Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Neves vendég a Nyomorultak-on

Már az is nagy dolog, hogy egy vidéki magyar színház, nevezetesen a Győri Nemzeti hozzájuthatott a világ egyik legtöbb helyén játszott musicaléhez, A nyomorultakhoz. A telt házzal futó musical felkeltette a zeneszerző Claude-Michael Schönberg figyelmét is. A második legtöbbet játszott komponista (Andrew Lloyd Webber után) május 31-ére bejelentkezett, hogy megnézné a győriek előadását.

Jelenet a darabból
Az Hugo regényéből készített darab eredetije 17 éve megszakítás nélkül
megy Londonban, ugyanennyi éve játsszák New Yorkban, Tokióban.
Az igazgatói iroda pazar fotókiállítását megtöri egy keretbe foglalt levél. Az üveglap mögött Schönberg sorai, aki a legjobbakat kívánja a társulatnak A nyomorultak színreviteléhez és minden magyar premiert a szívügyének tekint. A formalitás megelőzte a valóságot, hiszen Claude-Michael legfeljebb munkatársai révén juthatott információhoz. A játszási
jogokat felügyelő ügynökségnek minden bemutató előtt feladata jóváhagyni és beszámolnia a produkcióról. Az ő munkájuk viszont cseppet sem formaság, volt olyan hazai színház, ahol többoldalas hibalajstrom javítására kötelezték a rendezőt a premier előtt.
Korcsmáros György mint a darab színreállítója és a színház igazgatója egészséges izgalommal tekint a csütörtöki előadás elé.
– A szó klasszikus értelmében úgy érzem, hogy megtiszteltetés számunkra a látogatása. Schönberg több mint tíz éve nem járt magyar színházban, akkor a Miss Saigont, azelőtt A nyomorultakat nézte meg. A párizsi születésű komponista családi szálai Budapestre vezetnek, szülei magyarok voltak, végakaratuk szerint hamvaikat is ide temettették.
– Eléggé szép a produkció ahhoz, hogy mutogassuk. Személyesennem ismerem a zeneszerzőt, munkakapcsolatba viszont nem A nyomorultak ürügyén kerültem vele először. Mikor ő még nem volt világhírű, rendeztem egy darabját a főiskolán.
– Mennyire követi figyelemmel Schönberg munkásságát?
– Legújabb műve a Martin Guerre (Háborús Martin), nagyon szép rockopera készült belőle. Bevallom, hogy a távoli jövőben terveim között szerepel ennek a bemutatása is. Szeretném vele ezt is megbeszélni, feltéve, ha tetszik neki a mi produkciónk.
– Milyen különleges előkészületekkel várják?
– Semmi rendkívülivel nem készülünk, a homlokzatot sem fogjuk átfesteni, hiszen mi magunk is nyomorultak vagyunk.
– Ön rendszeresen megfordul londoni színházakban, vigyázó szemei ott vannak a világ élvonalán. Nem túl nagy a szakmai távolság London és Győr között? Nem leszünk mi nagyon vidékiek a Sohóból nézve?
– Határozottan mondhatom, hogy nem. Olyan probléma előfordult kint is, hogy nem működött a forgószínpad, beadták a mikroporton a folyosó hangját... Ahol Murphy dolgozhat, ott dolgozik. A kreativitás Magyarországon erősebb, mint kint, hiszen nekünk nem ötmillió fontból, hanem forintból kell előadást csinálnunk. Ez azért nüansznyi különbség. Látványban semmivel sem maradtunk le. Angolszász nyelvterületen 300
millió emberből lehet válogatni táncosokat, énekeseket. Nekünk kisebb a felvevőpiacunk, de még ez ügyben is el voltak ájulva, mert jószerével egyetlen vendéggel, színházon belül, ki tudtuk osztani a szerepeket, amelyek minőségét el lehet fogadni. Egyetlen szempontból sem érzem vidékinek a mi előadásunkat Londonból nézve sem.
– Minden színház álma, hogy hozzájuthasson hasonló musicalek játszási jogához. Könnyen létrejön egy ilyen üzlet?
– Egyetlenegy döbbenetes és érthetetlen dolog volt az ügynökség számára. Miért mutatunk be egy százezres városban egy olyan darabot,
amit ők 10 milliós városban. Nem értik meg, hogy miért nem utazik el a közönség Bécsbe vagy Budapestre, ha musicalt akar nézni. Számomra viszont az a fájó, hogy lemegy 50–60 előadás, aztán vége. Hamarabb meghalunk.
– Visszatérve Schönbergre, mi lehet az ő motivációja abban, hogy eljön Győrbe?
– Elképzelhető, hogy jókat hallott rólunk. Az ügynökség munkatársai itt voltak az első három előadáson, nekik jogukban állt volna letiltani, átrendeztetni. Annak idején a Rockszínház előadásáról például 16
oldalas listát készítettek a kifogásaikkal. Az is lehet, hogy hallott az én főiskolai rendezésemről, amiről a budapesti rokonai elküldték a megjelent anyagot.
– Hogyan állították össze a programját?
– Egy napra jön, megnézi az előadást és másnap utazik tovább.
– Biztos abban, hogy elismerően szól majd az előadásról?
– Nem. Izgulok, hiszen ő a jóhoz van szokva. A színház akusztikája sem a legjobb... Probléma lehet, de az összhatást nézve nagy baj nem lehet.
– Mit hozhat ez a látogatás a színháznak?
– Talán egy újabb Schönberg-musicalt és országos ismertséget a társulatra, a színészekre és rám nézve. Ettől a látogatástól ő nem lesz jobb zeneszerző, mi lehetünk híresebbek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évfordulós ünnepség

A szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola közössége holnap ünnepli az iskola újraindításának… Tovább olvasom