óta tudjuk.”
 • 7. fióka 2011. március 28. 12:43
  „6. duhos2 2011.03.28. 12:24--->ja így már oké:)”
 • 6. duhos2 2011. március 28. 12:24
  „3.

  Mert egy csúnya, rasszista, gádzsó vagy. :D:D:D”
 • 5. Goldmund 2011. március 28. 11:13
  „Tehát a vádlottak a híradásokból értesültek arról, hogy a "Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak". Ez a finom megfogalmazás kb. azt jelenti, hogy cigányterror volt a településen.

  Továbbá: "megítélésük szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el a roma származású bűnelkövetőkkel szemben feladatát". Ezzel azt hiszem sokan egyetértünk!

  "Úgy döntöttek .... saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást". Sok magyar hasonlóan érez, csak nincs képzettsége az effajta akciókra, és nem akar utána börtönbe kerülni vagy űzött vadként élni egy életen át. Ezért nem voltak a gyilkosságsorozat idején népes tüntetések a "rasszista erőszak" ellen, pedig de szerették volna egyes politikusok!

  És persze a homály, ami a mai napig körüllengi az ügyet. Pl. amiről a 4.hsz. ír vagy az az aprócska kérdés, hogy egy cigánytelepen hogy lehet fényes nappal fehér bőrű embernek terepszemlét tartania? Vagy egy nyári éjszakán hogyhogy mindenki alszik egy romatelepen (véletlenül sem dajdajozik, nem megy lopni stb.)?”
 • 4. fióka 2011. március 28. 10:15
  „cigányútra tévedt nyomozás és tárgyalás

  A héten megkezdődött az általam is nagy izgalommal várt cigánygyilkosok ügyének tárgyalása, és nekem egyre többször jut eszembe áldott emlékű Nagymamám szólása: amikor valamit félrenyeltem és köhögni kezdtem, mindig azt mondta, cigányútra ment.

  A cigánygyilkosságok kapcsán a vádirat és a sajtó mélázó elemzései mellett talán arról érdemes leginkább szót ejteni, mi az, amiről nem beszélnek. Amiről sem a tárgyaláson, sem a sajtóban nem lehet sokat olvasni, aminek a tisztázását nem követeli a szenvedő cigány fél esetében máskor oly hangos média.
  Nos, azok közé tartozom, akik a magyar sajtóban talán egyedülálló módon az első pillanattól kétkedve fogadták azt, hogy valóban a tetteseket fogták el, és nem csak rá akarja verni a hatalom a balhét négy arra sétáló szkinhedre. Ezzel kapcsolatban két körülményre hívnám fel a figyelmet:
  - Minden jogom megvolt arra nézve, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány rendőrségében kételkedjek, sőt, Draskovics bizonyítékhamisító videója után a kételkedés egyenesen kötelezővé kellett volna váljon minden politikai publicista számára.
  - Alig akartam elhinni - és ebben viszont igazam is lett -, hogy négy debreceni szkinhed úgy tudja elkövetni ezeket a gyilkosságokat, hogy sem a magyarországi hatóságok, sem az FBI nem akad a nyomukra. Nos, annyiban helytállónak bizonyult kételyem, hogy a vádlottak egyike, Cs. István a Katonai Biztonsági Hivatal alkalmazottja volt.
  Ez ma, Magyarországon megengedi azt, hogy alapos gyanút fogalmazzunk meg azzal kapcsolatban, hogy itt csak egy sima, rasszista indíttatású gyilkosságsorozatról van szó. A magyar médiában is mi hoztuk le először azt a dokumentumot, amelyből kiderül, hogy Cs. István a KBH munkatársa volt.
  Foglalkozott-e az ügyészség és a különböző nyomozóhatóságok azzal a kérdéssel, hogy ki és miért állította le a K.-testvérek nemzetbiztonsági megfigyelését? Ugyanis ez is megtörtént. Mint szkinhedeket évek óta megfigyelés alatt tartották, aztán pár hónappal a gyilkolászás megkezdése előtt abbahagyják ezt. Cs. István pedig személyesen is találkozott KBH-s kapcsolattartójával abban az időszakban, amikor egy ország kereste őket. Azt se feledjük el, hogy miután portálunk nyilvánosságra hozta a fent említett dokumentumokat, hirtelen a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is összeült. Nos, nem hiszem, hogy annyira komolytalan lenne az a vád, hogy a Gyurcsány-féle NBH-nak benne volt a keze a cigánygyilkosságokban. Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, ez a műfaj amúgy is reneszánszát éli Magyarországon, ám a fenti tények azért elegendő indokot szolgáltatnak arra nézve, hogy ezt a lehetőséget fenntartsuk magunknak.
  Azt is tegyük hozzá, a vádirat szerint pszichiáter is megvizsgálta a vádlottakat. Arról viszont nem szól a fáma, hogy mennyire illik össze a szkinhed-mentalitás - akikről mondjunk akármit is, de nem tartoznak a társadalom leggyávább emberei közé - azzal, hogy falu szélén lakó, esetekben dolgos, nem bűnöző cigányokat gyilkolnak le, köztük egy gyereket. Ismerve azt, hogy milyen fegyvereket birtokoltak, jogosan adódik a kérdés: miért nem csaptak le a Sztojka-, vagy a Raffael-féle cigányokra? Őket is meg lehet figyelni, őket is el lehet kapni olyankor, amikor egyedül vannak. A pszichológiai vizsgálatból kiderül, hogy a négy közül egyikük kifejezetten intelligensnek, míg a többi átlagos értelmi képességűnek nevezhető. Azt ők is tudhatták, hogy ártatlan, a Kék Fényben nem rendszeresen szereplő cigány megölése kifejezetten káros a magyar társadalomra nézve, hisz arra kényszerítik azt, hogy elhatárolódjon cselekedeteiktől, miközben a disztingválási képesség össztársadalmi hiánya miatt lassan minden büntetési lehetőségtől is elhatárolódik, azaz, a Gárdától, az önfenntartó börtönöktől stb. Magyarán, ha volt rá mód, hogy az erősen cigányellenes közhangulatot visszalépésre kényszerítsék, akkor ez volt az. Senki által nem ismert cigányok, közöttük egy gyerek megölése, a tettesek ,,elvetemült nácik" - minden adott a ,,rasszista magyarok" kép alátámasztásához.
  Ezek mind-mind felvetik azt a kérdést: vajon nem a hatalom állt az egész ügy mögött? Akár mint megrendelő, akár mint kiváltó erő, akár úgy, hogy hagyta megtörténni azt, amit időben megakadályozhatott volna, vagy ezek együttes keverékéből megalkotott koncepció alapján dolgozott. Tudjuk, hogy Gyurcsány nem ment a szomszédba némi ,,terrorveszélyért", és tudjuk azt is, hogy a posztkommunista hatalom előszeretettel nyúlt a különböző népek egymásra uszításának receptjéhez, ha hatalmának megőrzéséről van szó. Ezt mi, magyarok tudhatjuk a legjobban, lásd 1990 marosvásárhelyi márciusát.
  Az sem mellékes körülmény, hogy a vádlottak közül hárman (Cs. István, KBH-s kivételével - ami szintén érdekes tény) tagadják az elkövetésben való részvételt, miközben az ellenük rendelkezésre álló bizonyítékokról alig tudunk valamit. A DNS-minták, a mobiltelefon bemérése vajon mennyire alkalmas arra, hogy adekvát bizonyítékul szolgáljanak?
  Az sem tartozik a mellékes körülmények közé, hogy a Perényi söröző - ez az a helyszín, ahol elfogták őket, illetve ahol a fegyvereiket tartották - tulajdonosa csak mint tanú szerepel az ügyben, holott az egyik helyszínről ő szállította haza a vádlottakat, ráadásul - ha hinni lehet a vádiratnak - akkor a K.-testvérek egyikének a szeretője volt.
  Apróság, de szintén sok érdemi kérdést vethet fel: Cs. Istvánt miért engedték el a hatóságok, miután a többiekkel együtt elfogták? A letartóztatás éjszakáján ugyanis elengedték, majd telefonon felhívták, lenne szíves visszatérni, ugyanis ő is gyanúsított. Hangsúlyozom: a korábban (?) a KBH-nak dolgozó vádlottról beszélünk...
  Gyanítom, hogy sok érdekesség fog még felmerülni a tárgyalás során, abban viszont biztos vagyok, hogy a fenti kérdésekben nemhogy nem fogunk tisztábban látni a tárgyalások végére, hanem a kép sokkal kuszább lesz. Talán úgy 50 év múlva megtudjuk, hogy mi lehetett az igazság, addig viszont kénytelenek leszünk beérni azzal, hogy hiába kapták el a tetteseket, a hatalom cigánygyilkosságokban játszott szerepét nem illik firtatni a magyar ugaron. A félmegoldások országában ennyi elég is a társadalom többségének, az igazság pedig - Nagymamám szavai szerint - cigányútra ment.
  Nekem pedig továbbra is vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy a valódi tetteseket fogták volna el - igaz, ezek a kételyek bennem is gyengültek az idők során. Abban viszont biztos vagyok, hogy amit a közvélemény megismer az egész ügyből, az csak a felszín, amit hagynak megismerni bizonyos erők. Abban is biztos vagyok, hogy ez az egész megelőzhető lett volna, illetve sokkal korábban is elkaphatták volna a tetteseket, ám bizonyos, a hatalomhoz közel álló személyek ezt megakadályozták, illetve kihasználták a helyzetet. Abban nem vagyok biztos, de nem is vetem el, hogy maga a Gyurcsány-Draskovics duó volt az egész bűntény értelmi szerzője, és ezekből semmit sem tudok bizonyítani.
  Így hát ez az egész csak az én véleményem és eszmefuttatásom. Egy olyan publicistáé, aki elég sokat foglalkozott a kérdéssel és talán emiatt egyre kevésbé lát tisztán.”
 • 3. fióka 2011. március 28. 10:13
  „2. load 2011.03.28. 09:48-->miért is???”
 • 2. load 2011. március 28. 09:48
  „1. fióka
  Szégyeld magad!”
 • 1. fióka 2011. március 28. 09:21
  „Tele van már <moderálva> a romagyilkosságoktól jó lenne ha párfogulalatlunk közölnék a mindennapos magyargyilkosságokat is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerő Sándort (független) választották Miháld polgármesterének

Két jelölt közül a függetlenként induló Gerő Sándor választották polgármesternek a Zala megyei… Tovább olvasom