Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Molnár Csaba: a turizmus kitörési pont Magyarország számára

Magyarország számára a turizmus lehet az egyik kitörési pont, ezért döntött úgy már évekkel ezelőtt a kormány, hogy a 2007-2013 közötti időszakban több mint 300 milliárd forintot különít el hazai és uniós forrásokból a turizmus fejlesztésére - mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter csütörtökön Zalakaroson.

A miniszter szerint a rendszerváltást követő 19 évben soha nem volt még ennyi pénz ilyen célra.

Kifejtette, hogy a turisztikai és gyógyturisztikai területen a termálfürdők fejlesztése a legfontosabb, hiszen termálvizekben Magyarország a világ ötödik leggazdagabb országa.

A Nemzeti Fejlesztési Terv 2004 és 2006 közötti időszakában a híres műemléki fürdők - mint a budapesti Széchényi, a Lukács vagy az egri Török-fürdő - felújítására fordítottak nagy összeget. A mostani hétéves fejlesztési időszakban a vidéki, jelentős forgalmú fürdők beruházására fordít a kormány jelentős pénzeket. Az öt legnagyobb projektre - a zalakarosi mellett a hévízi, a bükfürdői, a hajdúszoboszlói és a szegedi fejlesztésre - összesen 9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.

Ezen belül is a zalakarosi építkezés esetén összesen 810 millió forint hazai és uniós forrású támogatásról van szó - közölte a miniszter.
Molnár Csaba nemcsak a Zalakaroson készülő fürdőfejlesztést tekintette meg, de kitért arra is, hogy a város és térsége - méretét tekintve - szinte egyedülálló mértékű pályázati támogatáshoz jutott az elmúlt öt esztendőben. Az uniós csatlakozás óta 19 nyertes pályázat révén együttesen több mint másfél milliárd forinthoz jutott Zalakaros és a környező települések.

Horváth Vencel, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: összesen mintegy 2,7 milliárd forintot fordítanak a két ütemben, 2011 tavaszára megvalósuló beruházásra. Az első ütemben egy négyszintes új fogadóépület készül, amelyben a kezelőhelyiségeknek, öltözőknek is jut hely, a második ütemben pedig a régi fedett fürdőt újítják fel és bővítik új szolgáltatásokkal.
Beszámolt arról is, hogy az országszerte tapasztalható mintegy 15 százalékos vendégszám-csökkenésnek legfeljebb az ötöde érződik Zalakaroson, a válság ellenére ezért is reményekkel kezdték el tavaly ősszel az építkezést.

Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vállalkozási igazgatója arról számolt be, hogy jelenleg a zalakarosi fürdőfejlesztés a térségben a legnagyobb magasépítési beruházás, amelynek munkálataival ütem szerint a szerkezetépítés végén tartanak. Hozzátette, hogy az ilyen méretű beruházások jelentős foglalkoztatási lehetőséggel járnak, jelenleg az építkezésen átlagosan 100 dolgozót alkalmaznak, de hamarosan 130-150-re bővítik a létszámot.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2009. július 31. 12:26
    „Nagy tévedés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 163 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Az adóhatóságnak június végén 1.349 vállalkozás tartozott több mint 100 millió forinttal, valamint… Tovább olvasom