Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Nem ellenőrzik a gyümölcs ízét

A hipermarketekben ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök minőségét? Kiderült: az ízt sehol senki nem vizsgálja.
„ A hipermarketekben kapható zöld- ségek, gyümölcsök olcsónak számítanak a piaci termékekkel szemben, viszont ízetlenek. A bevásárlóközpontokban ki ellenőrzi a minőséget?" – kérdezi egy olvasónk. Kiderült: az ízt sehol senki nem vizsgálja.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba hozott zöldségről, gyümölcsről, az ezek termelésével, forgalmazásával, exportjával és importjával foglalkozókról, az ellenőrzésről a Földművelésügyi és

Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogszabályban rendelkezik. Az áru mindenkori birtokosa felel a minőségért, fogyaszthatóságért. Az árunak meg kell felelnie a feltüntetett minőségi kategóriára vonatkozó követelményeknek, ezt a megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás szakemberei ellenőrzik.

Szabó Gábor igazgatótól a Kisalföld megtudta, kétféle vizsgálatot is el kell végezniük: az egyik a szúrópróbaszerű mintavétel a növényvédőszer-tartalom ellenőrzésére. Ez laborban, terményenként, határértékhez viszonyítva történik. Hét ember végzi a megyében e feladatot: külföldről, illetve külföldre a termékbehozatal és -kivitel éppúgy hozzájuk tartozik, mint az őstermelők árukészletének vagy a viszonteladók portékáinak ellenőrzése. Negyedévenkénti rendszerességgel vizsgálódnak, kivéve, ha lakossági bejelentés vagy más információ jut a birtokukba. Az importárut emellett az EU tagálla-

maiban a határállomásokon is, szállítmányonként ellenőrzik.
Olvasónk SMS-ben feltett kérdésére az igazgató elmondta: másik állandó feladatuk a minőség-ellenőrzés, melyet egyelőre csak egy ember végez a megyében, de további ellenőröket képeznek. A minőség-ellenőrzés a szabvány előírásainak szemrevételezését jelenti, forma, nagyság, szín, állag szempontjából. Az ízességet sehol, senki nem ellenőrzi, a fogyasztóvédelem sem. A vásárlóknak ezzel a kockázattal számolniuk kell. Ha valamit nem találtak ízletesnek, jogukban áll, hogy legközelebb más cég, ország termékét, terményét válasszák helyette, ezzel is befolyásolva a kereskedők üzletpolitikáját.

Szekeres T.-né rendszeresen vásárol a győri piacon. Azt mondja: a hazai zöldség, gyümölcs megéri a magasabb árat. A hipermarketek olcsó dinnyéje, epre eddig még mindig csalódást okozott számára. Vági G.-né viszont „pénztárcája vastagságára" hivatkozva az importáru mellett voksol: „Azért így mégiscsak gyümölcsöt tudok adni a gyerekemnek" – fűzi hozzá.

Zajlik a háború az őstermelők és az áruházak között. Magyar termelőket tesznek tönkre a hipermarketek azzal, hogy a beszerzési ár alatt értékesítik a görögdinnyét – jelezte a zöldség-gyümölcs termesztők szakmai szervezete, mely feljelentette azt a bevásárlóközpontot, amelyik szerintük így árulja a dinnyét. Az üzletlánc képviselője a jó beszerzési árral és a jó termelői ármegállapodásokkal magyarázta az alacsony árat és jelezte, hogy az üzleteikben nincs importdinnye, csak magyar áru. Az ügyben döntés még nem született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesések

Tenisz

Nem lesz magyar játékos a hétfőn kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság… Tovább olvasom