Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Önbizalmat a szoptatóknak!

Az anyatejes táplálást népszerűsíteni, a szoptatást tanítani kell, mégis sok a kérdés az anyukákban.

Európában világviszonylatban is sajnálatosan alacsonyak a szoptatási arányok. A fejlett országokban az anyáknak csupán töredéke kezdi meg az anyatejes táplálást, melynek átlagos időtartama ritkán haladja meg a három hónapot. Hazánk ebből a szempontból viszonylag kedvező helyzetben van az európai átlaghoz képest: a nők túlnyomó többsége természetesnek tekinti, hogy szoptatni kezd. A folytatás sikere azonban nagymértékben az egészségügyi intézményekben kapott segítségen múlik, s ezen a területen, bár a kiindulópont nem rossz, van még mit javítani.

Péterfi Vera és tizennégy hónapos kislánya, Borika, aki a kezdeti nehézségek ellenére ma is szopik.
Az édesanyákat a szülést követő megpróbáltatások kifárasztják, a nagymamák többnyire még dolgoznak, a férj szintén a munkahelyére siet reggelente, így marad a bömbölő kisbaba, a rumlis lakás, a kimerültség, a tehetetlenség.

Hinni az ösztönökben

A statisztikák szerint sokan az első hat hét után hagyják abba a szoptatást, arra gyanakodva, hogy kevés az anyatej. Ahogy telnek a hónapok, úgy változik a csecsemő szükséglete, a tej mennyisége és minősége, és ezzel együtt több hullámban élik meg a mamák a bizonytalanságot. Ha ezekben a helyzetekben nincs azonnali segítség, az önbizalmat hamar aláássák a reklámok és a „bölcs rokoni  jó tanácsok", amelyek többnyire helytelen tévhiteken alapulnak, és az első átvirrasztott éjszaka után előkerül a tápszeresüveg. Pedig a nehézségek sikeresen vehetők, ha a tanácstalan anyukák csak átmenetinek tekintik a gondokat, megtanulnak hinni saját ösztöneiknek és gyermekük jelzéseinek.

 Hol érdeklődhet?

A győri szoptatósanya-csoportról további információk szerezhetők a www.szacs.shp.hu weboldalon, illetve a csoport vezetőjétől, Péterfi Verától, a 06-70/940-1087-es telefonszámon. A következő találkozó egyébként május 3-án lesz a Máltai Házban (Győr, Kálvária u. 2.).
Kiút a kétségbeesésből

A nemzetközi tapasztalatok szerint az önkéntes alapon szerveződő anyacsoportok sikeres kiutat mutatnak a kétségbeesésből. Erősségük abban rejlik, hogy a csoportot látogató anyukák jól tudják: hasonló örömökkel és nehézségekkel találkoznak, találkoztak társaik, akiknek olyan kérdéseket is feltehetnek, amelyekkel úgy érezhetik, az orvost vagy a védőnőt nem illik zavarni.

Az első csoporttalálkozó sikere

Az első szoptatósanya-csoport Győrben is megalakult, összejöveteleiket minden hónap első és harmadik keddjén – az előzőleg tervezettől eltérően délelőtt fél tízkor – tartják, természetesen a babákkal együtt. Az első találkozóra a Kisalföld újságírója is hivatalos volt. Az anyacsoportot életre hívó Péterfi Vera elégedett, rögtön az első alkalommal majdnem húsz anyuka jött el.

– Támogatni kell az anyukákat, különben hamar véget ér a szoptatás – vallja Vera, akinek tavaly februárban született meg a kislánya, s mivel a tejbelövellés váratott magára, orvosai azt tanácsolták a kórházban, kezdje meg a tápszeres pótlást, különben Borika kiszárad. Vera úgy döntött, kitart az anyatejes táplálás mellett, és noha kisbabája kéthetes kora helyett négyhetes korára nyerte vissza születési súlyát, ma is szopik. – Szerveződésünk önkéntes, független mindenféle szakmai szervezettől – folytatja Vera. –  Egyszerű, hétköznapi anyukákból áll, akik meg vannak győződve arról, hogy egymásnak használható tanácsokat tudnak adni. A módszer hitelessége abban rejlik, hogy a csoportba látogatók olyanoktól hallhatnak a szoptatásról, akik maguk is átestek a nehézségeken.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le a fejjel!

Tímár Péter legújabb filmje, a Le a fejjel! történelmi komédia: egy középkori pohárnok küzdelme… Tovább olvasom