Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Önként jelentkezőkkel mászatják meg a próbakerítést - De hogyan lesz határzár a Tiszán?

˝A kerítést tisztelni kell. Aki nem mászik fel rajta, az nem is szerezhet sérüléseket˝ - mondta Hende Csaba.


Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott pénteken a migránsokkal teli gyálaréti erdő szélén - írja a delmagyar.hu.

A politikus arról beszélt, hogyan fogja a kormány megoldani a Tiszán a határzárat? A gyálaréti ártéri erdő a tájékoztató ideje alatt is tele volt menekültekkel, a Tisza partján egy fából eszkábált csónakot hagytak egy fa feljáróval, mindenhol szemét borítja a környéket - ez is bizonyítja, hogy igenis jönnek migránsok a Tiszán.

Miközben Tóth Péter az újságírókkal és az önkéntesekkel beszélget a menekültekkel, a polgárőrök egy 30 fős csapatot fognak közre, de az erdő még tele van menekültekkel.

Korábban

Az épülő határzárhoz látogatott el csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A delmagyar.hu beszámolója szerint többször hangsúlyozták: a kerítés ideiglenes, de amíg nem csökken az illegális határátlépés mértéke, állni fog.

– Az év elejétől kezdve 81 ezer 333 illegális határátlépés történt hazánkba: 80 ezer 724 a magyar–szerb határon. Ezt valamilyen módon meg kell akadályoznunk. Az európai gyakorlat azt mutatja, ahol ilyen jelentős a migrációs nyomás, a kormányok kerítésépítéssel is próbálják akadályozni a határsértőket – mondta Pintér Sándor a magyar–szerb határon épülő biztonsági határzár előtt Mórahalmon.

Videó: delmagyar.hu


Felállítottak már faoszlopokat és fémoszlopokat, utóbbiak egyik felét cölöpverővel, a másikat betonozással rögzítették, illetve kizárólag egymásra tett pengés drótokból is építettek egy torlaszt.

– A kerítést tisztelni kell. Aki nem mászik fel rajta, az nem is szerezhet sérüléseket – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Megnyugtattak mindenkit, az esetlegesen megsérülő határsértőket a mentők úgy fogják majd ellátni, hogy az ne okozzon létszámhiányt azokban a városokban, ahonnan kiérkeznek a határhoz

Pintér Sándor azt mondta, önként jelentkező kollégáival is megmászatják majd a próbakerítéseket egy elzárt helyen, és a mászók véleménye is dönt majd a kiválasztásnál. A két ország között lesznek olyan részek, amiket nem tudnak majd kerítéssel elzárni. A belügyminiszter azt mondta, valahogy ezeket a területeket is eltorlaszolják majd.

A sajtótájékoztatón külföldi médiumok is jelen voltak, jelezték, hogy Németország kancellárja is ellenzi a kerítést, de Pintér szerint a kormányhoz ebben az ügyben nem érkezett hivatalos megkeresés, ahogy anno a spanyoloknál sem, akik szintén emeltek falat a bevándorlókkal szemben.

A politikusok kitértek a menekültekkel kapcsolatos nemzeti konzultációra is, aminek visszaküldési határideje szerdán járt le. Elmondták, egymillióan küldték vissza a kérdőívet, az emberek többsége támogatja a határzárat. Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot szombaton írta alá. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba, miután kihirdették a Magyar Közlönyben. A kerítés felállítása a teljes magyar–szerb szakaszon ezután indul el – a tervek szerint egyszerre 10-12 helyszínen, ahol egyidejűleg 900 ember dolgozik majd építésén. További részletek itt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis parfümöket foglaltak le az M3-ason

Egy lengyel fuvaros a hűtőkamionjának ellenőrzésekor semmilyen számlát nem tudott bemutatni az általa szállított áruról, ezért a pénzügyőrök átvizsgálták a rakteret, amelyben 19-féle márkájú parfüm hamisítványai voltak. Tovább olvasom