Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Ringás kétségek és tervek

A hónap elején újraindult kapuvári húsgyárban még csak a vágó-, darabolórészleg üzemel, s nincs is mindig elég disznó a vágóhídon.

Az új vezetők bizakodnak, de a dolgozók nem látják rózsásnak a helyzetüket. Hajnali fél hat van, a kapuvári húsgyár környéke kihaltnak tűnik. A buszról sem száll le senki a közeli megállóban, pedig néhány hónappal ezelőtt még hosszú sorok kígyóztak ekkortájt a porta felé. Hat óra után néhány perccel aztán támad némi mozgás, az éjjeli műszakosok lépnek le és fázósan húzzák össze kabátjukat a hajnali szélben. Az idegent bizalmatlanul méregetik és amikor kiderül, hogy a véleményüket kérdezzük a gyárról, inkább odébbállnak. Egyikük megjegyzi: „volt már elég kellemetlensége abból, hogy kinyitotta a száját".

Négyszázhatvan munkahely

Kovács Istvántól, a Kapuvári Hús Rt. vezérigazgatójától tudjuk, hogy jelenleg körülbelül négyszázan dolgoznak a gyárban, ehhez jön még ötven-hatvan ember a különböző szolgáltatások területén.
A menedzsmentnek hosszú távú tervei vannak Kapuvárral. Egyelőre hét-nyolcszáz sertést vágnak naponta, de a mennyiséget növelni akarják, jövő héten már napi ezer vágás a cél, azaz hetente legalább ötezer. Az igazgató a gondok között említette a beszállítási nehézségeket. A szerződéskötéseket ugyan megkezdték a termelőkkel, de ők eleinte máshova adták jószágaikat.

A disznók fele a régióból jön

– Amikor a Ringa körül bizonytalanság volt, a gazdák máshova szerződtek, és ezt a kapcsolatot többen ma is fenntartják – vázolta a helyzetet a vezérigazgató. – A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy erősödik a beszállítás a régióból, az alapanyagnak ma már több mint a fele érkezik innen. Szeretnénk jó kapcsolatot kialakítani a termelőkkel, üzleti érdekeink is egyértelműen ezt kívánják.

Kovács Istvánnak felvetettük: szó volt arról, hogy a termékgyártást is újrakezdik a kapuvári üzemben.

– Egyelőre a vágó- és darabolórészleget béreltük ki, hosszabb távon azonban lehet szó a termékgyártásról is – reagált a vezérigazgató, aki azt is elárulta, hogy jelenlegi vevőik között az ország szinte valamennyi üzletlánchálózata megtalálható, de értékesítenek külföldre is, ezen a héten összesen száz tonna húst. – Mielőtt megkötöttük volna a bérleti szerződést, természetesen informálódtunk Kapuvárról, a gyár műszaki állapotáról, a dolgozókról. Az eredményben és a tapasztaltakban nem kellett csalódnunk: minden igényt kielégítő árut produkálnak a munkatársaink.

Ne egymás ellen

Tegnap délelőtt a hentesek már déltájban hazamentek, talán elfogyott a mai napra szánt disznó. Pk kevésbé derűlátóak, mint a vezérigazgató, s ezért nevüket sem adták nyilatkozatukhoz. Mint mondták: még mindig bizonytalanok a jövőt illetően, hiszen a gyár kapacitásának pillanatnyilag csak a töredékét használják ki. Általános körükben az a vélemény, hogy még mindig veszélyben van a gyár, így az ő sorsuk is.
Viszont a válságos hetekben érdekvédőként jól vizsgázott Pászli Tibor bizakodó.

– Az igaz, hogy egyelőre kevés a disznó, de látom az erőfeszítéseket és bízom benne, hogy nőni fog a vágandó mennyiség – vélekedett a szakszervezeti vezető, aki manapság is tárgyalásról tárgyalásra, egyeztetésre jár Győrtől Budapestig és a bérlőkkel is napi a kapcsolata. – Úgy gondolom, a gazdákkal nem egymás ellen kell küzdenünk, hanem egymás mellett, önmagunkért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillag az égen

Szele Anna első kisfia 11 éves volt, amikor elvesztette. Augusztus 30-i számunkban adtunk hírt róla,… Tovább olvasom