Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Őrök vigyázzák a védett virágokat

Természetvédelmi őrök vigyázzák a hóvirágot és a tőzikét a Fertő-Hanság és Őrség Nemzeti Park területén. Mindkét növény fokozottan védett, természetvédelmi értékük 10 ezer forint.
Akár csak egy csokorral leszedni belőlük, bűncselekménynek számít. A tavasz első virágai ezekben a napokban nyílnak.

A hivatásos természetvédelmi őröket képzett önkéntesek is segítik ezekben a napokban. Több száz hektáron vigyázzák a tőzikét és a hóvirágot a Fertő-Hanság és Őrség Nemzeti Park területén. A csáfordjánosfai erdőt például tőzike tenger borítja. A látványosságot még hétköznap is csoportosan keresik fel a kirándulók. Korábban itt is jóval kevesebb ilyen virág nyílt, de ma már tábla figyelmeztet és természetvédelmi őr vigyázza a fokozottan védett növényeket.

Nagy László, természetvédelmi őr azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy nem csak a virág fontos, hanem a levele is, amire ha rálépnek, tönkremegy a növény.

A hóvirág és a tőzike is fokozottan védett, természetvédelmi értékük 10 ezer forint szálanként. Ha valaki egy csokorral szed belőlük, átlépi a 100 ezer forintos határt, és már bűncselekményt követ el.

A Nemzeti Park területén - becslések szerint - körülbelül egy milliárd szál hóvirág és tőzike virít. Idén már jó néhány esetben kellett figyelmeztetniük az őröknek a kirándulókat, hogy ne szedjék le a védett virágokat, az elmúlt években pedig több eljárás is indult természetkárosítók ellen.

Természetőrök tavaly még egy szlovák bandát is lefüleltek, akik egy vállalkozó megbízásából, nagy tételben, eladásra szedték a hóvirágot a nemzeti park területén. A hóvirág Németországban és Ausztriában már csaknem teljesen kipusztult, természetes környezetében már csak egy-két helyen nyílik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom