Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Naponta megosztott munkaidő

Győr-Moson-Sopron - Kisalföld SMS»30/30-30-449 Szeretném tudni, hogy joga van-e a munkáltatónak a szabadnapot húsvéthétfőre kiadni? A munkaidőt úgy megosztani, hogy reggel 5 óra 30 perctől 9 óráig és 13 óra 30 perctől 17 óra 30-ig heti 35 órát kell dolgoznom. Túlóra nincs, a pluszórákat simán le lehet csúsztatni, van úgy, hogy félóránként. Szeretném tudni, hogy ezek a dolgok törvényesek-e?
Fizetett ünnepre – és a húsvéthétfő ilyen – pihenőnapot kiadni nem lehet. Ha a munkáltatónak jogos érdeke fűződik az említett megosztott napi munkaidő gyakorlatához és a munkavállalónak ez nem jár aránytalanul nagy hátránnyal, akkor be lehet ilyet vezetni, erről egyeztetniük kell a feleknek. Falusi élelmiszerboltokban van is erre példa. Ám például ha a dolgozó vidéki és úgy jár be városi munkahelyére, akkor az említett naponta megosztott munkaidő-beosztás számára aránytalanul nagy hátrányt okozhat.

A túlórát lecsúsztatni nem lehet, az arra járó bért ki kell fizetni. A túlóra idejére járó pótlék viszont megváltható szabadidőben.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, megyei tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál adnak szakértői válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik „A Kisalföld a dolgozókért" akciónk keretében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajt előtt a választási gyűlésekről

Magyarország - A választási gyűléseket nem kell előre bejelenteni. Ám ha a szervező a gyűlést… Tovább olvasom