Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

OGY: Mi lesz az önkormányzati törvénnyel?

Kedden megkezdődött az alkotmánymódosításról és az önkormányzati törvény módosításáról szóló vita.
JOBBIK: szociális gazdaságot!

Balczó Zoltán jobbikos képviselő szociális gazdaságot szorgalmazott. Azt mondta, a nemzetközi nagytőke privatizálta az ipar túlnyomó részét és a kereskedelmet is uralja, a kistermelőkkel megalázó feltételekkel köt szerződést, kivonja a profitot az országból, a helyi termelés megszűnt. Mindennek megváltoztatásához szerinte a helyi szociális gazdaság lehet alkalmas eszköz, amely kézbe veszi a teljes termelési és értékesítési láncot, és szövetkezeti alapon működik önkormányzati ellenőrzés mellett. A kérdés szerinte az, hogy a kormányváltás "helytartócserét", vagy nemzeti érdekű változást hoz-e.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta, a kormányprogram munkaközpontú társadalmat és gazdaságot jelöl meg célként, a szegénységből kivezető legjobb eszköz a munka. Szükségesnek nevezte a szociális gazdaság eszközeinek használatát, azt mondta, a kormány elsődleges feladata a szociális gazdaság, a társadalmi vállalkozások működését támogató, segítő környezet kialakítása.


MSZP: konszenzust a nemzeti ügyekben!

Szabó Vilmos arról beszélt, hogy a szocialisták hétfőn nem a nemzeti együttműködésre, összetartozásra mondtak nemet, hanem azt akarták kifejezni, hogy az alapvető nemzeti kérdésekben konszenzusos állásfoglalás kialakítását tartják szükségesnek. Azt akarták többi között - mondta -, hogy ne felszaggassák, hanem gyógyítsák a sebeketm és ne osszák fel a parlamentet hívőkre és nem hívőkre. A Trianonnal "elkövetett bűn" nem adhat felmentést más bűnökre - jelentette ki az MSZP-s képviselő, aki szerint ide sorolható például a numerus clausus, a bécsi döntés és a Don-kanyar tragédiája is.


KDNP: jól csak nemzeti alapon lehet kormányozni

Lukács Tamás (KDNP) Szabó Vilmos felszólalására reagálva közölte: jó kormányzást csak nemzeti alapon, értékek alapján lehet végrehajtani. Amikor mi nemzeti értékekről beszélünk, akkor nemet mondunk a kozmopolitizmusra és az internacionalizmusra - hangoztatta a politikus, aki szerint ideje elérni, hogy a nemzeti szót ne lehessen többé szitokszóként használni. Úgy értékelte, a társadalomban tetten érhető két veszély, a reménytelenség és a csodavárás ellen - mondta - a nemzeti együttműködésben megjelölt célokkal lehet küzdeni.


Balsai: a kormány megkezdte a korrupciós ügyek feltárását

A fideszes Balsai István arról beszélt napirend előtt, hogy a kormány új, rend szervezte országot épít, amely tiszta alapokon áll, ehhez pedig fel kell tárni a "sötét, korrupt ügyek mocsarát". Közölte: egyrészt fel kell deríteni az állami és a közvagyon privatizációs visszaéléseit, másrészt felelősségre kell vonni az elkövetőket, vissza kell szolgáltatni a vagyontárgyakat. Hozzátette, meg kell nevezni az elkövetői kört és a kedvezményezetteket egyaránt. Mint mondta, megkezdték a munkát és a korrupciós ügyek feltárásához bizonyos törvénymódosításokra is szükség lehet.

______________________________
Megkezdődött a vita az alkotmánymódosításról és az önkormányzati törvény módosításáról

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása szerint alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek - ismertette Rácz Róbert fideszes képviselő kedden a parlamentben, a törvényjavaslat expozéjában.
Az Országgyűlés kedden kezdte meg az alkotmánymódosítás, valamit a helyi önkormányzatokról szóló törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításának együttes általános vitáját.


Fidesz: szűnjön meg az alpolgármesterek bebetonozása!

Kósa Lajos elmondta, hogy a javaslat szorosan kapcsolódik a képviselőtestületek számának csökkenéséhez. A mostani megoldás alkalmazkodik az elmúlt időszakban kialakult szokásokhoz, azaz úgy szabályozzák a polgármesterek helyettesítését, hogy a nem a testület tagjai közül választott alpolgármester nem lesz tagja a testületnek, és csak tanácskozási joga lesz, szavazati nem. Korlátozott a hatásköre abban az értelemben is, hogy polgármestert nem helyettesítheti a testület elnöki székében.
Mint mondta, szeretné elérni, hogy az a fajta bebetonozás, ami az alpolgármestereknél ma sokszor előfordul, szűnjön meg. E tekintetben a javaslatokra nyitott - tette hozzá. Fontosnak tartotta, hogy a polgármesterek felelősségét erősítsék az alpolgármesterek kinevezésénél. Megjegyezte: az indítványt az önkormányzati szövetségek támogatták.


MSZP: a reformra több idő és energia kell

Pál Tibor szerint ha reformról beszélnek, akkor arról kell szót ejteni, hogy a feladatokat, és a finanszírozást hogyan oldják meg. A reformra több időt és energiát kellene fordítani - fogalmazott a szocialista politikus, aki azt olvasta ki a javaslatból, hogy a kis pártokat és kevesebb infrastruktúrával rendelkezőket kiszorítanák.
A "külső" alpolgármesterről azt mondta, ezzel a felelősséget olyan személyre testálnák, aki nem a választóktól kapott felhatalmazást. "Golyófogónak" lehet majd használni, így a konfliktusos helyzetekből a polgármester kihúzódhat. Ez az alpolgármesteri tisztség gyengítése is - mondta.
A jó jogi megoldás az lenne, aki adja a kinevezést, az vehesse vissza, ami viszont most a javaslatban szerepel az félmegoldás - jegyezte meg. A javaslat nem nagy terjedelmű, de szinte minden választópolgárt érint. A javaslatot a szocialisták nem támogatják - mondta.


KDNP: igen a javaslatra

Habis László kiemelte: az alkotmány az alpolgármester jogállására vonatkozó előírást nem tartalmaz, indokolt ezt a hiányt pótolni. A probléma nem újkeletű, s 1990-94 között már volt lehetőség kívülről alpolgármestert választani - mondta a KDNP-s felszólaló. A polgármester komplex feladatot lát el, ugyanakkor az alpolgármester és közte bizalmi kapcsolatnak kell lennie - hangsúlyozta.
A külső alpolgármester nem szavaz, nem vezeti a képviselőtestület ülését, tanácskozási joga van csak - sorolta a beépített garanciákat, amelyek között említette azt is, hogy nem kötelező kívülről alpolgármestert hozni.
A javaslatban megfogalmazottak ugyanakkor erősíthetik a polgármester pozícióját - mutatott rá, hozzátéve: támogatják és elfogadásra javasolják az indítványt.


Jobbik: amit nyernek a réven, elveszíthetik a vámon

Apáti István azt mondta, hogy a belső alpolgármester vonatkozásában közel áll az álláspont a kormányéval, a külső alpolgármester posztja azonban szerintük nem egyeztethető össze a költséghatékonyság szempontjaival. Utóbbi visszavonását indítványozta.
Azt mondta, a Fidesz-KDNP miközben a nép által közvetlenül megválasztott képviselők számát csökkentené, ugyanakkor olyan embereket akar bedobni a frontvonalak közé, akik senkitől nem kaptak megbízást. Sérülne a közvetlen népképviselet elve is - jegyezte meg a jobbikos politikus.
Nyilvánvaló, hogy az alpolgármester lényegesen nagyobb javadalomra tesz szert, mint egy képviselő. Így amit nyernek a réven, elveszítik a vámon - mondta.
Ha már költséghatékonyságról beszélnek, illő lenne a polgármesterek, tanácsadók javadalmazásánál is lépéseket tenni - jegyezte meg. Tarthatatlannak tartotta,hogy a polgármestereknél semmilyen iskolai végzettség nincs előírva. Ha már jogosítványhoz előírják az alapfokú végzettséget rögzítik, a polgármesteri tisztségnél is kellene valamilyen előírás.


LMP: nem a hatékonyságot szolgálja a javaslat

Ivády Gábor azt mondta, hogy nem az önkormányzati működés hatékonyságát szolgálja az indítvány. Attól tartanak, törvényi felhatalmazást szeretne a Fidesz-KDNP, hogy miután lecsökkentették a létszámot, megfelelő színű emberekkel töltsék fel a testületeket. A javaslat szerinte nem szól arról, hogy mi a határ az alpolgármesterek számánál. Mint fogalmazott, ha nagyon sarkított kérdést szeretne feltenni, azt mondaná, lehet-e a javaslat alapján több alpolgármestert választani, mint a képviselőtestület létszáma. Örült volna, ha a kormány a korrupció ellen, az átláthatóságot biztosító javaslatot is benyújtott volna, a mostani indítvány szerinte nem ezt szolgálja.

___________________________________
Az MSZP a kormánytagok hollétéről érdeklődött

Lamperth Mónika (MSZP) felszólalásában közölte: ugyan nem tárgyalási akadály az, ha nincs jelen a kormány egy képviselője, de a házszabály kötelezi a kormány felelős tagját arra, hogy hallgassa végig a vitát.
Kósa Lajos (Fidesz) minderre azt mondta: abban igaza van a szocialista képviselőnek, hogy a kormánynak képviseltetnie kell magát a vitában, azonban, mint kiemelte, most kivételes helyzet van, mivel az átadás-átvétel miatt nem tudnak jelen lenni a kormány képviselői.


Fidesz: nem kötelező a külsős alpolgármester

Rácz Róbert és Czira Szabolcs (Fidesz) is arra hívta fel a figyelmet: a polgármesterek számára nem egy kötelező dolog, hanem lehetséges választás az, hogy külsős alpolgármestert válasszanak maguk mellé.
Balczó Zoltán (Jobbik) annak örült, hogy nagyon sok olyan képviselő vesz részt a vitában, aki maga is gyakorló polgármester.


Fidesz: nagykorúnak kell tekinteni az önkormányzatiságot

Kovács Zoltán (Fidesz) arról beszélt, hogy felnőttnek és nagykorúnak kell tekinteni az önkormányzatiságot.
A polgármesterek eddig annyi szakértőt hívhattak, amennyi a költségvetésből kitellett, és ezek sem voltak választott személyek - emelte ki.
Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati szövetségek is támogatják a Fidesz által benyújtott javaslatot. Közölte: a javaslat alapvető gondolataiban támogatható, de még finomítható.
Apáti István (Jobbik) válaszul alapvető elvárásnak nevezte azt, hogy a törvény létszám, hatásköri, illetve javadalmazásbeli korlátot állapítson meg.
Kósa Lajos (Fidesz) arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy higgyenek abban, nem kell korlátozni a helyi döntéshozókat.
Selmeczi Gabriella (Fidesz) is azt emelte ki, hogy bízni kell a helyi politikusokban.
Göndör István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikusság is egy szakma, amit meg kell tanulni, a polgármesteri tevékenység pedig feltételez egy jó menedzseri attitűdöt.
Kupcsok Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy versenyképes önkormányzatokra van szükség.
Zakó László (Jobbik) szerint, ha a törvény életbe lép, akkor "külsős emberek hada" fog egy várost vezetni.


A Jobbik problémának nevezte a külsős alpolgármester tisztségének bevezetését

Gyüre Csaba (Jobbik) szerint, ha a Fidesz-KDNP ellenzéki szerepben lenne, akkor ezt a javaslatot nem szavazná meg. Az ellenzéki képviselő problémának nevezte a külsős alpolgármester tisztségének bevezetését.
Véleménye szerint ez a rendszer azt erősíti, hogy az önkormányzati választáson az az eredmény szülessen, mint ami az áprilisi országgyűlési választásokon született.
Az önkormányzati szövetségek a polgármesterek jogállásának megerősítését támogatják - hívta fel a figyelmet.
Közölte: a Jobbik a törvényjavaslatot, és a vele összefüggő alkotmánymódosítást nem támogatja.


KDNP: segítse az Országgyűlés az önkormányzatok szabadságát

Michl József, azt mondta, hogy az önkormányzatok szabadságát és hatékonyságát az Országgyűlésnek segítenie kell. Tata polgármestere fontosnak tartotta, hogy a testületi munkához, a polgármester munkájának segítéséhez a támogatást biztosítsák. Mint kifejtette: a kívülről behozott polgármester nem ütközik a szabadság eszményével, hiszen nem kötelező a választása. Azt kérte, a félelem helyett bátran bízzák az önkormányzatok működését a helyben megválasztott képviselőtestületre és polgármesterre.


MSZP: a módosítás növeli a költségeket

A szocialista Ipkovich György azt mondta, a módosítás növeli költségeket. Problémának és kezelendőnek tartotta az alpolgármesterek kérdése, azaz a politikai bizalom elvesztésénél mi legyen velük.
A javaslathoz több hozzászóló nem volt, így az általános vitát az ülést vezető Ujhelyi István (MSZP) elnapolta.

_________________________________

Olvasóink írták

 • 3. igazszó 2010. június 01. 18:34
  „Önkormányzatok, polgármesteri hivatalok....???? maffiozók, korrupt összejátszók, hivatalokban lakásmaffiozók is beköltöztek, főleg itt! Janika, nagyon éles eszed van, gratulálok!”
 • 2. janika 2010. június 01. 15:55
  „Ja az Önkormányzatok meg egyeszkednek a szolgáltató maffiózokkal a lakosság hátamögött a kifosztásukra.
  Sőt ezekre kreálnak törvényerejű rendeleteket továbbra is?”
 • 1. Mankapunka 2010. június 01. 14:47
  „A füredi annabálon szól a zene.........................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom embert költöztettek ki Baranyában

Tovább olvasom