Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

MSZP-Együtt-PM - Programról és jelöltállításról is tárgyalnak

Több mint három hét után ma találkoznak újra az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői, hogy folytassák a választási együttműködésről szóló tárgyalásaikat. A tervek szerint lezárják a programegyeztetést és már az egyéni jelöltállításról is szó lesz.
Miután a tárgyalások első fordulóját az Együtt-PM szövetségnél tartották, a mai helyszín az MSZP-székház lesz. A pártszövetséget a hattagú elnökség - Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek -, a szocialistákat hét vezetőjük - Mesterházy Attila, Botka László, Harangozó Tamás, Tóbiás József, Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Molnár Zsolt - képviseli.

A szocialisták és az Együtt-PM tárgyalásai június 22-én kezdődtek, Bajnai Gordon, a pártszövetség vezetője azonban már április végén megállapodott az MSZP-választmánnyal arról, hogy választókerületenként csak egy közös jelöltet indítanak a Fidesszel szemben.

Három héttel ezelőtt abban maradtak, hogy átfogó megállapodásra - azaz közös listaállításra is - törekednek. Az akkor meghatározott menetrend szerint elsőként négy témáról, alapelvekről és közjogi kérdésekről, gazdaság- és társadalompolitikáról, valamint a külkapcsolatokról kezdtek programegyeztetést a szakértők. Most ezeket zárhatják le a pártvezetők.

A másik téma az egyéni jelöltállítás lesz. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke korábban azt mondta az MTI-nek: szeretnék, ha július végére, de legkésőbb augusztus közepére meg tudnának állapodni a közös jelöltállításról a szocialistákkal, és ütemezési tervüket el is küldték az MSZP-nek.

Az MSZP ugyanakkor a jelöltnévsorok megosztását kérte. Az Együtt-PM először azonban - mint arról a Népszabadság és a Magyar Nemzet beszámolt - csak a választókerületi felelőseinek listáját küldte el, a lehetséges egyéni jelöltek nevét csak a múlt hét végén. Több lap is arról írt, hogy a lista nem hiánytalan, mire az Együtt-PM közölte, szóban kiegészítik, de még nem minden jelöltjük rendezte politikai szerepvállalási szándékait a civil életében.

Nem várható, hogy a mai tárgyaláson már a jelöltekről is megállapodnak, előbb ugyanis arról kell egyezségre jutni, hogy milyen szempontok alapján és milyen arányban osztják fel a 106 körzetet a két fél között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomák ezreit tartották vissza a hiányzó nyelvvizsgák miatt

Vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol az oklevelek közel felét nem adták ki a hiányzó nyelvvizsgák miatt - írta a Magyar Nemzet. Tovább olvasom