Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Orbán Viktor a brit kormányfővel tárgyalt Londonban

A magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat és a külpolitikai törekvések hasonlóságát hangsúlyozta David Cameron brit kormányfővel tartott szerda esti londoni megbeszélése után Orbán Viktor, aki szerint a közelgő magyar EU-elnöki félév sikere esetén Magyarország visszanyerheti az elmúlt években elvesztett tekintélyét.

A magyar miniszterelnök a Downing Street-i rezidencián lezajlott kétoldalú tárgyalás után újságíróknak kijelentette: ő és konzervatív párti brit kollégája "elég könnyen" szót ért egymással, tekintettel arra, hogy mindketten sokat voltak ellenzékben együtt, és akkor is jó viszonyt ápoltak.

Orbán Viktor hangsúlyozta: mindkét kormány elkötelezett a gazdasági növekedés és az üzlet mellett. "Amerika-barátok vagyunk mindketten, tehát komolyan vesszük a NATO-szövetséget ... Afganisztánban is mindketten elég komoly szerepet vállalunk" - tette hozzá.

A magyar kormányfő a várható vitás kérdések között említette ugyanakkor a következő hétéves uniós pénzügyi tervet, mivel ebben szavai szerint a brit álláspont markánsan különbözik a közép-európaitól. Orbán Viktor szerint azonban ezt nem a magyar EU-elnökség alatt kell megvitatni.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli azt a hétvégi lengyel pénzügyminisztériumi bejelentést, miszerint az EU az államadósság kiszámításához figyelembe venné a lengyel nyugdíjreformhoz köthető költségtételek némelyikét, Orbán Viktor kijelentette: minden ország a saját útját járja, és Magyarországnak is ezt kell tennie. "Én azt gondolom, hogy mi jó döntést hoztunk, ki tudunk mászni az adósságcsapdából, de ezt óvatosan mondom, mert ezért még sokat kell dolgoznunk ... túl fogjuk élni azt a borzalmas eladósodottságot, amelyet az elmúlt évek zúdítottak a magyarok nyakába" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Hozzátette: afelől sosem volt kétség, hogy a magyar álláspontot Brüsszelben mindenki el fogja fogadni, tekintettel arra, hogy az EU belső szabályai szerint a nyugdíjügyek kizárólagos nemzeti hatáskörbe tartoznak, tehát minden tagállam maga dönti el, hogy milyen úton jár. Magyarország most visszatér a nyugat-európai útra, tehát olyan kétpilléres - állami és önkéntes - nyugdíjrendszere lesz, amilyen a nyugat-európai országok többségére jellemző. "Elhagyjuk azt a közép-európai kísérleti zónát, amely szerintem több kockázatot, mint előnyt tartogat az (e zónában) tartózkodó országok, köztük Magyarország számára" - mondta Orbán Viktor.

A közelgő soros magyar EU-elnökség jelentőségével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: Magyarország az elmúlt nyolc évben elvesztette szavahihetőségét, vagyis "ma bennünket nem vesznek komolyan". Magyarország meghamisította az adatokat, az európai tanácsüléseken rendszeresen nem mondott igazat, átverte a hitelminősítőket és bankokat, egyáltalán úgy viselkedett, ahogy civilizált országok nem viselkedhetnek a nyugat-európai kultúrkörben. Ráadásul "le is lepleződtünk, és rászorultunk arra az óriási kölcsönre, amellyel az IMF (a Nemzetközi Valutaalap) húzta ki Magyarországot a bajból".

Orbán Viktor szerint most innen kell az országnak visszakapaszkodnia a komolyan vehető, megbízható és tekintélyes országok közé, és ebből a szempontból az EU-elnökség a legnagyobb segítség, "ha jól csináljuk". Ha Magyarország jól szerepel a következő félévben - és ezért örvendetes, hogy az ellenzék támogatja a kormányt a sikeres elnökség ügyében -, akkor Magyarország visszanyerheti tekintélyének nagy részét - mondta a miniszterelnök.

Az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye a közép-európai tagjelöltek - köztük Magyarország - euróövezeti csatlakozásának komoly késedelmét valószínűsítő legutóbbi londoni elemzői előrejelzésekről, Orbán Viktor kijelentette: az euróhoz vezető út valóban több közbülső akadályon vezet át, rövid időn belül el kell érni például a 65 százalékos európai foglalkoztatottsági átlagot, a gazdasági növekedést be kell indítani, és főleg csökkenteni kell az államadósságot. A hazai össztermékhez mért 80 százalékos államadósság-rátával ugyanis nem lehet csatlakozni az euróhoz, mert a felső tűréshatár 60 százalék. "Én ebben a ciklusban ha megfeszülök, akkor sem tudok 60 százalékot előállítani ... ha le tudjuk vinni 80-ról 70 közelébe, az már egy világbajnoki, de legalábbis Európa-bajnoki eredmény lesz".

Orbán Viktor szerint mindezek alapján teljesen indokolt, hogy az elemzők nem a legsürgetőbb teendők között említik az eurócsatlakozást. "Szomorú szívvel, de egyet kell értsek ezzel" - tette hozzá.

Az utóbbi napokban több nagy citybeli befektetési csoport - közük a JP Morgan és a BNP Paribas - is olyan egybehangzó előrejelzéseket közölt, amelyek szerint az euróövezeti adósságválság miatt Magyarország és Lengyelország valutauniós felvétele 2019 előtt nem valószínű, Csehország csatlakozása pedig akár a 2020-as évekre is áttolódhat. A korábbi konszenzus 2014-2015-ös csatlakozási időpontokat valószínűsített a térség számára.

Az MTI kérdésére, hogy a magyar kormány várhatóan mikor nevez meg csatlakozási céldátumot, Orbán Viktor kijelentette: akkor, amikor "olyan dátumot tudunk mondani, amelyet be tudunk tartani". A kormányfő szerint a hitelesség elvesztéséhez hozzájárult az is, hogy korábban elhangzott "vagy öt különböző céldátum, és egyiket sem tudtuk betartani".

Olvasóink írták

 • 9. elemér 2010. december 16. 15:41
  „Az angolok a közvetittök Eu. és Ámerika között. Nekik jobbak a kapcsolataik Mo.-n mint Obamanak vagy bármelyik elnöknek. Nekik volt világbirodalmuk és az ötleteik is gyakran jobbak. Nem akarták hogy a ruszkik legyenek a felszabadittók a háboruban. A partraszállást ugyanott akarták mint az elsö világháboruban és levágni, megelözni a ruszkit. F.D.R.-nak volt egy komcsi tanácsadója és igy ezt a tervet félre rakták.”
 • 8. arrabonem 2010. december 16. 14:54
  „"A magyar és a brit kormányt összekötő szoros szálakat..."

  Ja, általánosban én is álmodoztam olyan lányokról, meg a velük összekötő szoros szálakról, akiket masszívan nem tudtam megdugni...”
 • 7. elemér 2010. december 16. 09:36
  „Richard Holbrook volt az USA legeredményesebb diplomatája és hétfön meghalt, sziv aorta operációban. Márton Kati férje volt.”
 • 6. elemér 2010. december 16. 09:32
  „Akárki lenne a miniszterelnök nagyob mellénye nem lehetne, és a strukturális reformok az unioval kezdödnek. Enélkül ilyesmi nem létezik. Az amcsi barátság pedig az angoloknak se ugrott be. Úgy képzelték hogy majd Irakban profitálnak, de ott mindenki csak veszt. Igy van ez Afganisztánban is. Richard Holbrook azt mondta hogy az USA a katonaságra hagyja a diplomáciát és ez költséges meg nem jól müxik. Hazudoznak mert nincs ott haladás, csak költekezés meg halottak.”
 • 5. morz 2010. december 16. 09:09
  „Elemér, ezaz, hogy struktúrális reformok nincsenek.
  8 évig azt ugatták, hogy minden sz@r. De struktúrális reformok egyenlőre nem látszanak. Még mindig a zsákot foltozzuk.”
 • 4. annobon 2010. december 16. 08:22
  „Lehet inkább a brit miniszterelnök tárgyalt O.V.-al, nem?”
 • 3. háté 2010. december 16. 07:05
  „Muszáj mindenhol nyalni?---igaz ezt tudja, de nagyon.
  Bizony nagyon is igaz rá!---mindenhol azt mondja amire kíváncsiak.”
 • 2. elemér 2010. december 16. 01:04
  „"Minden bizonnyal nagyon sikeres" lesz a magyar EU-elnökség David Cameron brit kormányfő szerint, aki Orbán Viktorral találkozott szerdán. A magyar miniszterelnök azonban a tárgyalás után azt mondta, hogy eltérnek az álláspontok az Unió következő költségvetési periódusának kívánt irányvonalában. A külpolitikai témák közül Orbán Viktor az atlanti elkötelezettséget és az afganisztáni NATO-szerepvállalást emelte ki. (origo)

  Szóval Cameron a találkozó elött nyilatkozott. Szerintem Mo.-tol csodát az elnökség alatt nem várnak és O.V. is tisztában van ezzel. A költségvetési eltérés felfogása pedig természetes. Cameron a nagyob gatyaszoritás hive. Mo.-n ez nem aktuális és O.V.-nak van igaza. Egyébként idáig amit O.V. tett és mondott azzal egyetértek. Nehéz egy ferladat megmagyarázni hogy ez más világ ma. Strukturális változások történnek és semmi se lessz olyan mint ami volt. Ázsiában van a labda. Többet termelnek mint a nyugat és a nyugat többet fogyaszt. Ez 10-éven bellül változik, mert nemhogy csak többet termelnek de többet is fognak fogyasztani. Ezen változtatni nem lehet, de felkell rá keszülni. Fejleszteni a minöségi árukat exportra, mert itt vezet nyugat. Ez is megváltozhat hogy majd ebben is ök vezetnek. Ezt nem szabad engedni és nem a gatyaszoritás a megoldás. Állami befektetések kellenek, mert a privát tökére nem lehet számittani. Ezt pedig az Unionak kell megoldani. Én néztem az 1 órás interjut amit Gordon Brown adott Charlie-nak. O.V. is és tanulhat belölle. Olvastam a hozzászolásokat utána. Tudom hogy Mo.-n is van CNN meg BBC, de az még nem minden. A nagyvilágban az amcsik és angolok jobban otthol vannak. ;))

  http://www.charlierose.com/view/interview/11343”
 • 1. targis 2010. december 15. 23:09
  „És a Cameron mit nyilatkozott? Vagy Őt nem kérdezte az MTI? Vagy már ki vagyunk egyensúlyozva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MgSZH: illegális antibiotikumos mézet vettek zár alá

Egy illegális mézértékesítésről szóló híradás után ellenőrzést tartottak az eladást végző cég gödöllői telephelyén. Tovább olvasom