Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Mondd meg a főnöködnek - de hogyan?

Meggyőzni a főnököt, mielőtt túl késő lenne, hogy éppen rossz döntést készülhozni, egyáltalán nem könnyű feladat egy beosztott számára.

A vezetők sem tévedhetetlenek, hibáznak döntéseik során. Ha azonban
valamilyen nagy horderejű dologról van szó, egy rossz döntés az egész
vállalalkozást veszélybe sodorhatja. Ilyen esetekben a beosztottak vállán is felelősség nyugszik: ha tisztában vannak azzal, hogy nem jó irányba tart avállalat, akkor meg kell változtatniuk a vezetők döntését.

Ez azonban nem könnyű feladat, bár nem körmönfontság szükségeltetik hozzá,sőt még csak nem is veleszületett képességeken múlik a siker. A
vezetéstudomány kevésbé kutatott ágával foglalkozó Michael Useem, a
pennsylvaniai egyetemhez tartozó Wharton School leadership és
változásmenedzsment tanszék vezetője azt állítja, a felettesek irányításáhozés befolyásolásához szükséges képességek tanulhatók, de egy életen át kellőket fejleszteni.

A szerepek maradnak

Ha valaki a felettesét irányítja, az nem jelenti azt, hogy egyben meg is
kérdőjelezi autoritását és hatalmát. Unseem szerint akkor van szükség erre,ha a vezető segítségre szorul, és a beosztott olyan támogatást tud nyújtani, ami mindenkinek előnyére válik. A beosztottnak lehetősége van ismereteit, információit és tudását a vezető rendelkezésére bocsátani, hogy befolyásolja a készülő döntést.

Az lenne természetes, ha minden vállalat így működne, a valóságban azonban a vezetők nem mindig nyitottak arra, hogy lelkesen fogadják a beosztottak terveit, még ha nem is kritikus formába öntve, hanem konstruktív, kidolgozott ötletekként adják elő őket. Éppen ezért sok alkalmazott inkább hallgat, mert félti az állását vagy későbbi előmeneteli lehetőségeit.

Unseem úgy látja, a jövőben az egyszerű alkalmazottak egyre nagyobb szerepet fognak kapni a vállalati döntések befolyásolásában, és a nyílt kommunikáció lesz az egyetlen megoldás a vállalatok számára. Addig is azonban nem mindegy, hogy ki hogyan tálalja a főnöknek az elképzeléseit.

Csak ügyesen

A felettesek befolyásolására nem születni kell, hanem a szükséges
képességeket meg kell tanulni, bár ehhez mindenképp szükségeltetik lelkierő és kitartás. Unseem a hibákból tanulást tartja az egyik legfontosabbkritériumnak, mert ezt a képességet egy egész életen át kell fejleszteni.
Mindenesetre vannak trükkök, amelyekkel könnyebben célba érhet egy
beosztott. A számokkal alátámasztott és minden eshetőséget figyelmbe vevő tervek magukért beszélnek. Szintén fontos, hogy a beosztott bízzon a főnökében, különben ő hogyan várhatna el bizalmat.
Ha éppen óriási hibát készül elkövetni a vezető, a beosztottnak érdemes a szokásos kommunikációs csatornákon kívül más eszközökhöz folyamodnia. Például ebéd közben vagy informális találkozáskor felhozni a témát.
Unseem kiemeli, hogy sokan nem számolnak a későbbi teendőkkel, melyek csak azután következnek, miután sikerült érvényre juttatniuk ötletüket. A tervekből valóság lesz, a felelősség pedig a beosztott vállán nyugszik, így jól teszi, ha a későbbi folyamatokat is figyelemmel kíséri.

A vezető nélkül nem megy

Akármennyire is ügyes egy beosztott, a vezetőnek is nyitottnak kell lennieaz ötleteire. Ne fogadja kritikaként vagy fenyegetésként a hierarchia alacsonyabb fokáról jövő hangokat. "A felfelé irányításhoz szükséges vállalati kultúra nem születik, hanem fáradságos munka eredménye" - fogalmaz Unseem.

Ha egy vezető azt akarja, hogy beosztottjai a legjobb teljesítményt
nyújtsák, akkor értékelnie és hasznosítania kell a munkájukat. Sőt, a
felfelé irányítást a hatékony főnöki irányítás könnyíti meg, mert így a
beosztottak tanulhatnak a főnököktől, elleshetik, hogyan kell meggyőzni a
többieket.
Azok a vezetők pedig, akik nem osztják meg terveiket és elképzeléseiket
alkalmazottaikkal, ne is számítsanak semmilyen külső, konstruktív
segítségre. A beosztottak ugyanis csak akkor tudnak valami újjal
hozzájárulni egy projekthez, ha tökéletesen tisztában vannak céljával és
folyamataival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákmunka a szünidőben

Azok a diákok, akik a tanulás mellett némi pénzt is szeretnének keresni, ma már egész évben, az… Tovább olvasom