Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Pokorni: megfontolandó a rövidebb nyári szünet

Pokorni Zoltán megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet.

A Fidesz alelnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, illőbb lenne a téli és tavaszi helyett a karácsonyi és húsvéti szünet kifejezést használni.

Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid ideig tart: nálunk 37 hétből áll, ennél rövidebb, csak Izlandon a tanítás hossza, ahol 36 hétig járnak a gyerekek iskolába. Dániában - ahol a leghosszabb a tanév - 42 hét a tanítási idő - jegyezte meg Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke hozzátette: ha azt nézik, hogy közpénzből hány órát finanszíroznak a gyerekeknek, akkor ez valamivel több mint 600 óra. A többit a magán, különóra-piacon "vásárolják meg" nekik a szülők.

Egy amerikai gyerek, ennek majdnem a kétszeresét, 1097 órát "kap" egy évben. Ott jóval elterjedtebb az egész napos iskola modellje, más a tanév beosztása is, rövidebb a nyári szünet és hosszabbak az évközi szünetek.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megfontolandónak tartaná annak áttekintését Magyarországon is, hogyan osztják be a tanévet. Pokorni Zoltán szavaiból kiderült, az ő elképzelései szerint a tanítás tarthatna tovább, és nem az iskolakezdés kerülne előbbre, az évközi szünetek pedig megnyúlhatnának.

Megjegyezte: emellett Magyarországon is illő lenne, a téli és tavaszi szünet helyett a karácsonyi és a húsvéti szünet kifejezést használni.
Mint elmondta, a jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent a gyerekekre való gondoskodás biztosításában.

Ez az időszak nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek esetében, akiknek a szülők nem tudnak programot biztosítani, ez nevelési szempontból holttér.

Kiemelte: az ő "eszménye a nevelő iskola", ezért szorgalmazzák az egész napos iskolát, s a nyári szünetre is úgy tekintenének, mint nevelési színtérre. Programokkal, táborokkal, sportolási lehetőséggel, zenéléssel, színjátszással a gyerekek bevonásával lehetne nevelési színteret "alkotni".

Az ilyen jellegű programok, ma kivétel nélkül fizetősek. Pokorni Zoltán ezért azt javasolja: a közoktatási törvény kidolgozásakor térjenek ki arra, hogyan lehetne elérni, hogy egy évtizeden belül minden település szervezzen ilyen szünidei programokat a diákok számára.

Hosszabb távon az lenne ideális, ha ezt minden iskola megtenné - jegyezte meg. Első lépésként a hátrányos helyzetű gyermekek számára közpénzből támogatásként, a nem hátrányos gyermekeknek pedig lehetőségként költségtérítés ellenében - mondta Pokorni Zoltán.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. benidor 2011. június 29. 20:14
  „Krigli! Teljesen igazad van. Sajnos a mai világban pedagógus szakmában dolgozni nem nagy öröm!
  Akadnak jól nevelt, kedves, szorgalmas gyerekek, de a többség sajnos nem ilyen. Minden problémáért a pedagógust hibáztatja a szülő és a társadalom is. Taníts, nevelj, értsd meg a sok problémával küzdő sajátos nevelési igényű gyereket, tudd tolerálni az indokolatlan szülői sértéseket, stb...
  Valaki a hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy minek a pedagógusnak hosszabb szabi, mikor milyen jó nekik, kirándulhatnak, táboroztathatnak. Szerintem bármelyik pedagógus szívesen lemond erről a fantasztikusan jó dologról, csak azért teszi, hogy a gyereked jól érezze magát, legyenek közös élményei, emlékei az osztályával, vagy van olyan gyermek, aki a szüleivel sosem jutna el oda. Ez a pedagógusnak munka és felelősség, nem szórakozás!”
 • 75. Star-Spangled 2011. június 28. 23:51
  „Baro jo otlet! Igaz a dagadt tanito neni ezt nem fogja csipni!”
 • 74. krigli 2011. június 28. 23:35
  „Na, most már elmondom a titkot: Az oktatási rendszerünk egy csóóóód.Felfedem magam, pedagógus vagyok 27 éve.
  Egy 10 oldalas tanulmányt kéne írnom,hogy mindent világossá tegyek . A lényeg:a csód.Úgy ahogy az egészségügy,vagy bármely más állami finanszírozású intézmény.A lényeg, a leépítés és a gazdasági racionalizálás.Semmilyen más szempont nem számít!Ezért is vagyok én most álláskereső:El akarom hagyni a pályát!(sajnos)”
 • 73. benidor 2011. június 28. 21:26
  „Tök mindegy, hogy nevezzük az iskolai szüneteket, lényeg, hogy legyen! Az én gyermekkoromban is pont ennyi volt és nagyon örültünk neki. Nyáron kulcsos gyerek voltam, a szüleim dolgoztak. Mindenre megtanítottak, mit szabad csinálnom, mit tilos. Meg voltam bízva minden nap életkoromnak megfelelő feladatokkal, a többi időben olvastam, játszottam, vagy egy környékbeli barátnőmmel voltunk együtt, akit ismertek a szüleim is.
  A saját gyermekem is megbízható volt, használt neki a nevelés. Nem bandázott, nem szedte szét a lakást míg dolgoztam, nem engedett be idegeneket és még sorolhatnám.
  Ezekre a dolgokra meg lehet tanítani a gyerekeket.
  Nyilván kisiskolásoknál kell a felügyelet, később pedig minden nevelés kérdése.
  A pedagógusi pálya pedig tényleg nem lesz vonzó, mert már se erkölcsi se anyagi megbecsülés nincs!”
 • 72. Stickers 2011. június 28. 20:53
  „Meg az anális vizsgálatát is a Pokorninak 46-os lábbelivel”
 • 71. Láng_Vince 2011. június 28. 20:17
  „68. sumegi007 : ott a pont. Teljesen egyetértek Veled. Ilyeneknek kéne a parlamentben ülni! :) Amiket leírtál, azokat kellene megtanítani és gyakoroltatni általánosban, és később ha bekerül a diák szakközépbe (pl.: egy elektronikai osztályba), akkor CSAK a szakmában használatos dolgokat tanítani matekból (a koordináta geometria és a trigonometria a kutyának se kell). Az irodalomnak meg nem arról kellene szólni, hogy utólag bemagyarázzuk, hogy vajon mit is gondolt. És ha a tanár esze máshogy jár, véged...”
 • 70. AHA 2011. június 28. 19:32
  „bestia

  Jobb lenne ha nem erőltetnéd az írást,mert csak égeted a tanárt aki csak ennyit tudott kihozni belőled.”
 • 69. kóchenger 2011. június 28. 19:29
  „_Ria!
  Köszönöm, köszönöm...De tudod mi jár annak, akinek igaza van:)”
 • 68. sumegi007 2011. június 28. 19:17
  „Nem tudom, hogy vagytok vele, de Én inkább végig ülök a jelenlegi rendszerben, hogy hosszabb legyen a nyári szünet, mert mégis több dolgot lehet nyáron csinálni, mint tavasz-ősz-tél szüneteiben.

  A másik, hogy ez teljesen felesleges. A tanárok már alig várják hogy megszabaduljanak a diákok hülyeségeitől, de még ráhúzzanak a nyáron, abban a gatyarohasztó hőségben.

  Már középiskolában május közepére elfogy a tananyag, ami nem is kevés... Nem véletlen hogy utána már jóformán csak lötyögnek, szenvednek vagy azért, hogy elvégezzék a jelenlegi osztályt, vagy mert nincs mit csinálni és csak fájdalmukat élik ki a többieken illetve a tanárokon.

  A legelőnyösebb az lenne, ha az egész oktatást átreformálnák.
  Általános iskolában szerintem csak a szövegértést és magyar nyelvet (vers/novella és egyéb hülyeségek nélkül!), alapfokú matematikát (összeadás, kivonás, szorzás, osztás, arányok +még egyéb), informatikát, idegen nyelvet (de ezt úgy, hogy 8. végére már rendelkezzen egy középfokúval), (biológia, fizika, földrajz, kémia - csak 5-8. osztályig) illetve Magyarország történelmét!!!
  Középiskolában már lehetne tanítani ugyanezt csak magasabb színvonalon vagy már szakmát tanulni. Matematikából jöhetnek a nehezített verziók, de a lényeg azon legyen, amit az életben is használ majd a gyerek. Egyetemes Történelem.
  Érettségi... Ki törölheti vele a diák a seggét! Magyarérettséginél mióta lesz a gyereknek szüksége a novella/vers elemzésre?? Elárulná már valaki?? Tiszta hülyeség az egész! Szimplán szövegértés, mert ebből ered minden problema.

  Szóval az egészet át kell alakítani! Gyakorlatiasitani és nem az elméletre rámenni!! Lásd USA, Németország, és a NY-EU!!”
 • 67. _Ria 2011. június 28. 18:51
  „Anyám, hogy itt milyen okos emberek vannak...Egyébként kóchenger a legjobb fej és ráadásul neki még igaza is van!”
 • 66. bestia 2011. június 28. 18:47
  „ZRX_XZR ...HÁT NEM A MAGYAR NYELV IRODALOMRA GONDOLTAM.:)”
 • 65. bestia 2011. június 28. 18:39
  „AHA....NE A HELYES IRÁSOMAL FOGLALOZZ HA NEM AZ IGAZSÁGAL.. KÜLÖNBENN NEM JÓ A BILLENTYÜM ELEM MÉRGEZÉS.DE MINNEK IS MAGYARÁZKODOK EGY OKOS TOJÁSNAK.”
 • 64. kóchenger 2011. június 28. 18:22
  „Különben kár tépni a szánkat, a kormány sem támogatja Pokorni ötletét:)”
 • 63. AHA 2011. június 28. 18:07
  „OK! Elnézést a harmadikosoktól!”
 • 62. kóchenger 2011. június 28. 18:06
  „Kikérem magamnak a 3. osztályosok nevében is!”
 • 61. AHA 2011. június 28. 18:00
  „bestia

  Pedig még neked is az iskolapadban lenne a helyed! Kb. a 3. osztályban! A helyesírásod alapján.

  Akkor az értelmi szintedet nem is említem.”
 • 60. kóchenger 2011. június 28. 17:49
  „A legjobb érv a demokrácia ellen egy pár perces beszélgetés egy átlagszavazóval.”
 • 59. zrx_xzr 2011. június 28. 17:32
  „bestianak igaza van, nem kell ilyen sok magyar nyelv es irodalom ora : )”
 • 58. zrx_xzr 2011. június 28. 17:26
  „talan az egyetlen dolog, amivel annyi baj azert nem volt az orszagban, az az oktatas
  ugyhogy mindenkepp ezt kell eloszor atalakitani”
 • 57. bestia 2011. június 28. 17:23
  „nem röviditteni kell hanem meg taniatni ökett a munkára.a semiért járnak gyakszira mert nem tudnak nekik melot adni.igy hogy, tanulja ki a szakmályát és milyen munka erölesz???????. pokorni ezzel foglalkoz te okos tojás. egy nagy szar a szakmákra való képzés te pö.s.ja és ha röviditteni akarsz akkor a tantárgyakkal kezd mert tul vannak terhelve sokk fa..z ságal.üdv”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társaságiadó-kedvezményt kapnak a látvány-csapatsportokat támogató vállalkozások

Társasági-adókedvezményt kaphatnak az öt látvány-csapatsport valamelyikét támogató vállalkozások,… Tovább olvasom