Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Mesterházy: jelentős elvonások várhatók a rendőrségtől

Jelentős forrás-elvonások érinthetik a rendőrséget, akár 20-25 milliárd forinttal is kevesebb juthat a hatóságnak - olvasható Mesterházy Attila Facebook-bejegyzésében.

Jelentős forrás-elvonások érinthetik a rendőrséget, akár 20-25 milliárd forinttal is kevesebb juthat a hatóságnak - olvasható Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök közbiztonságot érintő bejegyzésére reagál. Mesterházy Attila kijelentette: Orbán Viktor ma újra megerősítette, hogy nemzeti ügynek tekinti a közbiztonság helyreállítását.
"Ha Orbán Viktor és a Fidesz így kezeli a nemzeti ügyeket, akkor nagyon nagy baj van ebben az országban" - fűzte hozzá. A pártvezető szerint tavaly ősszel gyakorlatilag szétverték a rendőrség egységes szervezetét, hogy a Fidesz elnökének személyes testőre, Hajdú János - mintegy 12 milliárd forintból - saját elitalakulatot kaphasson, Terrorelhárítási Központ néven.

Szintén még az elmúlt évben a megbízhatósági vizsgálattal és a kifogástalan életvitel ellenőrzésének kiterjesztésével megteremtették a teljes állomány titkosszolgálati megfigyelésének és így megfélemlítésének lehetőségét - írta. Szerinte az új adórendszerrel a rendőrség és a teljes rendvédelmi állományban a dolgozók 75-80 százaléka rosszul járt, így kompenzációra szorul. Továbbá a kormány határozott ígéretével szemben majd felére csökkentették a béren kívüli (cafetéria) juttatást. A rendőrség létszámának bővítéséről azt írta: a nemsokára felavatandó tiszthelyettesek közül 1000 főt még az előző szocialista kormány idején iskoláztak be a megemelt létszámkeretet kihasználva.

A maradék közel 900 fő pedig még jó ideig nem lesz bevethető utcai szolgálatra, hiszen nem egész egy hónapja vették fel őket és nincsenek még kiképezve. Mesterházy Attila szerint a legsúlyosabb tétel, hogy a Belügyminisztériumra vonatkozó 35 milliárd forintos megszorításból legalább 20-25 milliárd a rendőrséget fogja érinteni. A bejegyzésben megemlítette azt is, hogy a kormány által megszüntetett településőr program miatt - például Borsod megyében - még a fideszes polgármesterek által is támogatott mozgalom szerveződik annak azonnali visszaállításáért. "Mindeközben növekednek a közszolgáltatások árai, a benzinár soha nem látott magasságokban, az élelmiszerágak az egekben, tíz és százezrek veszítik és veszíthetik el fejük felől a fedelet" - fűzte hozzá. Így még az is kérdéses, hogy az elzárás büntetésének kiterjesztése valóban a közbiztonság megerősítésének eszköze, vagy sokkal inkább a "Fidesz elitista" és szegényellenes társadalompolitikájának része - vélte a politikus. Orbán Viktor vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amely a közbiztonsággal foglalkozott más mellett az volt olvasható, hogy már most is érezhető az eddig megtett intézkedések hatása a közbiztonságban - 40 százalékkal csökkentek a bolti lopások, újra visszatért a bizalom a rendőrség felé -, de tisztában van vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra.

A miniszterelnök az eddigi intézkedésekről és eredményekről azt írta, hogy a "Három csapás" törvény, a kis értékű lopások szigorúbb büntethetősége, vagy a rendőrség megerősítése már most érzetetik hatásukat. A közbiztonság javulását főleg azok érzik, akik vidéken, kistelepülésen laknak. Az elmúlt években a kis falvak sokaságában szűnt meg a békés élet lehetősége - különösen az ország észak-keleti részében - írta. Ma már sokkal több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve.

Ennek köszönhetően nagyon sok elkövetőt sikerül elfogni - közölte a miniszterelnök a közösségi honlapon. Mint hozzátette: március 6-tól közel kétezer új rendőrt állítanak munkába, ami tovább erősíti a közbiztonságot. "Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket. Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz" - jelentette ki, azzal együtt, hogy az intézkedések hatására az idáig ismeretlen bűntettek is a rendőrség látókörébe kerülnek, és a határorozott fellépésnek köszönhetően a felderített ügyek száma is jelentősen növekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapta az országos minősítést Gyurcsány platformja

Megkapta az országos minősítést az MSZP választmányától a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus… Tovább olvasom