Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

˝Orbán összezavaró hatású beszéde gyengítette a forintot˝

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti megnyitójában kijelentette, hogy Magyarország most erősebb, és több mozgástere van, mint 2008-ban.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti megnyitójában kijelentette, hogy Magyarország most erősebb, és több mozgástere van, mint 2008-ban, amikor az ország legutóbb a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult segítségért, ám a kedden közzétett lehangoló inflációs adatok azt mutatták, hogy a fogyasztói árak 6 százalékkal nőttek az augusztussal zárult egy évben, és ez a legmagasabb inflációs ráta az Európai Unióban - írta a Financial Times felzárkózó térségi blogrovatában (beyondbrics) Kester Eddy, a londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója.

Az infláció ráadásul meghaladta a júliusban mért 5,8 százalékos éves ütemet, vagyis "rossz irányba" halad a 3 százalékos kitűzött célszinthez képest. A Financial Times tudósítója idézi a Barclays bankcsoport felzárkózó piaci elemzőjét, Daniel Hewittot, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meglepetésszerű múlt havi kamatcsökkentése, valamint Orbán Viktor "összezavaró hatású kettős beszéde" az EU/IMF-hitel ügyében 2,5 százalékkal gyengítette a forintot.

Mindez nem lenne túl aggasztó, ha Magyarország szembenézne a 2013-as költségvetésben szereplő kétes számokkal, és őszintén hozzákezdene annak a sokszor elismételt, türelmesen elmagyarázott feltételrendszernek a teljesítéséhez, amely minden EU/IMF-hitelhez szükséges. Sajnálatos módon egyik sincs napirenden - áll a Financial Times blogrovatának írásában.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök három társával nyilvános éhségsztrájkba kezdett a magyar parlament előtt, ami "a legújabb és a legszembetűnőbb tiltakozás" az ország jelenlegi kormányfője, Orbán Viktor politikája ellen, "akit azzal vádolnak, hogy aláaknázza Magyarország fiatal demokráciáját" - írta a The New York Times című amerikai újság internetes kiadásában keddi keltezéssel megjelent, A Magyarok böjtöt rendeznek a szavazókról szóló szabályok miatt címmel megjelent cikkében Stephen Castle.

A konfliktus ismertetve a szerző úgy fogalmazott: "a magyarországi események rávilágítottak arra a tényre, hogy noha az Európai Unió jelentős befolyást tud gyakorolni az egyes országokra, amikor azok a felvételért folyamodnak, és a kérelmező nemzetet reformok elfogadására kötelezheti, az eszközei sokkal korlátozottabbak, ha egy ország már felvételre került." Mint írta, populista vezetők kerültek már hivatalba az EU új tagállamaiban, de közülük senki sem csapott össze olyan nyíltan az Európai hatóságokkal, mint Orbán.

Ez az első alkalom, hogy a magyar igazságszolgáltatás az "1956-os szovjetellenes felkelés leverése" miatt eljárást indított egy egykori vezető ellen - írta Biszku Béla őrizetbe vétele kapcsán szerdán a Le Figaro. A francia konzervatív lap megemlítette, hogy a budapesti és a salgótarjáni sortüzek elrendelése miatt háborús bűntettel megvádolt egykori belügyminiszter az egyetlen még életben lévő volt vezető, aki felelősségre vonható a történtekért.

A Le Monde terjedelmes írásban emlékezett meg az augusztusban elhunyt Zwack Péterről, akinek neve Joelle Stolz tudósító szerint a magyarok számára az Unicum és egy, a XX. század viharait átvészelő nagyszabású élet szinonimája. Zwack Péter nyugodtan élte a magát asszimiláltnak gondolt közép-európai zsidó nagypolgárság életét Budapesten 1944 tavaszáig, amikor Eichmann és náci társainak megérkezésével megkezdődött a zsidók tömeges deportálása.

A következő megpróbáltatás 1948-ban történt, amikor is a gyárat államosították, s a kommunista rezsim az Unicum nevet jogtalanul használva hamis recept alapján gyártott italt értékesített. Az apjával Nyugatra távozott Zwack Péter csak a hetvenes években tért vissza Európába, majd 1988-ban Magyarországra. 1990-ben pedig visszavásárolta az 1948-ban államosított családi vagyont.

A "demokratikus Magyarország jelképeként" 1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetévé, amiért amerikai állampolgárságáról lemondott, de 1991 áprilisában meg kellett válnia tisztségétől, miután erős kritikával illette Jeszenszky Géza akkori külügyminisztert. Ezt követően a liberális SZDSZ-hez került közel, s 2002-ig az Országgyűlés független képviselőjeként működött. "A sors iróniája, hogy a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány egyik első intézkedése volt az otthoni pálinkafőzés engedélyezése" – írta a Le Monde.

Németországban a Die Welt című konzervatív lap a magyarországi antiszemitizmusról közölt elemzést szerdai számában.

Az antiszemita kísértés címmel megjelent írásban a szerző, Boris Kálnoky úgy vélte, hogy a kormány igyekszik megszabadulni "a zsidóellenesség vádjától", ugyanakkor e törekvés során "figyelnie kell a választókra, akik átpártolhatnak a szélsőjobbhoz".

Megjegyezte: a több mint 100 ezer fős budapesti zsidó közösségben "sokan egyre láthatóbban, egyre nyíltabban vállalják identitásukat", ugyanakkor "aggodalomra ad okot", hogy parlamenti képviselettel rendelkezik egy párt, amely "tudatosan felidézi" a 19. századi eredetű magyar "politikai antiszemitizmus (...) szörnyű szellemiségét".

A Fidesz számára ez "nehéz helyzetet" teremt, hiszen a jobboldali táborban olyan szavazók "kegyét is keresnie kell", akik előítéletekkel viszonyulnak a zsidókhoz. Ilyen helyzetben pedig mindig az a veszély fenyeget, hogy ártalmatlanként tüntetik fel, elbagatellizálják a problémát - írta a szerző.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Valaki 2012. szeptember 13. 22:14
  „böszödiöszme, cspem ha egy sztalinista oktat ki az erkölcsről! Ne fogd vissza magod! :))))”
 • 50. mir 2012. szeptember 13. 21:40
  „gjozsi88 , machers

  Igazatok van. Ahogyan nézem a hívők egy része nagyfokú tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot. Persze mindig az a hülye aki helyre meri őket tenni. Na mindegy ez van.”
 • 49. gjozsi88 2012. szeptember 13. 21:26
  „46. mir

  "MIndent ki tudsz magyarázni :)"

  Semmit nem tud kimagyarázni, csak próbálkozik!
  Szerencsétlen szánalmasan megpróbálja védeni a védhetetlent.
  Jól jellemzi, hogy az Bajnaitól átadott és azóta Orbán által tönkretett adatsorokra elkezdett Gyurcsányozni.....!
  Ez olyan, mint az adatokra Matolcsy tündérmesével reagál, számok nélkül.”
 • 48. machers 2012. szeptember 13. 21:24
  „46.mir 2012.09.13. 20:55
  "MIndent ki tudsz magyarázni :)"

  Nem tud, csak akar!”
 • 47. load 2012. szeptember 13. 21:23
  „41. Túrabakancs
  A megszólítást visszautasítom, és azt mondom, hogy akkor még valóban jobban ment az ország sorsa.
  A makroadatok visszakereshetők az MNB adattárában, amiben az államháztartás helyzete valóban katasztrofális volt.
  Megvolt az oka annak, hogy Gyurcsány elmondja a z őszödi-beszédet.
  Hallgasd meg te is és ne csak azt a 4-5 mondatot ismételgesd, amit már százszor leírtak a tiédhez hasonló kommentekben!
  Azon kívül mérlegeld a lehetőséget, hogy Orbán mondott-e, mondhatott-e egy ilyen vallomást az övéi előtt!
  Ha még nem, akkor már nagyon a körmére égett a dolog.
  http://indavideo.hu/video/Gyurcsany_teljes_balatonoszodi_beszede”
 • 46. mir 2012. szeptember 13. 20:55
  „41. Túrabakancs 2012.09.13. 19:52

  Nevetséges ahogyan azon erőlködsz, hogy megpróbáld bemagyarázni, hogy a 2008-as világválság nem is volt válság és ami volt azt gyurcsányék okozták. Bezzeg most válság van és arról csak a gaz eu és a világ tehet és orbánéknak semmi közük hozzá.
  Az elmúlt két évben szinte semmi nem épült ja de mégis a 20 km autópálya makónál kilométerenként 2 milliárdért ami ugye a szocialisták alatt bűn volt ennyiért építeni most nem az.Nem gond majd ezt is megmagyarázod, hogy azért mert infláció van és stb :) MIndent ki tudsz magyarázni :)”
 • 45. machers 2012. szeptember 13. 20:33
  „41.Túrabakancs 2012.09.13. 19:52
  "Te magyar vagy? Ha igen, tanulj meg helyesen ragozni. Vagy keresd fel kezelőorvosodat, gyógyszerészedet!"
  Nincs ezzel semmi gond. Egy "j" betű véletlenül kimaradt. Ez már nálad is előfordult.
  A nagyobbik baj az viszont, hogy a ragozást az iskolában tanítják, és nem a kezelőorvos, gyógyszerész feladata.
  Bár, ahogy közgazdasági elmélkedéseidet olvasom, nálad azért úgy néz ki, hogy azokat egy speciális intézetben, a kezelőorvosod segítségével sajátítottad el.”
 • 44. gjozsi88 2012. szeptember 13. 20:23
  „még annyit:

  Ismerősök ezek a nem szó szerinti idézetek?
  ... elqrtuk, nem kicsit, nagyon...
  ... hazudtunk egész nap...
  ...trükkök százai...
  ...ekkora böszmeséget még nem látott Európa...
  Ezek után valóban hihető, hogy akkoriban jól ment az ország sorsa. :)"

  Ha jól nem is, de a mostaninál jobban!
  Elég csak azt megnézni, hogy milyen volt az ország nemzetközi megítélése akkor és most.......!
  Ja....egyébként abba a böszmeségbe, amiről szó volt abban a fidesz 100% ig támogatott Meggyesi osztogatás volt, a megakadályozott ellátó rendszerek átalakítása volt, a trükkök százairól meg csupán az derült ki, hogy a mai napig ezt használja a KSH, az EUROSTAT.....miközben trükkök százairól a Viktorral szemben elinditott kohéziós pénzek befagyasztási szándéka volt, mert nem fogadták el strukturális hiánynak, a magánpénztári pénzekből betömést. Azaz erről papirja a Viktornak volt!”
 • 43. gjozsi88 2012. szeptember 13. 20:17
  „Túrabakancs
  Én azt hittem, hogy a 37-est képes vagy értékelni!
  A Gyurcsányt erölteted, miközben az ő problémáját a Bajnai adatai tartalmazzák....tudod a 265 ft euro 175 bázis CDS felár.......ezt teszi tönkre Orbán, 324 ft euro és 710 bázis CDS felár! (Ez jött vissza az IMF kényszerrel, tudod amire 2009 nyarától nem volt szükség)
  Próbáld meg értelmezni újra a 37-es hozzászólást és próbáld adatsorokkal cáfolni!
  A politikai lózung nem érdekel!

  "Ó legalább épít, és nem rombol, nem úgy mint a haverod anno.
  Ezért választom a kisebbik "rosszat" :)"

  Ezen is jót röhögtem!
  Egy stadiont állítasz szembe a szocik által idehozott Merci gyárral, (tudod amit Viktor magáénak gondol, noha már 5 éve építették) meg az OPel beruházással, amit 2010 nyarán írt alá, csak elötte készítették elő!
  Akkor itt nem emlitem a rengeteg fejlesztést, beruházást.....(autópálya, gáztározó...stb)”
 • 42. Túrabakancs 2012. szeptember 13. 19:54
  „gjozsi88! /40/
  Ó legalább épít, és nem rombol, nem úgy mint a haverod anno.
  Ezért választom a kisebbik "rosszat" :)”
 • 41. Túrabakancs 2012. szeptember 13. 19:52
  „Vérvörös szeműek, és emlékezet kiesésben szenvedő fanatikus Orbán fóbiások!
  Ismerősök ezek a nem szó szerinti idézetek?
  ... elqrtuk, nem kicsit, nagyon...
  ... hazudtunk egész nap...
  ...trükkök százai...
  ...ekkora böszmeséget még nem látott Európa...
  Ezek után valóban hihető, hogy akkoriban jól ment az ország sorsa. :)
  Na de ti csak orbánozzatok, legalább lecsillapodtok. Az akkori böszmeségeket az ország még
  10-20-évig nyögi, erről ennyit.
  AnnaMeri! /39/
  Te magyar vagy? Ha igen, tanulj meg helyesen ragozni. Vagy keresd fel kezelőorvosodat, gyógyszerészedet!”
 • 40. gjozsi88 2012. szeptember 13. 18:00
  „Túrabakancs!

  " Egyébként meg
  a Fradi drukkerek BP-i rombolását hogy hozod fel példának a tüntetők irányába értve? Vagy megártott
  a sutyiban elkezdett fogyókúrád? Ráment az agyadra?"

  Nem lehet, hogy a Viktor ezért hálából építtet nekik egy új stadiont????”
 • 39. AnnaMeri 2012. szeptember 13. 18:00
  „Mindenki tudja, hogy nagyon beteg a feje. Nem értem, ki irányít az országot?”
 • 38. gjozsi88 2012. szeptember 13. 17:59
  „Túrabakancs!

  még annyit:

  "Persze hogy zuhant a forint, csak azt elfelejted hozzáfűzni, miszerint másfél napra rá
  meg visszaerősödött. Nézed te az árfolyam mozgásokat egyáltalán? Állandóan változik
  az árfolyam, nem tűnt fel?"

  De feltünt!
  Ahogy a Viktor járja a pávatáncot úgy ingadozik!
  Felhívom a figyelmed, hogy a derék vitéz már ott tart, hogy egy mondatban képes lesz két ellentétes álláspontot megfogalmazni, mint támogatandó lehetőséget.
  Szerencsére a piacot mindig megnyugtatja valaki, miután Viktor bedob egy marhaságot.
  A visszarendeződés az néha a Varga megszólalásának, a visszahátráló viktornak köszönhető.
  Az állandó nem fogunk igy megegyezni, majd megegyezünk.......ahogy változik a retorika, úgy változik az árfolyam!
  A devizahiteles meg boldogan fizeti a pávatánc árát!”
 • 37. gjozsi88 2012. szeptember 13. 17:54
  „Túrabakancs!

  Ne röhögtess!
  A 2010-es Bajnai adatsorban bennt van az azt megelöző időszak összes problémája!
  Azt a romhalmazt értékelte a világ befektetőinek sokasága 265 ft euro árfolyam mellett 175 bázis országkockázatra.
  Ebből csináltatok 324 ft eurot és 710 bázis országkockázatot! Melynek okait pontról pontra végig lehet követni a fideszes intézkedésekben, mely folyamatosan növelte a kockázatokat, termelte a gazdasági fedezetlenséget.
  Tudod ők azok, akik SAJÁT pénzüket fektetik be és ezért fontos értékelniük az befektetésük, igy az ország kockázatát. (Ők ettől a ténytől hitelesek!)

  " Gyurcsány idejében alig volt
  még érzékelhető a világgazdasági válság káros hatása, ehhez képest a könnyebb helyzetben
  is drasztikus adósságot,"

  Melyről kiderült, hogy a 2004-es uniós csatlakozásunk miatt változó számitási mód szerint a szociknak számolták be az 54%-ban még akkor ne nem számított, de létező fideszes lakáshitelek állami garanciáit és az FHB bujtatott fideszes adósságot is! Arról nem beszélek, hogy a 2008-as világválság hatására bekövetkező 6%-os GDP visszaesés miatt az ehhez viszonyított adósság %-ban nőtt, miközben abszolut értékben változatlan, ezt a világ gazdasági hatást is Gyurcsány nyakába varrnátok!
  Akkor volt GDP csökkenés.....most nincs!!!!
  Az adósságunk középmezönyben van és volt........annak finanszirozási különbsége a két kormány hitelességi különbsége! A különbséget a 31. nél ismertettem!
  Ebből az ésszel gondolkodók számára a szoci volt a kisebbik rossz.
  Ezt a makacs számok támasztják alá, mig nálatok egy blabla van a tündérmeséről, számok nélkül!”
 • 36. mir 2012. szeptember 13. 17:45
  „33. Túrabakancs 2012.09.13. 17:27

  Mint ahogyan mozgott az árfolyam a szocik idejében is. Ja hogy arról ők tehettek? MOndjuk ilyen elvakult szemlélettel nem tudok mit kezdeni a világválság hatása meg 2009-ben volt (ha nem hiszed nézzél utána)a legnagyobb 2010-re kezdett konszolidálódni. De mint tudjuk a világ és az eu a hibás orbánék jól kormányoznak”
 • 35. mir 2012. szeptember 13. 17:41
  „33. Túrabakancs 2012.09.13. 17:27

  Nézem és azt is látom hogy jóval magasabb mint volt két évvel ezelőtt. És azt hogy zuhant az amerikai helyzet javulásának köszönhető ha nem olvastad volna. nem orbánék csodás gazdaságpolitikája miatt esett vissza.”
 • 34. Túrabakancs 2012. szeptember 13. 17:30
  „gjozsi88! /31/
  Egyet elfelejtettél megemlíteni, mégpedig a következőt: Gyurcsány idejében alig volt
  még érzékelhető a világgazdasági válság káros hatása, ehhez képest a könnyebb helyzetben
  is drasztikus adósságot, valamint romhalmazt hagytak hátra a következő generációnak. Ezt
  hogyan magyarázod? Itt van a lényeg, a többi csak duma.”
 • 33. Túrabakancs 2012. szeptember 13. 17:27
  „mir! /16/
  Persze hogy zuhant a forint, csak azt elfelejted hozzáfűzni, miszerint másfél napra rá
  meg visszaerősödött. Nézed te az árfolyam mozgásokat egyáltalán? Állandóan változik
  az árfolyam, nem tűnt fel?
  Jandex!
  Szerencsére van miért "arcoskodnom", hiszen inflációkövető befektetéseim vannak,
  láttam előre mi fog történni ez ügyben, emiatt időben léptem. :) És te? Ja hogy nincsen miből
  befektetni...
  öszödi!
  Látom a stílusod a régi. Miért nem mész Gyurcsány bácsihoz tisztítókúrát venni? Egyébként meg
  a Fradi drukkerek BP-i rombolását hogy hozod fel példának a tüntetők irányába értve? Vagy megártott
  a sutyiban elkezdett fogyókúrád? Ráment az agyadra?”
 • 32. mir 2012. szeptember 13. 17:22
  „24. Valaki 2012.09.13. 12:38

  Vicces, hogy te beszélsz értelmes írásról amikor még egyszer sem sikerült értelmes dolgot írnod. Csak butaságokat írkáltál és komcsiztál. De mit is várhatnék tőled aki szerint az imf maga jött ide. Szegénységi bizonyítványod már rég kiállítottad magadról most az oklevérért hajtasz :)”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az erkölcsilag megbukott Varga István mondjon le

Az MSZP szerint a fideszes Varga Istvánnak parlamenti kijelentései miatt le kell mondania… Tovább olvasom