Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Pánik és tőzsdekrach Budapesten

Budapest - Jó ideig emlékezetes lesz október 8-a a Budapesti Értéktőzsdén. Reggel pánikszerű eladási hullám tört ki. 7,3 százalékot esett a BUX-index, ennél eddig csak egyszer volt nagyobb a zuhanás. Az egyik legnagyobb vesztes az OTP, a részvény 13,3 százalékot veszített.
A globális tőkepiaci felfordulás közepette a hazai piacon is pánikszerű eladási hullám alakult ki, a nap elején a tízperces felfüggesztést eredményező 10 százalékot esett a Mol és az OTP részvénye is, majd a bankpapír esetében 4422, az olajrészvénynél pedig 12 060 forint volt az alja, ami rendre 14,8 és 12,8 százalékos zuhanást jelentett. Ha megvan a 15 százalékos mínusz, egész napra felfüggesztik az érintett instrumentumokat, bár ez az eladóknak nem érdeke.

Sej Attila a BudaCash győri képviseletének brókere a kisalfold.hu kérdésére elmondta, a budapesti értéktőzsdén megnőtt a mozgás, a forgalom "meghízott" mindenki szabadul a részvényektől.
A szakértő szerint pánikhangulat uralkodik. Hozzátette: - Néhány perccel ezelőtt az amerika jegybank alapkamatot vágott (2 százalékról, 1,5 százalékra).
  

Délutánra javult a helyzet a délelőtti mélypontokhoz képest. A BUX délután egy órához közeledve 5,9 százalékos veszteséggel 16 418 pontnál járt. A Mol 5,4 százalékos mínusszal 13 100, a Telekom 2,7 százalékos csökkenéssel 750, az OTP 9,6 százalékos zuhanással 4690, a Richter 3,4 százalékos bukóval 31 695 forinton forgott.

Estére a BUX-index 7,3 százalékot veszített értékéből szerdán, és 16 164,6 ponton zárt délután, de nap közben járt már 15 825 pont környékén is. A forgalom megközelítette az 50 milliárd forintot. A 7,3 százalékos csökkenés is a valaha mért 10 legnagyobb esés közé tartozik.A vezető papírok mindegyike óriási árfolyamveszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. A legolcsóbban még a Richter-részvény úszta meg, amely mindössze 2,4 százalékot, 800 forintot gyengülve 32 000 forinton fejezte be a napot, miközben valamivel több, mint 3,1 milliárd forint értékben köttettek rá üzletek.

Az Index.hu beszámolója szerint az átmeneti kereskedési szünetet jelentő felfüggesztésig zuhantak továbbá az olyan kisebb papírok is, mint a Synergon, a Bookline, a Zwack, az econet.hu, az Graphisoft Park, a Humet, a Rába, az Orco vagy a Konzum. Utóbbi kör zuhanásának likviditási okai vannak, nagyobb tételt eladni csak nagy esés mellett lehet - kommentálta az eseményeket Juhász Richárd, a Concorde üzletkötője.

 

Németország után Ausztria is bejelentette, hogy teljes garanciát vállal a lakossági megtakarításokra. Minderről Alfred Gusenbauer kancellár számolt be szerdán, a kormányülés után. Igaz, a döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésükön arról döntöttek, hogy a korábbi 20 ezer eurós (mintegy 5 millió forint) garanciát 50 ezer euróra (12,5 millió forint) emelik.
Hozzátette: a BÉT-en ugyanaz a pánik uralkodik, ami külföldön, de kereskedés első, vérfagyasztó órája után már valamivel nyugodtabb lett a helyzett. A pörgés viszont továbbra is nagy, délig 24 milliárd forint forgalom jött össze, zárásra meglehet a 40 milliárd - vélte a bróker, aki szerint bőven lehetnek még izgalmas helyzetek a nap folyamán, pláne ha olyan rendkívüli eseményre kerül sor, mint a piacok által várva-várt rendkívüli amerikai vagy globálisan összehangolt kamatvágás. Az üzletkötő szerint időben vélhetően nincs már messze a zuhanás vége, ám ha valaki a beszállás mellett dönt és akár csak egy napot is téved, nagyot veszíthet.

Drámaian megnőhet a fizetésképtelenek száma

Az egyre súlyosabb pénzügyi válság közepette meredeken növekedni fog a következő egy évben a kötelezettségeik törlesztésével leálló vállalatok aránya a globális cégadósi körben, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő összesítése szerint a folyamat már javában tart: a cég által magas hozamú kategóriába sorolt vállalati adósok körében a nem törlesztők aránya az idei harmadik negyedév végén 2,8 százalék volt a második negyedév végi 2,1 százalék, illetve az egy évvel ezelőtt mért 1,3 százalék után.

A Moody's előrejelzési modellje szerint a hátralékba kerülő, spekulatív kockázati besorolású cégadósok aránya már 2008 végéig meredeken, 4,2 százalékra emelkedik tovább, és tizenkét havi távlatban eléri a 7,9 százalékot.
A piacot a pánik és a pozíciók kényszerzárásai uralják, és most már egyértelműen mondható, hogy jelentős forgalom mellett zuhan a tőzsde - mondta a Napi Online-nak Kovács Karád, a Cashline elemzője. A magyar piacot nem hagyta érintetlenül sem a tegnapi amerikai esés, sem az ázsiai összeomlás, a tokiói börze például 21 éves mélyponton zárt, de az európai bankpapírok és vwezető indexek zuhanása sem segíti a helyzetet. Kovács úgy véli, ilyen piaci viszonyok között nincs mit tenni, mint várni arra a hírre, ami megfordíthatja a piacot. Ekkora feszültségben elég egy szikra is a gyors felíveléshez.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése figyeli a piaci eseményeket és a partner tőzsdéket, de nincs napirenden a kereskedés leállítása, erre vonatkozó konkrét előírást nem tartalmaz a tőzsdei szabályzat - mondta az MTI-nek Varga Balázs Attila, a BÉT tagi és kibocsátói igazgatóságának vezetője. Amennyiben egy papír előző napi záróárához képest több mint tíz százalékot esne, úgy a rendszer maximum tíz percre automatikusan szünetelteti kereskedését. Az újraindítás után a BUX-papírok, illetve az "A" kategóriás részvények esetében maximum 15, míg a "B" kategóriás, illetve a BUX-ban nem szereplő részvények esetében maximum 20 százalékos elmozdulás lehetséges, ennél nagyobb mértékű ármozgásnál a rendszer nem engedi létrejönni az ügyletet.

Olvasóink írták

 • 6. Zs 2008. október 08. 22:56
  „Nyugalom emberek!
  Most lesz lehetőség olcsón részvényeket venni, és pár év múlva a többszöröséért eladni. Csak ki kell várni.....”
 • 5. prepost péter 2008. október 08. 20:39
  „mindig szeretném látni a friss hireket a kisalfőld cikben.”
 • 4. ?????? 2008. október 08. 15:25
  „Veres pénzügyi népbiztos elvtárs szerint továbbra is állíthatjuk, hogy a válság hozzánk nem fog "begyűrűzni". A budapesti tőzsdén két részvényt, a MOL és az OTP kereskedését is felfüggesztették, az index folyamatosan csökken, a devizaárfolyamok pedig emelkednek.”
 • 3. mert törölték 2008. október 08. 14:58
  „http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php”
 • 2. GyFeri 2008. október 08. 14:40
  „http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php?item.114.4”
 • 1. xfyb 2008. október 08. 13:44
  „http://www.youtube.com/watch?v=18NurYweQSo&eurl=http://kuruc.info/r/34/29123/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbolygó csapódott a Földbe

Körülbelül egy 5 méter átmérűjű kisbolygó csapódott a Földbe, a zuhanást egy repülőgépről is látták. Tovább olvasom