Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Őrizetbe vették a BKV és a BA jogi igazgatóit

Sajtóértesülések szerint korrupciós ügy miatt őrizetbe vették a Budapest Airport (BA) és a BKV jogi igazgatóját.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést, későbbre ígértek tájékoztatást. A cégeknél tudnak az ügyről, de részleteket ott sem közölnek. Az MTV Híradó értesülése szerint bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Budapest Airport és a BKV őrizetbe vett jogi igazgatóit.

A BKV jogi igazgatóját - aki korábban a Budapest Airportnál dolgozott - pénteken este tetten érték, amint egy bevásárlóközpont parkolójában tízmillió forint vesztegetési pénzt vett át a BKV-val szerződésben álló egyik cég képviselőjétől. A nyomozás eddigi adatai szerint az igazgató fiktív megbízásokat adott ügyvédeknek, akik a megbízási díj egy részét visszaadták neki.

A Budapest Airport jogi igazgatóját lakásán fogták el. Azzal gyanúsítják, hogy a BKV jelenlegi jogi igazgatójával összejátszva pénzért belső információkat szivárogtatott ki, hogy egyes cégek a Budapest Airporttól megrendelésekhez tudjanak jutni. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) éjszaka házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán és egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. Az RRI szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az MTI-nek az őrizetbe vételt.

Horváth Katalin Fanni szombaton délelőtt annyit közölt: egyelőre nem kívánnak reagálni az értesülésre, akkor fogják kommentálni az ügyet, ha az már nem sérti a nyomozás érdekeit. Hozzátette, hogy előreláthatólag hétfőn reggel sajtótájékoztatót tartanak ez ügyben. "A Budapest Airport megdöbbenéssel értesült a vállalat jogi igazgatójának őrizetbe vételéről. A cég az ügy felderítése érdekében teljes mértékben együttműködik a nyomozó hatósággal, a rendőrséggel, számukra megad minden szükséges információt, a kért szerződések, dokumentumok és számítógépes adatok másolatát. A Budapest Airport reményét fejezi ki, hogy ennek révén sikerül az ügy valamennyi részletét teljes mélységében feltárni, mert ez a vállalat és a közvélemény számára is egyformán fontos" - hangsúlyozta a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nyomozásról hivatalos tájékoztatást kaptak, az őrizetbe vételről viszont csak a médiából értesültek. "Következésképp mindaddig nem tudjuk, milyen összefüggésben van a BKV-val az őrizetbe vétel, amíg nincs tudomásunk arról, hogy kivel találkozott a jogi igazgató, és az egyéb, a találkozót érintő részletekről" - tette hozzá. Az MSZP budapesti szervezete az eset kapcsán elismerését fejezte ki a rendőrségnek, hogy határozott és szakszerű fellépésükkel sikerült egy korrupciós ügyet elfojtani. A szocialisták igazolva látják, hogy a fővárosi közgyűlés szocialista frakciója a végsőkig, a koalíció megszűnése árán is kitartott Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosának a fővárosi cégek átláthatóságát garantáló javaslatai mellett.

A kormánypárt budapesti szervezete egyben felszólította Tarlós Istvánt, hogy a továbbiakban ne akadályozza a korrupció elleni intézkedéseket és a Fidesz frakcióvezetőjeként ismerje el, hogy hibázott, amikor nem támogatta az MSZP korrupcióellenes lépéseit. A Fidesz a szocialisták nyilatkozatára reagálva azt közölte, hogy a "sokkoló" fővárosi végkielégítések, korrupciós botrányok első számú felelőse a budapesti MSZP.

Az ellenzéki párt emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP tett vagy fél tucat feljelentést már a nyáron, és 2007 óta MSZP-s funkcionáriusok 24 ízben akadályozták meg BKV-s és egyéb ügyek Fidesz által sürgetett vizsgálatait. Közleményük szerint a BKV-s vizsgálóbizottságot is az ő kezdeményezésükre állították fel, és a teljes MSZP-frakció ellene szavazott a nagyberuházások lebonyolítását ellenőrző bizottság felállításáról szóló Fidesz-KDNP kezdeményezésnek.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. ValóSág 2009. december 10. 06:48
  „T.41. Zagyvaság a Te fejedben van, amikor nem veszed észre az összefüggést a történések között. A BKV-nál van igazgatótanács? Ki nevezi őket ki? Ki felügyeli a társaságot? Ki utalja számukra a működéshez szükséges pénzt? Nem a mi pénzünkből élnek? Ennyi erővel, ennyi korrupcióval a hátuk mögött nem lenne szükség a díszes gréniumra (főnökségre gondoltam). Elvitorláznának ők egyedül is jogi és informatikai igazgató urak megkötnék a különböző társaságokkal a szerződéseket, és vígan élnének továbbra is a mi zsebünkből. De vedd már észre kik vannak mindez ügyletek, üzletek mögött. Nagyon jól tudod Te azt. A barátaid, akiket annyira védsz. Nem tudom hol élsz, megyénkben-e vagy máshol, tudom nem fogsz más belátásra jutni, csak az általad képviselt oldalt véded minden fórumon. Az "egy információ birtokába jutott közalkalmazottakat" pedig majd sztárügyvédek sora fogja védeni. Ezt előre borítokhatom. Szép napot Mindenkinek.”
 • 41. gjozsi88 2009. december 09. 19:16
  „40-re!
  Sikerült valami nagy zagyvaságot összehoznod!
  Egy olyan esetről, amiről kiderül, hogy egy információ birtokában jutott közalkalmazott zsebbe kaszálva eladta az infót!
  Hol itt a politika?
  Ez egy köztörvényes bünügy!!!!!!”
 • 40. ValóSág 2009. december 09. 05:31
  „T.gjózsi! Ne szajkózd tovább, hogy ez nem politika, mert...az nem olyan. Ez nem magáncég meg stb. A BKV még nem az. De ha így folytatódik, hamarosan rátalál valakire a tulajdon, off-shore, vagy egyéb befektetők személyében. Gyurcsány, Kóka, stb, néven nevezett is így kezdte. Az ő magáncégeiknek ugye semmi köze a politikához? Szerinted! Amit ebben az országban kevesek megengednek maguknak, az már sajnos Dél-Amerikához sem hasonlítható. Korrupcióban őket is rég lehagytuk. Nagyon átlátszó a mentegetésük. Ezek azok az embernek nevezett "senkik", akiknek semmi nem elég. De azért nem szeretnék egyik bőrében sem lenni. Lásd az egyik jogi igazgató lakásán saját használatra kábszert leltek. Szóval a boldogsághoz csak a rengeteg pénz sem elég.”
 • 39. Nahááát 2009. december 06. 19:34
  „Kár, hogy ez megint csak egy ügy a sok közül. Nem kell messzire menni..., a KOMSZOL és a megbízott "külsős" győri jogászok számlázása is érdekes eset lehet...”
 • 38. 13.István 2009. december 06. 15:09
  „T. gjozsi ! Szóval ez a Te értékrended szerint a POLITIKA ! Egy szóval sem említettem itt politikát! Ennél az esetnél arról van szó, megbízásokat adnak,
  amelyek értékét úgy szabják meg ,hogy visszajusson belőle a megbízónak,saját zsebbe és nem is kevés !
  Azt ,hogy a Te politikusaid is így csinálják lelkük rajta ! Csak az ütötte meg a fülemet,hogy megint
  a BKV.-- meg a Reptér, amely cégek mindíg a közpénzért kuncsorognak ,de 100millás végkielégítésre tellik !!
  És mindig az igazgatók ,meg a nagykutyák !Nem tudom ezeknek hány gyomruk van ?”
 • 37. Accra 2009. december 06. 14:08
  „Ezeknél a vesztességes nagyvállalatoknál -ahol állandóan pénzért kuncsorognak a költségvetésnél- már régen az összes felső vezetőnél, és családjuknál vagyonosodási vizsgálatot kellett volna tartani. Még most sem késő, némi pénz visszajutna.
  Akinél találnak fizetésen felüli vagyonosodást, adót beszedni, azonnal kirúgni, és nyomozást elrendelni az általuk aláírt szerződések ügyében.”
 • 36. GD 2009. december 06. 13:02
  „Valaki vesztegessen ma meg 10 millával!!!!!! Léccciiiiiiiiii na jó még táskát is viszek :)”
 • 35. obama 2009. december 06. 12:35
  „ideje volt mar,”
 • 34. gjozsi88 2009. december 06. 12:14
  „13.István!
  Hol itt a politika!
  A politika, amire az információ vonatkozik, annak a "tulajdonosa", neki nem érdeke ezt az információt leárazni, azzal, hogy ezt adja el! Minek ide a közvetítő???
  Az információ tartalma, ami ha ez a szándék van az üzleti érték, ami jóval többet ér, mint az információ!A politikának elég egy olyannal üzletelni a "tulajdonról", aki ha igény van rá, ad vissza belöle a politikának!
  Ez egy alkalmazott, aki bizalmi helyzetben van, korábbi kapcsolata révén próbál eladni információt, saját magának szerezve hasznot!
  Ez a fajta ipari, gazdasági kémkedés, elönyszerzés, noha nem helyes, sajnos a világon mindenütt jelen van!
  A hatóságok küzdenek ellene több-kevesebb sikerrel! De ehhez nem kell a politikának sárosnak lennie!!”
 • 33. Bali01 2009. december 06. 08:01
  „Semmi.
  Gondolom a két nagytudású csinált pár magánakciót,amiből nem osztott vissza oda ahova kell,ez kiderült,majd szépen csőbe húzták őket,és persze "véletlenül" az ügyészségnek is a tudomására jutott...
  A kapzsiság ára.
  Ki az a marha közbeszerzéses eljárásokból élő aki vesztegetésért tesz feljelentést?A 10 milla kenőcs meg kb olyan 250-300 millás eljárás zsírozására elegendő.
  Ezek a dolgok 20 éve így mennek-mondjuk előtte is haver,koma,sógor..stb-és borítékolható,hogy 20 év múlva is így lesz.”
 • 32. xo17zy 2009. december 05. 20:03
  „És ez a lebukás csak a jéghegy legeslegcsúcsa. Így működik az országban mindenhol minden. Aki ezt akarja továbbra is, az szavazzon az mszp-szdsz-fidesz koalícióra.”
 • 31. xo17zy 2009. december 05. 19:59
  „Na, ha jövőre újra bevezetik a halálbüntetést, akkor az ilyen esetekre is ki kell terjeszteni!”
 • 30. 13.István 2009. december 05. 18:32
  „T gjozsi ! Nem akarlak elkeseríteni, de értsd már meg " Magasan röpül a DARU ,de dögleni leszáll"
  Itt 10 milla kenőpénz átvételéről szól a fáma !!”
 • 29. jimike 2009. december 05. 18:25
  „Itt lopásról van szó nem politikáról!Nem fognak itt felelőst találni!”
 • 28. Csetneky 2009. december 05. 17:56
  „Az egész Bkv vezetőség Mszp-s, ez egyértelmű, mivel Hagyó elvtárs mást nem engedett a fazék közelébe. Tehát a jogi és az informatikai igazgató is Mszp-s. Innentől kezdve nincs min csodálkozni, csak ugyanúgy lopnak, csalnak, hazudnak, mint a többi Mszp-s.
  Ha a sün 5 ezerért 2 évet kapott, akkor ennek a szoci gyökérnek a 10 milláért 4000 évet kellene ülnie! Oszthatna belőle Hagyónak és a többi elvtársnak is!”
 • 27. janika 2009. december 05. 17:28
  „Valóban a "nyomozás érdekei"-ről van szó? Vagy esetlen megkérdezik az elvtársaiktól lehet e nyomozni?”
 • 26. bonita2 2009. december 05. 16:22
  „Helyet cserelhetnek Zsolt es Geza Peladival! Barlang lakokbol eu. legazdagabb magyar polgarai lettek!”
 • 25. bakke 2009. december 05. 14:51
  „"Az ügy a tudomásunk szerint nem érinti a BKV-t - tette hozzá."
  Akkor ki a ... érint?? BKV-s jogi igazgató, aki 10 millát vett át kenőpénzként! A kenőpénz pedig megbízásból keletkezik, amit részben közpénzből fizetnek! Hogy nem érinti? A ..nénikéjükkel szórakozzanak.”
 • 24. gjozsi88 2009. december 05. 14:49
  „patriot!
  Hol itt a politika????”
 • 23. Patriot 2009. december 05. 14:47
  „Nem csak a jogi igazgatók sárosak? (index)

  "Úgy tudjuk, hogy a megbundázott szerződések mind a BKV-nál, mind a Budapest Airportnál cégnél jogi tanácsadás, ügyvédi megbízás jellegűek voltak. A BKV-nál évek óta nagyon sok külső jogi tanácsadó dolgozik, a cég százmilliós nagyságrendben költ ilyen típusú szerződésekre.

  Információink szerint a jogi szerződések mellett a nyomozás informatikai szerződést is érint, amelyet még az idén kötöttek. Ezért a rendőrök az Index értesülése szerint behívták az informatikai igazgatót is, aki telefonon megígérte, hogy bemegy, de végül nem tette meg. A rendőrség még keresi."”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javasolják a BA és a BKV jogi igazgatóinak előzetes letartóztatását

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) megerősítette, hogy az RRI nyomozói péntek este őrizetbe… Tovább olvasom