Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Orbán: nagy lehetőség az eurázsiai gazdasági együttműködésben

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.

Orbán megállapodna a gázszállítás ügyében a Putyin-látogatás idején

Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást.

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így "ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom" - közölte, jelezve, hogy a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések.

Orbán Viktor úgy összegzett: nagyon bízik abban, hogy az ezt a helyzetet megoldó megállapodást tető alá tudja hozni az orosz elnök látogatása alatt.

Orbán nagy lehetőségeket lát az eurázsiai gazdasági együttműködésben

Nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kijelentette azt is: nagy lehetőségeket lát Magyarország számára az eurázsiai gazdasági együttműködési tervben.

Angela Merkel német kancellár jövő hétfői budapesti látogatása felhívja a figyelmet a két ország, a két nép közötti régi, tartós és valószínűleg a jövőben is fennálló barátságra, stratégiai együttműködésre - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, egyedül a németeknek van olyan tervük, amely elég nagyszabású, hogy új kereteket adjon az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv. A kormányfő ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, ezért - mint mondta - "nekünk érdekünk, hogy ez a német terv napirendre kerüljön (...), ez megoldaná a problémáinkat".

Orbán elképzelhetőnek tartja a bankadó csökkentését

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években.

A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely "nem ismeretlen Európában".

A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon - közölte.

Arra a felvetésre, hogy több kritika is érte a magyar kormányt német üzletemberek részéről - például a reklámadó miatt -, Orbán Viktor úgy reagált: "ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő (az üzletemberek) gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk". Ahol viszont ez nem lehetséges, "ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének" - mondta.

A rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget

A rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A foglalkoztatás bővülésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar más kegyelemkenyerén élni, hanem a saját munkájából akar megélni.

A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a "természetes életösztön" azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étolajjal üzletelő bűnszervezetet leplezett le a NAV

A nyomozás eddigi adatai szerint a szervezet tagjai 4 milliárd forintnyi általános forgalmi adót csaltak el. Tovább olvasom