Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nézőpont - Kinek nagyobb?

2,5 millió fideszes, 1,5 millió kormányváltó, 820 ezer jobbikos.
Két és félmillióra becsüli a Fidesz-KDNP szavazótáborát a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában, "a kormányváltó pártszövetség" tábora 1,5 milliós, míg a Jobbiké 820 ezres. A Heti Válasz megbízásából március 17-19. között, ezer ember megkérdezésével végzett kutatást szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az elemzés szerint a kormánypártok támogatottsága februárhoz képest valamelyest növekedett, és jelenleg 40 százalékon áll az összes megkérdezett körében. A baloldali pártszövetséggel 19 százalék szimpatizál, míg a Jobbikkal 12 százalék a teljesen népességben.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a választópolgárok 64 százaléka venne részt a választáson. Így a Fidesz-KDNP szavazótáborának plafonja - a még bizonytalan, de lehetséges szavazók beszámításával - jelenleg 2,5 millió, "a kormányváltó összefogásé" 1,5 millió, míg a Jobbik esetében 820 ezer szavazó - írták.

Az intézet közleménye szerint a Fidesz-KDNP szempontjából a választás végeredménye elsősorban azon múlik, hogy miként tudja mozgósítani táborát - fogalmazta meg véleményét az intézet. A kutatási eredmények alapján jelenleg aktívnak mutatkozik a kormányzó párt tábora, de ennek a viszonylag magas szintnek a megőrzése is fontos feladat - hívták fel a figyelmet.

A Fidesz szimpatizánsainak 76 százaléka részt venne a választáson. Aktív szavazóik erős elkötelezettségét jelzi, hogy 88 százalékuk már évek óta eldöntötte, a kormánypártokra fog voksolni a következő választáson - tették hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a baloldalnak egyre kevesebb ideje van, hogy meggyőzze potenciális szavazóit arról, hogy reális kormányzati alternatívát tud nyújtani, és ezt nem segítik a különböző korrupciós botrányok sem az MSZP körül.

A kutatás alapján a Simon-ügyről az emberek 44 százaléka beszélt az elmúlt hetekben, míg Zuschlag János megjelent könyvéről 24 százalék.

Mindkét esetben a negatív vélemények voltak túlnyomó többségben. A választópolgárok 26 százaléka a korrupció kapcsán elsősorban az MSZP-re asszociál, ezzel szemben a Fideszt 16 százaléknyian jelölték meg ugyanebben a kérdésben - olvasható a kutatásban.

A Nézőpont Intézet a Jobbik szempontjából azt tartja nagy kérdésnek, hogy meg tudja-e közelíteni a 2010-es eredményét. A párt kampánya a korábbi radikálissal szemben mérsékeltebb hangnemű - jegyezték meg, hozzátéve, hogy a szavazók ettől függetlenül továbbra is messze a Jobbikot tartják a leginkább radikális pártnak (a válaszolók 44 százaléka).
A közvélemény-kutatás szerint a pártot saját szimpatizánsainak többsége is (57 százalék) inkább radikálisnak gondolja. A radikalizmus nem népszerű: mindössze a szavazópolgárok 9 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy egy radikális pártra szavazzon - írta a Nézőpont Intézet.

A kutatási eredmények alapján a kisebb pártok közül egyedül az LMP-nek van esélye elérni a parlamenti küszöböt, bár jelenleg egyik bázison sem éri el az 5 százalékot a párt támogatottsága. Az LMP-re voksolást 8 százalék tartja elképzelhetőnek most áprilisban, de ebből 4 százalék "a kormányváltó összefogásra" is szavazna. Az LMP helyzetét az is nehezíti, hogy szűk szavazótáborának is mindössze 62 százaléka menne el most biztosan szavazni.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatását nemre és korra, régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán végezte el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az ukrán hatóságnak a Sepeljev házaspárt

A súlyos bűncselekménnyel vádolt Sepeljev és felesége korábban maga kérte a menekültstátuszt, a… Tovább olvasom