Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: alkotmányellenes a semmisségi törvény

Az MSZP szerint alkotmányellenes a hétfőn elfogadott semmisségi törvény, ezért a szocialisták arra kérik a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezzen előzetes normakontrollt a jogszabályról. Ha ez nem történik meg, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény alkotmányellenességének megállapítását indítványozva.

Bárándy Gergely kedden sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik Schmitt Pál államfőt, ne írja alá a jogszabályt, "egyszer próbáljon meg ellensúly lenni".
A szocialista politikus kifejtette: a semmisségi törvénnyel - amely szavai szerint nem a politikai felelősökről, de még csak nem is a rendőri vezetőkről szól - az Országgyűlés "elfogultnak, dilettánsnak és ostobának" nevezi egy másik hatalmi ág képviselőit. Mint mondta, a jogszabály súlyosan sérti a hatalmi ágak megosztásának elvét, azzal a törvényalkotó nemcsak felülvizsgálatra kötelezi a bíróságokat, hanem előírja azt is, hogy az újratárgyalt ügyekben milyen döntést hozzanak.
Szavai szerint innen már csak egy kis lépés, hogy a parlament ne csak azt írja elő, kit mentsen fel a bíróság, hanem azt is, kit ítéljen el.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elfogadása előtt aggasztónak nevezte a semmisségi törvényt, mert sérti a bírók szabad mérlegelési jogát, és ezzel komoly alkotmányossági problémát jelent.
A szocialista Harangozó Tamás a sajtótájékoztatón nyíltan jogállamellenesnek nevezte a semmisségi törvényt. Hozzátette, azért kértek név szerinti szavazást róla, mert meggyőződésük, hogy "fognak még szégyenpadon ülni", akik támogatták a jogszabályt, "akik szerint minden magyar rendőr hazudik, akik szerint a bíróságok nem teszik jól a dolgukat". Kijelentette: a semmisségi törvény elfogadása a rendőri állomány megalázásának csúcspontja, támadás a független igazságszolgáltatás ellen.
A hétfőn a fideszes Balsai István javaslatára elfogadott semmisségi törvény alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek, illetve a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.

Olvasóink írták

  • 1. kisokoska 2011. március 08. 14:44
    „A Köztársasági Elnök Úr aláírja. Az AB pedig majd egy év múlva dönt. Ez biztos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommunikációs szerződést kötött a kormány egy londoni céggel

Magyarország gazdasági és politikai pozicionálásával és befektetői vonzerejének növelésével… Tovább olvasom