Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Megszűnhet a gazdasági főigazgatói pozíció a felsőoktatási törvényben

A változtatás értelmében a gazdasági főigazgatói pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal szűnik meg.
A jövőben várhatóan nem tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény a gazdasági igazgatói posztot a felsőoktatási intézményekben - az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosító javaslatot fogadott el a hétfői ülésén.

A változtatás értelmében a gazdasági főigazgatói pozíció a kancellár kinevezése után húsz nappal szűnik meg. A felsőoktatási intézménynek ugyanakkor joga lesz gazdasági vezető kinevezésére, a pozíciót azonban nem nevesíti a javaslat, amelyet az oktatási törvények változtatásához nyújtott be a bizottság.

A testület egy másik módosítása értelmében a gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozókra is vonatkozna a 25 nap pótszabadság.

Az oktatási törvények módosításáról várhatóan hétfőn dönt a Ház.

A bizottság ülésén Hiller István (MSZP) - akinek módosító javaslatait nem támogatta a testület - bírálta, hogy a kormány a felsőoktatási reform átfogó koncepciója nélkül, csak egy részterületet módosít a financiális kérdésekben határozó kancellár intézményének létrehozásával. Mindez szerinte megfelel a kabinet centralizációs törekvésének. Közölte: az elképzelés, amely kezelhetetlen állapotokat eredményez majd és csorbítja az egyetemi autonómiát, már a Corvinus Egyetem esetében megbukott. Azt javasolta: az intézmény szenátusa válassza meg a tulajdonosi jogokat érvényesítő kancellárt.

Fodor Gábor (független) emellett a Pető Intézet önállóságát féltette, és több ellenzéki képviselővel együtt bírálta azt is, hogy egyetemi tanári kinevezést kaphatnak tudományos fokozattal nem rendelkező olimpiai bajnokok.

Kucsák László (Fidesz) erre úgy reagált: az alaptörvény értelmében a felsőoktatási intézmények gazdálkodását a kormány felügyeli, a Pető Intézetet fenntartója pedig eddig is egy teljes egészében állami tulajdonban lévő kft. volt.

Szilágyi György (Jobbik) a többi közt azt kifogásolta, hogy a törvényalkotási bizottság tagjai a testület ülésén kapják kézhez a tárgyalandó módosító javaslatokat. Ezt a képviselő alaptörvény-ellenesnek ítélte, ezért az Alkotmánybíróságoz fordul - közölte.

Bárándy Gergely (MSZP) szintén az egyetemi autonómia csökkentésére irányuló törekvésnek ítélte a törvénymódosítást. Úgy fogalmazott: nem lesz jó rektor abból, aki messze dob ja a kalapácsot.

Palkovics László, aki július 15-étől tölti be a felsőoktatási államtitkári posztot, a kérdésekre úgy felelt: a kancellár a fenntartó állam felé is közvetíteni tudja majd a problémákat. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a felsőoktatási intézmény vezetője a rektor - hangsúlyozta -, a kancellárnak pedig együttműködési kötelezettsége lesz. A tapasztalatokat várhatóan januárban értékelik a Rektori Konferenciával közösen.

A felsőoktatási struktúraváltást egy egyeztetés előzi meg - fűzte hozzá -, amely várhatóan a nyár közepén kezdődik. A tanári státusz elnyeréséről szólva közölte: a sport és a művészet területei kivételesek, így itt a jelölő szervezetek bölcsességére bízzák, hogy kit javasolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris módosulhat a reklámadótörvény

A módosítást L. Simon László kezdeményezte többek között azzal a céllal, hogy korlátozza az adóalap csökkentésének lehetőségét az idén. Tovább olvasom