Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rezsicsökentés - ˝Hatósági árra van szükség, amíg nem garantálható a verseny˝

"A közműcégeknek nem érdekük a hatósági ár, mert monopóliumukat szeretnék tovább élvezni, és szabadon megállapítani az árakat" - vélekedett Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője.
Szükség van hatósági árra, amíg nem garantálható a verseny a közműszolgáltatásoknál - mondta Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szombati sajtótájékoztatóján, a Fejér megyei Polgárdiban rendezett rezsifórum után.

Szájer József kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy "a hatósági árakkal szembeni támadás" régóta nagy vitát okoz az Európai Unióban. Szerinte a közműcégeknek nem érdekük a hatósági ár, mert monopóliumukat szeretnék tovább élvezni, és szabadon megállapítani az árakat.

Úgy vélekedett, hogy a szolgáltatások sajátosságai, a vezetékhasználat kérdései miatt nem versenybarát a rendszer. "Ezeket a jövőbeni viták során világossá fogjuk tenni" – mondta.

A képviselő kijelentette, hogy a hatósági árak kivezetésének felvetése a rezsicsökkentés folytatása miatti figyelmeztetés, ami egyben Brüsszel ellenállását is jelzi. Hozzátette: Magyarország határozottan fel fog lépni a kötelezettségszegési eljárás ellen, és mindent megtesz, hogy el se indulhasson a folyamat.

Szájer József kiemelte: a válság közepén széleskörű egyetértés van az Európai Parlamentben arról, hogy a polgárok költségei nem növekedhetnek, ezért „hazánk sok szövetségest találhat". Mivel a hatósági árak megszüntetése után a közműárak elszabadulhatnak, a hatóságoknak pedig a monopóliumok ellenőrzésére csak korlátozott lehetőségeik lennének, komoly támogatással, „küzdelemben, harcban" megvédhető lesz a rezsicsökkentés – mondta.

A képviselő szerint a magyar kormány és a fideszes EP-képviselők mindent meg fognak tenni, hogy a folyamat ne akadályozza a rezsicsökkentést: lobbizni fognak az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságnál és határozott kormányzati fellépés várható az Európai Tanácsban is.

Törő Gábor (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a lakosság teherbíró képessége 2010-ben véges volt. Magyarország más utat választott és példát mutathat arra, miként kell egy országot menedzselni, hogy a társadalom is elégedett legyen az iránnyal - jelentette ki.

Az Aradi Ignác Művelődési Házban tartott rezsifórumra teljesen megtelt a terem, ami mintegy kétszáz embert jelentett. A többségében idősebbekből álló hallgatóság előtt Szájer József kifejtette: a magyar emberek támogatása fontosabb, mint „a brüsszeli vállveregetés", és aki nem áll ki saját érdekeiért, nem fog elérni semmit Brüsszelben. Közölte: szeretik a békét, de annak érdekében, hogy a magyar emberek ne járjanak rosszabbul, vállalni kellett a vitákat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriába tart? Legyen óvatos!

A kritikus időjárási helyzet miatt az Ausztriába induló és az ott tartózkodó magyarokat… Tovább olvasom