Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Papíron a `fejből mesék`

Győr-Moson-Sopron - Eddig közel 350 írás érkezett lapunk mesepályázatára, amelynek szeptember 15-én jár le a beküldési határideje. Válogatás után olvasóink műveiből – a tervek szerint karácsonyra – készül a Kisalföld nagy mesekönyve.
Finiséhez közeledik lapunk meseírópályázata. Olvasóink lendülete az elmúlt hetekben sem hagyott alább, így mostanra közel 350 mese és vers került a „leltárba", köztük Konczi Lucáé is. A banai nyolcadikos diák Ladájukról, az Olaj-tengeren túli Kerékországban élő Bodobácsról írt történetet.

Konczi Luca
Konczi Luca

– Szeretem az irodalmat, szeretek olvasni és írni is mesét. „A bátor Bodobács"-ot, aki a királylány kezéért megküzd az Ifasárkánnyal, például egy hosszú utazás közben találtam ki – említette Luca, akinek másik írása Sáfrányról, a hűséges kiskutyáról és az önzetlen barátságról üzen.

„Rózsa néni, mesélj nekem!" – biztatta Füzy Péternét évekkel ezelőtt az a kisfiú, akire a győrújbaráti asszony alkalmanként vigyázott.
– Erre a kedves kérésre született meg a „Születésnap a Kerekerdőben", amely a szeretetről, a jóságról, egymás segítéséről szól – mesélte olvasónk. – Azóta már több gyerkőc kedvence lett. Akire most vigyázok, Balázs is gyakran elmondatja velem.
Füzy Péterné régi meséjét Tóth Balázs is boldogan hallgatja. Fotó: Bertleff András
Füzy Péterné régi meséjét Tóth Balázs is boldogan hallgatja. Fotó: Bertleff AndrásBombicz Barbara
Bombicz Barbara - Fotó: Krizsán Csaba
Bombicz Barbara balettművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakközépiskola igazgatója vallja: élete maga a mese.

– Minden akkor jött, amikor kellett: a „szőke herceg" férjem, a gyermekeink, a táncos-, koreográfus-, majd a tanítási lehetőségek, minden – hangsúlyozta a Harangozó-díjas művész, majd hozzátette:

– Fiaim annak idején leginkább a „fejből mesék"-et szerették, de gyakran észrevettem, hogy nem is annyira a történet fogta meg őket, hanem az esti mesélés rítusa.

Bombicz Barbara táncosként, koreográfusként sem szakadt el a meséktől. Főként a Diótörőtől.

– Kislányként minden karácsonykor táncoltam belőle valamilyen szerepet, majd tizenegy évvel ezelőtt csak gyerekszereplőkre készítettem hozzá sajátos koreográfiát. A mese csoda, amelybe ha valamiképpen belemerül az ember, az életben sem zuhan a földre, könnyebben tudja állni még a rámért próbákat is.


A Kisalföld nagy mesekönyve

Küldjön mesét, amely nem lehet már megjelent történet, nem lehet hosszabb 4 gépelt oldalnál (ez körülbelül 7200 karakter)! Minden beküldőnek a nevét jól láthatóan fel kell tüntetnie telefonszámával együtt. Előnyt élveznek a válogatás során a helyi történetek, a néphiedelmek, a települési legendák. Beküldési határidő: szeptember 15. A beküldők közül a legjobbak értékes ajándék utazást nyerhetnek. A könyv tervezett megjelenési időpontja: 2008 karácsonya. Postacím: 9002 Győr, Pf. 28, „Kisalföld/Mesekönyvpályázat"; e-mail cím: mesekonyv@kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiniket keresnek a Barátok közt csapatába

Új válogatást hirdet a Barátok közt csapata, és most a tiniké a főszerep. Ezen a héten szombaton a… Tovább olvasom