Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Projektmenedzselés felsőfokon a Károly Róbert Főiskolán

A Károly Róbert Főiskola az intézményben felhalmozott tapasztalattal, tudással igyekszik segíteni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) támogatást remélőket. A mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben jártas oktatók, szakemberek a kérelem előkészítésétől a projekt utómunkálatáig minden részletkérdésben közreműködnek.

A térség fejlesztéseit koordináló, területileg illetékes Leader Helyi Akciócsoport irodái a főiskola falain belül kaptak helyet. A Károly Róbert Főiskola vezetésének eltökélt célja ugyanis, hogy a lehető leghatékonyabban segítse az ÚMVP keretében közzétett pályázati kiírásokra jelentkezőket. A szellemi műhelyben összegyűlt tudás, az itt tevékenykedő oktatók és más szakemberek nagyban hozzájárulhatnak a közösségi eszközök hatékony felhasználásához.

– Az uniós fejlesztések egyik jelentős korlátja, hogy az adott térségben működő oktatási, illetve kulturális intézmények nem minden esetben tudják tudásukkal és tapasztalatukkal kellőképpen segíteni a vállalkozásokat – véli Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora. Hozzátette: ez kulcsfontosságú, hiszen a gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak nem feltétlenül van birtokukban olyan tudás, ami az uniós pénzek elnyeréséhez és az abból finanszírozott projektek megvalósításához szükséges. A rektor megítélése szerint az adott térség szempontjából sem mindegy, milyen beruházások jönnek létre. Kizárólag a környezet számára pozitív előrelépést eredményező elképzeléseket érdemes támogatni, ösztönözni, például amelyek gyarapítják a munkahelyek számát és illeszkednek a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákhoz (HVS).

Magda Sándor
Magda Sándor

Munkájuk további lényeges eleme a szaktanácsadás, a legeredményesebbnek mégis azt tartják, ha már a kérelem megírásában közreműködnek az agráriumot és a vidékfejlesztést alaposan ismerő szakemberek.

– A pályázatok menedzselését nem úgy kell elképzelni – magyarázza a rektor –, hogy ad hoc jelleggel igény esetén tanácsot adnak a különböző területen képzett szakemberek. Arról van szó, hogy nonprofit kft.-ket hívott életre a főiskola, amelyek különböző feladatokra összpontosítanak. Akad, amelyik a könyvelésre szakosodott, egy másik a pályázatírást választotta profiljául, de működik olyan is, amelyik a banki hátteret, a költségek támogatáson kívüli részének előteremtését igyekszik megkönnyíteni. Utóbbi a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) révén elérhető forrásokat és más banki konstrukciókat ismerve ad iránymutatást a gazdálkodóknak.

Magda Sándor jelezte: az általa említett szolgáltatások egyikéért sem kér díjat a főiskola, vagyis azok az igénybevevők számára ingyenesek.
Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisebb parlament örökre álom marad?

Magyarország – Időről időre felvetődik a magyar parlament karcsúsítása, de valahol mindig… Tovább olvasom