Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Rekordszinten a közintézmények tartozása

Újabb csúcsra ért a költségvetési intézmények lejárt tartozása, augusztusban a Magyar Államkincstár adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt.
Újabb csúcsra ért a költségvetési intézmények lejárt tartozása, augusztusban a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt, ami 5,74 milliárddal magasabb a júliusi és 17 milliárddal az év eleji nyitóállománynál - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap megjegyzi, hogy a kincstár hónapról hónapra csak a már lejárt tartozást közli, viszont becslések szerint a még le nem jártakkal együtt mindez elérheti a 150 milliárd forintot is.

Az adósságállomány az idén ugrott meg, miután az állam átvette a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket, azok adósságaival együtt. A Napi megjegyzi: a lejárt számlák állománya az elmúlt hónapokban is fokozatosan nőtt, ami egyértelműen a költségvetési intézmények alulfinanszírozottságára utal.

A MÁK 872 költségvetési szervezetet tart számon, ezek közül 487-nek volt lejárt, 85-nek minősített tartozása. Minősített tartozásnak tekinti a kincstár az 50 millió forintnál magasabb, illetve az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó tartozást.

A lap szerint az összes adósság 65,52 százalékát teszi ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet 41,07 milliárdos tartozása, amiből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,7 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 16,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké 9,2 milliárd forint.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. szeptember 26. 08:20
    „Köszönjük Orbán, hogy rendberaktad az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legjobbjai között a Budapesti Corvinus Egyetem

Az idén is felkerült a Financial Times felsőoktatási rangsorára a Budapesti Corvinus Egyetem egyik… Tovább olvasom