Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Megyénket elkerülte - országszerte okozott gondot a sok eső

A rövid idő alatt hullott sok csapadék többfelé okozott gondot az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csaknem az ország egész területére figyelmeztetést adott ki, mert területi átlagban 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék volt várható. Nógrád megyében a 21-es főút több szakaszán, és több településen is vízátfolyások nehezítették a közlekedést szombaton.

Az éjszakai esőzés miatt Etesen három szakaszon, és Rákóczibánya előtt is vízátfolyás alakult ki. Szuhán kőfal omlott egy patakba, Bátonyterenyén homokzsákkal védik a pincéket. Heves megyében összesen kilenc településen öntött el pincéket, árkokat, mezőgazdasági területeket a folyamatos esőzések nyomán felgyülemlett víz.

A Hatvanhoz közeli Heréden harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, illetve a tűzoltók átvágtak egy utat, hogy elvezessék a falu belterületén felgyülemlett vizet. Apc határában megduzzadt Szuha patak mezőgazdasági területeket öntött el.

A gyöngyösi tűzoltók Abasáron, Atkáron, Gyöngyösön és Gyöngyöspatán avatkoztak be. A településeken az út menti árkokból, illetve házak pincéjéből szivattyúzták a vizet. A hatvani tűzoltókat Heréd mellett Csányba és Nagykökényesre is riasztották.

Vízátfolyás miatt lezárták a Heves megyei Zagyvaszántó és Apc valamint a Heréd és Nagykökényes közötti út egy szakaszát. A 3-as számú főút Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Mezőkövesd határában sem lehetett közlekedni, az autókat a régi 3-as útra terelték, amely Mezőkövesd belterületén vezet keresztül.

Hajdú-Bihar megyében elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Kösely alsó szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az igazgatóság területén ezzel négyre nőtt a készültségben lévő szakaszok száma: a tiszai alsó, illetve felső szakaszon elsőfokú, a Hamvas-Sárréten eggyel magasabb, másodfokú a készültség.

A térségben jelenleg mintegy 5.500 hektár földet borít belvíz, többségében vetést és szántóföldeket. A Pest megyei tűzoltókhoz is az átlagosnál lényegesen több, összesen hatvan riasztás futott be az intenzív esőzés okozta károk miatt.

Nagykőrösről és környékéről 25, Ceglédről 11 "vizes" riasztást kaptak, míg a többi településről elszórtan érkezett egy-egy hívás. Dunakeszin és Vecsésen egy mélyebben fekvő, vízzel elöntött vasúti aluljáróból mentették ki a bent rekedt autókat.

Versegen egy megáradt patak okozott riadalmat, a tűzoltók gátat építettek a lakóházak védelmére, ám délután apadás kezdődött, így a gátat elbonthatták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a folytatásban kezdetben inkább csak keleten, vasárnap a déli óráktól másutt is egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet és egyre kevesebb helyen kell esőre, záporra számítani.

Olvasóink írták

 • 4. Sceptic 2010. szeptember 12. 16:26
  „:) Köszönöm az oktatást, Harcona Marcos. A magam részéről - engedelmeddel - a szemerkélő esőnél kicsit többnek érzékeltem a tegnapi égi áldást. Szeretnélek tájékoztatni, hogy jómagam is ismerem, mi több, alkalmazom is az esőkabát mint forradalmi vívmány kínálta előnyöket, ennek ellenére tennap valóban átnedvesedett az alsóm és a zoknim. Fel viszont nem fáztam, mert... nemtom, miért. Talán mert jó a kondim... :)
  Abban azonban igazad van, hogy a cikkben leírtak valóban súlyosabb gondok, mint egy pár vizes zokni. De esni akkor is esett nálunk is, és nekem soknak tűnt...”
 • 3. HarconaMarcos 2010. szeptember 11. 23:42
  „Olvasás, szövegértés. Nehéz dolgok ezek. Nem azt írták, hogy nem esett, hanem hogy a ´sok eső´ került el bennünket. Biciklin szemerkélő esőben is jól el lehet ázni, bár már hallottam egy új találmányról, valami esőkabátnak hívták, de én még nem láttam... :-)
  Szóval, aki a címen sikeresen túljutott, az megtudhatta, hogy annál nagyobb gondok is voltak az országban, mint hogy átnedvesedett egy biciklista alsója is, vagy sem. Esetleg kicsit felfázott, mert vizes lett a zoknija, és a gatyába már belülről jutott... :-P”
 • 2. Sceptic 2010. szeptember 11. 20:47
  „Ugyan... Csak érzékcsalódás, ZéZé. Ha az újság azt írja, nem esik, akkor nem esik. Mindazonáltal délután kettő körül Ravazdról Ménfőre jövet bringával konkrétan sz.rrá áztam. Meg valami azóta is jön az égből. De ha az újság szerint az nem az eső, akkor talán UV-sugárzás...
  Komolyra fordítva a szót: vannak a más forrásból származó hírek között nehezen és vannak nagyon könnyen ellenőrizhetők. Ez speciel az utóbbi lett volna. Ha valaki délután hat órakor azt írja a KO-n az MTI-re hivatkozva, hogy megyénket elkerülte az eső, miközben csak ki kellene néznie az ablakon, hogy meggyőződjön az ellenkezőjéről, az minden, csak nem jó és alapos újságíró. Ugye?”
 • 1. ZéZé 2010. szeptember 11. 20:34
  „Azért dél óta esik rendesen felénk is. itt a megye közepén, Győrben....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszsofőrre támadt egy férfi Szegeden

Az őt rendreutasító sofőrre támadt egy buszon hangoskodó férfi Szegeden - tájékoztatta a Csongrád… Tovább olvasom