Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Navracsics: a szocializmus ugyanolyan része a történelemnek, mint a világháború

Navracsics Tibor szerint nem értjük meg Európa XX. századi történelmét, ha csak a második világháború eseményeire koncentrálunk, és a szocializmus alatt elkövetett bűnöket nem tartjuk fontosnak.
A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt vasárnap reggel, azzal kapcsolatban, hogy augusztus 23-án tartják a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapját. Ennek kapcsán aznap a Parlamentben konferenciát rendeznek, amelyen több uniós tagállam igazságügy minisztere és a tagállamok nemzeti emlékezet intézeteinek vezetői is részt vesznek.

A politikus rámutatott, hogy míg a Csatáry-ügy egyik pillanatról a másikra nemzetközi téma lett, addig Biszku Béla, illetve Mátsik György ügyéről hallgat a nemzetközi sajtó.

Véleménye szerint miközben a második világháború alatt elkövetett bűnöknek egy jól kialakított interpretációs mechanizmusa van, és mindenki érti, hogy miről van szó, addig mintha a szocializmus alatt elkövetett bűnöket nem tartanák fontosnak.

Pedig ha csak az egyikre koncentrálunk, akkor nem értjük meg Európa XX. századi történelmét - hangsúlyozta.

Navracsics Tibor szerint a vörös csillag jelenlegi megítélése tükrözi a legélesebben, hogy az eltérő történelmi múlt, az eltérő hagyományok adott esetben más hangsúlyokat alakítanak ki egyes európai országokban. Míg egy litván számára a horogkereszt és a vörös csillag ugyanolyan szimbólum, amely az elnyomó rendszert, a függetlenség elvételét jelenti, a málenkij robottól kezdve a koncentrációs táborokig, addig egy francia, egy olasz, vagy egy spanyol számára a horogkereszt súlyos és elítélendő szimbólum, de a vörös csillag esetleg csak egy divatcikk.

Kiemelte, hogy a fiatalokon látni jópofának szánt, vörös csillaggal díszített divatholmikat. A nyugat-európaiak számára a kommunizmus azáltal, hogy náluk nem volt, talán egy távolabbi, és éppen ezért kevésbé érzékeny, kevésbé tragikus tapasztalat - fogalmazott a politikus.

Véleménye szerint a vörös csillaggal kapcsolatos strasbourgi döntésben is ez jelent meg. Hiszen, ha azt a kérdést vetjük fel, hogy ha valaki horogkereszttel demonstrál Európa bármelyik országában, az büntetendő-e vagy nem, akkor egyértelműen Európa közvéleménye úgy foglalna állást, hogy a horogkereszt a totális, embertelen rezsimek egyikének a szimbóluma, ezért büntetendő.

A vörös csillagnál viszont érdekes módon a strasbourgi bíróság úgy gondolja, hogy itt a szólásszabadság már fontosabb érv, mint a múltra való figyelmeztetés. Ez jogelméletileg érdekes vita, vélekedett Navracsics Tibor, aki azt hiányolja, hogy a strasbourgi bírák egy absztrakt európai szempont mentén hozták meg a döntést, és nem figyeltek oda az egyes nemzetek érzékenységére.

A miniszter a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapjáról elmondta, hogy magyar-lengyel-litván kezdeményezésként indult, és sokat kellett győzködni elfogadásáról a tagállamokat. Felidézte: egy munkaebéd során volt a fordulópont. Nagy-Britannia képviselője személyes tapasztalatait és érzéseit idézte fel 1956-ról, 1968-ról és a 80-as évekről, és hozzászólásával a nyugat-európaiak számára "kihozta a szocializmust a múzeumból", mindenki számára átérezhetővé tette, hogy ez valóság volt - mondta a miniszter.

Kiemelte: jelenleg is találkozhatunk olyan emberekkel, akik működtették valamelyik totalitárius rendszert, akik nagy valószínűséggel másokat az életüktől megfosztottak. Itt él közöttünk a múlt, itt vannak a túlélők, és sok esetben itt vannak a tettesek is - hangsúlyozta.

A nyugat-európaiak számára világossá kell válnia, hogy ami itt történt, velük is megtörténhetett volna, ez nem a kultúra különbsége, hanem egyszerűen a földrajzi fekvés különbsége volt. Mi Németország és a kommunista Szovjetunió közé szorulva ennek részesei voltunk - mondta Navracsics Tibor.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Pretorianus 2012. augusztus 21. 13:29
  „21. pancser 2012.08.21. 10:56
  Agyi K.O :)))”
 • 21. pancser 2012. augusztus 21. 10:56
  „19."Pre......." a te tényeid a lázálmok és az eszmei zűrzavar világa. Hőlgyem talán hiányzik valamilyen élmény az életedből és ez a baj?”
 • 20. load 2012. augusztus 20. 23:19
  „"A politikus rámutatott, hogy míg a Csatáry-ügy egyik pillanatról a másikra nemzetközi téma lett, addig Biszku Béla, illetve Mátsik György ügyéről hallgat a nemzetközi sajtó."
  Navracsics Úr!
  Ön jogász, politológus, egyetemi docens, politikus.
  Tessék publikálni a nemzetközi sajtóban Biszku Béla ügyeit illetően!
  Mi tartja vissza?”
 • 19. Pretorianus 2012. augusztus 20. 19:50
  „17. pancser 2012.08.20. 16:05
  Tények hiányában maradsz továbbra is hiteltelen és 0.”
 • 18. Köszörűs 2012. augusztus 20. 17:20
  „Mazzola!
  Ha már egyszer genetikázunk, szeretném felhívni a figyelmedet arra a tényre, miszerint arányaiban tekintve lényegesen több fogyatékos és idióta született az un. nemesi, vagy csak tehetősebb gazda családokban, mint a cselédeknél,mivel a birtok és a vagyon egyben tartása miatt gyakoriak voltak a rokon, nem ritkán a testvérek közötti házasságok is.
  (...)
  Hozzászólásodból pedig azt a következtetést vonom le, hogy örökség dolgában te sem panaszkodhatsz. :)”
 • 17. pancser 2012. augusztus 20. 16:05
  „16 "Pre......." már megint vicsorogsz, átkozódsz. Most igazat mondtál magadról meg eszmetársaidról. Éljen István király!
  15,"Mazzola" tényleg? Hát ahhoz képest elég sikeresek az életben, a kapitalizmus viszonyai között. 60% értelmiségi volt, ez azt jelenti, hogy ész dolgában a többségük feletted állt!”
 • 16. Pretorianus 2012. augusztus 20. 13:52
  „14. pancser 2012.08.20. 11:18
  A szorítkozzunk CSAK a TÉNYEKRE, pancsika...
  Linkeld be a hozzászólásokat,ahol átkozódom...Ha meg nem megy,csússz el a balféken...
  Miért is van az,hogy melletted senki nem áll ki? Megmondom! Mert mi vagyunk a "hülyék", te pedig az űberatyaúristen,mikor a főorvos odaenged a géphez egy kicsit garázdálkodni... :)))”
 • 15. Mazzola 2012. augusztus 20. 12:39
  „pacser
  Te az oltari nagy butasagodat villogtatod mindig.
  Az emlitett 800.000 hajdani komunista cseledsorbol szarmazo kis inteligenciaval rendelkezö ,keves ertekü
  emberek voltak.Igazgatok 4 elemi-osztalyal.ezek adtak az ertektelen genjeiket tovabb,a ma jelen
  vezetö elitjenek.Ök azok akik az öseik is volta, cseled-jellemek.”
 • 14. pancser 2012. augusztus 20. 11:18
  „12. "Pre........." Azt hiszem emésztési zavaraid vannak, semmit nem értesz, vagy nem akarsz. Én is ideges lennék ha a magam teremtette szellemi mocsár elnyeléssel fenyegetne. A normális ilyenkor segítséget kér, minimum menti magát belekapaszkodik még a nádszálba is, te átkozódsz!”
 • 13. Mankapunka 2012. augusztus 20. 11:09
  „pancser

  Mutasd meg itt pl. a lakótelepen,hogy mi változott,amióta rendszerváltás volt? Ugyanúgy néz ki minden,semmire sincs pénz(állítások szerint),az idősebb emberek gondolkodása még mindig ott tart,mint akkor(lásd a sok spicli az ablakban,mint a "mazsola a parkolóban lavírozik".
  Attól,hogy van számítógép,meg újabb autó,meg mobiltelefon,ez jött volna,mint régen a farmer,a harisnya stb.”
 • 12. Pretorianus 2012. augusztus 20. 10:06
  „11. pancser 2012.08.20. 08:16
  "9-10. Állítsátok már le magatokat! Még mindig a komcsizásnál tartotok?"
  Igen.Megint egy a folyamatosan a Bibliával és a keresztény értékekkel takaródzó "úriember"/párttag,polcfeltöltő,szélkakas,gyűlölködő,stb./"ékes megszólítása...”
 • 11. pancser 2012. augusztus 20. 08:16
  „9-10. Állítsátok már le magatokat! Még mindig a komcsizásnál tartotok? Nem aszerint rendesek vagy nem az emberek, hogy mik voltak a felmenőik. Ti persze úgy gondoljátok csak ti vagytok rendesek, az a 800 ezer aki meg párttag volt nem az. Pedig dehogy nem az, több volt köztük az értelmes ember mint az átlagban! Nyugodtan lehetnek vezetők ezt csak a primitívek nem értik. de nem is kell! A nap felkel még ettől. Aki még azt sem fogja fel, hogy a kapitalizmus lényege a tőke és a bérmunka, annak nincsen mit magyarázni, tele vagytok irigységgel!”
 • 10. AtyaGatya57 2012. augusztus 20. 06:54
  „Azért nem lesz elszámoltatás mert a jelenlegi politikai és gazdasági elit tagjai azoknak a kommunista vezetőknek a leszármazotjai akik elnyomták és maglázták a magyar embereket.”
 • 9. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 19. 22:59
  „Azt hiszem a kormánytagok,meg holdudvaruk között volt pár KISZ titkár,talán még párttag is!!! A "dicső" rendszerváltásuk amiben tevékenyen részt vettek /vajon kinek a felhatalmazásával ?/ a legtöbb hasznot a politikusoknak hozta! A dolgozókból meg igyekeznek rabszolgát csinálni!! Az ország nagy része csalódott,-nem ilyen rendszerváltást akart!”
 • 8. Dwatson 2012. augusztus 19. 21:35
  „Mintha Orbán mindent vissza akarna állítani az általa átkosnak nevezett előző rendszerben lévőre,államosít:állami nyugdíj,állami iskola,állami Vagongyár,állami MOL,állami kórház,állami földek,stb újra tanácsi rendszer járásokkal,munkatáborok közmunkásokkal,egyszemélyi vezetés mint Kádár esetében!”
 • 7. Dwatson 2012. augusztus 19. 21:35
  „Mintha Orbán mindent vissza akarna állítani az általa átkosnak nevezett előző rendszerben lévőre,államosít:állami nyugdíj,állami iskola,állami Vagongyár,állami MOL,állami kórház,állami földek,stb újra tanácsi rendszer járásokkal,munkatáborok közmunkásokkal,egyszemélyi vezetés mint Kádár esetében!”
 • 6. pancser 2012. augusztus 19. 20:37
  „A rendszerváltást tagadják, sőt úgy állítják be hogy 22 éve idegen uralom alatt élünk. Rájuk gondoltam. "Mankapunka" szerint rendszerváltás csak papíron volt!”
 • 5. mir 2012. augusztus 19. 19:18
  „2. pancser 2012.08.19. 16:31

  Ki és mit tagad? Mutatnál erre bizonyítékot?”
 • 4. embertelen 2012. augusztus 19. 19:18
  „Vajon melyik világháborúra gondolt, ez a szerb nevű ember, talán a jobboldal által szervezett 2. világháborúra, vagy a szerbek által kirobbantott elsőre? Egyébként soha senki sem vitatta, hogy a szocializmus része a történelemnek, de azt sem vitathatja senki, hogy a fideszes ámokfutás is az, és húsz év múlva mindenki útálattal fog beszélni az orbáni diktatúra éveiről, ugyanúgy mint most Navracsics teszi az általa is hűen épített szocializmusról.”
 • 3. Köszörűs 2012. augusztus 19. 17:10
  „Navracsics meg éppen olyan része volt a szocializmusnak, mint a kommunista szombat.
  ...
  Kötelező és haszontalan. :)))”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkepaprikás fesztivált tartanak Siklóson

Több mint háromezer embert várnak a Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválra, amelyet augusztus 25-én… Tovább olvasom