Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Mindenhol megszűnt a balesetveszély

A katasztrófavédelem közlése szerint mindenütt megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély.
Vasárnap délutánra javultak az útviszonyok, mindenhol feloldották a rendkívüli kamionstopot. A katasztrófavédelem közlése szerint mindenütt megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély. Már csak négy nyugati megyében van érvényben elsőfokú riasztás az ónos eső miatt. A csúszóssá vált utakon számos baleset történt, sokan kerültek kórházba kéz- vagy lábtöréssel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részén visszavonta vagy mérsékelte a korábban ónos eső miatt kiadott piros és narancssárga riasztásokat. Már csak Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú veszélyjelzés.

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a főutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedvesek az utak. Baja környékén azonban a fő- és mellékutakon egyaránt havas, hóátfúvásos szakaszokra kell még számítani. A mellékutakon Sárvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Tapolca körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak, Lenti, Szentlőrinc, Paks környékén pedig latyakos egy-egy útszakasz.

Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak. Bács-Kiskun megyében azonban a továbbra is intenzív hófúvások miatt nem járható az 53-as főút tompai elkerülő szakasza, az 5501-es út 53-as főút és Csikéria közötti szakasza, valamint az 5504-es mellékút Mátételke és Bácsbokod közötti szakasza. Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között csak egy sáv járható, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

A közútkezelő továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform weboldalán vagy hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán.

Vasárnap délután 2 órára valamennyi megyében feloldották a 7,5 tonna feletti össztömegű járművekre szombaton kiadott közlekedési tilalmat is, így a továbbiakban csak a hétvégén szokásos korlátozásokat tartják fenn. Ugyanettől az időponttól a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőkön is beléphetnek az országba a kamionok.

A hétvégi ónos esőzés miatt csúszóssá vált utakon számos közlekedési és gyalogosbaleset történt. Az Országos Mentőszolgálatot több száz gyalogost vitt kórházba. Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb forgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) is.

A GYEMSZI közleménye szerint jelentősen megnőtt a forgalom Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megye kórházainak traumatológiai és sürgősségi osztályain. Győrben ötszörösére emelkedett az ilyenkor szokásos forgalom, ezért az ügyeleti létszámon felül további dolgozókat hívtak be. Sopronban 50 százalékkal nőtt a sürgősségi betegellátó osztály forgalma, ott ugyancsak megnövelt dolgozói létszámmal látnak el a kéz- és lábtöréses eseteket.

A budapesti traumatológiai ügyeleteken kismértékben nőtt a forgalom, ellátási nehézséget sehonnan sem jeleztek a fenntartónak.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap kora reggel sajtótájékoztatót tartott, miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival. A kormányfő gratulált a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség egységeinek, valamint hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket - a mozgósításokat és a tájékoztatást - alapozták.

Az állami szervek együttműködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttműködése pedig kiváló - mondta a kormányfő. Szerinte a polgárok nemcsak pontosan és időben kapták a tájékoztatást, hanem komolyan is vették, és ennek eredményeként nem lett tele útról lecsúszott autókkal az ország. Hozzátette, hogy a rossz idő levonulóban van, és jó remény van arra, hogy hétfőre visszaállnak a szokásos állapotok, mindenki el tud majd indulni a munkahelyére.

A jelenlegi előrejelzés szerint hétfőre az ónos eső veszélye miatt Vas és Zala megye területére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a katasztrófavédelem köszönetét fejezi ki az állampolgároknak eddigi türelmükért és a rendkívüli időjárás idején tanúsított felelős magatartásukért.

A közlemény szerint mindenhol megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély, de továbbra is azt kérik, hogy az útnak indulók tájékozódjanak a várható közlekedési viszonyokról, és körültekintően közlekedjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavartalan a közlekedés a székesfehérvári vasútvonalon

Elhárították a műszaki hibát, így már a székesfehérvári vasútvonalon is zavartalan a közlekedés. Tovább olvasom