Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

˝Nem a romáktól, a bűntől kell megtisztítani a várost!˝

A ceglédi polgármester szerint mindegy, milyen származásúak az elkövetők, magától a bűntől kell megtisztítani a város problémás területeit.
A ceglédi polgármester szerint "mindegy, milyen származásúak az elkövetők", magától a bűntől kell "megtisztítani a város problémás területeit"; a rendfenntartás azonban a rendőrség feladata.

Földi László (Fidesz-KDNP) kedden sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kifogásolt életvitelt folytató lakosokat csak a jogszabályok alapján lehet helyes útra terelni.

A városban kialakult ellentétek megoldására összehívott zártkörű egyeztetés után elmondta: intézkedési tervet állítottak össze a megbeszélésen részt vevő önkormányzati képviselők, a település rendőrkapitánya, kisebbségi és közbiztonsági referense, valamint a helyi vajda.

Ennek lényege, hogy a helyiek bevonásával és a rendőri létszám, illetve jelenlét növelésével igyekeznek csökkenteni a bűncselekmények számát az érintett városrészekben.

A polgármester elmondta: az intézkedési csomag első elemeként egy három-négy tagú, úgynevezett integrációs csoportot hoznak létre. A közösség tagjai "utcabizalmiként" felügyelik majd a rendet. Munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és kötelesek lesznek időről időre beszámolni tapasztalataikról a kisebbségi referensnek és a város vezetőjének. Igazoltatási, hatósági intézkedési jogkört viszont nem kapnak. Kiválasztásuk már a jövő héten elkezdődik - tette hozzá.

A tanévkezdés után a csoport a városrészben arra is figyelhet - mondta -, hogy a gyerekek járnak-e iskolába, hiszen a tanulás az egyik alapvető feltétele annak, hogy "a felnövekvő generációk elkerüljék a bűnöző életmódot".

Földi László kitért arra: problémát jelent, hogy a Csengeri szélen élők jelentős részének nincsen szakképzettsége és munkahelye. A város ezért utazási támogatással segítené a munkába állást és a szaktárca segítségével bővítené a helyi közmunkaprogramot is.

Jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek segítséget a Csengeri szélen egy a budapesti Józsefvárosban kísérleti jelleggel idén júliusban átadotthoz hasonló, lakókonténerbe telepített mobil rendőri egység, továbbá a városban egy új rendőrőrs felállításához. A rendőri létszám bővítéséhez kapcsolódó terv az is, hogy az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a "kritikus zónában", ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék.

A rendőri jelenlétet erősíteni kell akkor is, ha a következő időszakban helyreáll a köznyugalom a városrészben - mondta a városvezető. Szólt arról is, hogy szorgalmazzák az úgynevezett Szomszédok egymásért mozgalom kiterjesztését és a térfigyelőkamera-hálózat bővítését a településen.

Közölte: a fokozott rendőri jelenlét szerdán éjfélig tart Cegléden, de utána is a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a területre.

A polgármester tájékoztatója után Korondi Miklós, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője is nyilatkozott az újságíróknak. Üdvözölte az intézkedési terv elfogadását, de - mint mondta - "a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek az elmúlt időszakban oda költözött munkanélküli romák által elkövetett lopások és betörések miatt".

Hozzátette: az elmúlt két évben több helybeli kereste meg ilyen problémákkal. A panaszok alapján írásban kért segítséget a város vezetőjétől és a ceglédi képviselő-testülettől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát.

Közlése szerint a környékbeliek ezek után "kénytelenek voltak saját kezükbe venni sorsukat", és végül kérték az Új Magyar Gárda segítségét, annak tagjai "jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat".

Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze - mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai - a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.

Tíz roma szervezet közös állásfoglalásában így reagált: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2012. augusztus 29. 11:12
  „háté
  Nálunk a fehér galléros bünőzés terén világ elsők közt vagyunk!Nagy a korrupció, ki nem fizetett számlák, körbetartozások.....stb!
  Ugye látod, hogy azt nem a cigányok követik el?”
 • 3. pancser 2012. augusztus 29. 09:04
  „Ez azért van mert nem vagy ott!”
 • 2. háté 2012. augusztus 28. 22:27
  „Meg sem merik próbáltatni, annyira félnek az igazságtól, pedig maguk a cigányok mondják: ahol mi vagyunk, ott a bűn a fertő! -
  Érdekes Izlandon a "fehérgalléros, bankos" bűnözésen kívül nem is hallani, bűnözésről! - hogyan is van ez?”
 • 1. SiLa 2012. augusztus 28. 19:26
  „Sok hű-hó semmiért. A testvérem tanár egy Nyíregyházi iskolában, Ő nagyon sokat mesélt, hogy a cigányok nem is akarják a gyerekeket iskolába járatni. Dolgozni...ugyan már.
  Kérdezem: hol vannak a zámolyi cigányok, akiket oly nagy hévvel kísért el egy kereskedelmi csatorna Franciákhoz. Ott kaptak munkát, szállást, mégsem tudták meg becsülni magukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehergépkocsiba rohant egy autó az M5-ös autópályán

Beleszaladt az előtte haladó tehergépkocsiba egy bolgár rendszámú személyautó kedd délután az M5-ös… Tovább olvasom