Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Megszületett az EU dekarbonizációs útiterve

Az EU környezetvédelmi miniszterei március 26-án tárgyalnak a környezetvédelmi tanács informális ülésén az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megvalósítását célzó uniós ütemtervről, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra - közölte Stefan Vergote, az Európai Bizottság éghajlat-politikai főigazgatóságának osztályvezetője szerdán Budapesten.

Az útitervet ismertetve Stefan Vergote kiemelte, hogy az EU területén kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyiségét az 1990-es szinthez képest 80-85 százalékkal kívánja csökkenteni az unió 2050-re. Ahhoz hogy ez a cél elérhető legyen 2030-ig 40 százalékkal, 2040-ig 60 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást.

Hozzátette: jelenleg az unió 16 százalékkal kevesebb üvegházhatást előidéző gázt bocsát a levegőbe, mint 1990-ben. A szakértő szerint 2020-ra a tervezett 20 százalékos csökkentést el lehet érni.

Ahhoz, hogy a kitűzött célt a megjelölt időpontra teljesüljön, mintegy 270 milliárd eurós többletberuházásra van szükség. Ez a növelés pusztán azt jelenti, hogy e területen az unió visszatér a válság előtti szintre. A szakértők úgy becsülik, hogy ezzel a többletforrással évi 175-230 milliárd euró takarítható meg. A széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó beruházásokat főként az úgynevezett tiszta technológiák, az infrastrukturális beruházások, az energetika - elsősorban az intelligens rendszerek - valamint a környezetvédelem területén kell megvalósítani.

Az EU-tisztviselő kitért arra, hogy az útitervhez mellékelt szakértői elemzés szerint a 2050-re kitűzött cél akkor érhető el a legkisebb költségráfordítással, ha 2020-ig - kizárólag uniós belső intézkedésekkel - a jelenlegi 20 százalékos csökkentési célon túlmutató, 25 százalékos kibocsátás-csökkentést sikerül elérni.

Hozzátette: az EU energia fogyasztásában a megújuló energia felhasználásának arányát 2020-ig 20 százalékra kell emelni. Ez Magyarország esetében 13 százalék, mivel ezen a területen korábban tagállami szintű célokat állapítottak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány 38 milliárd forintot akar kivonni

Az MSZP szerint a felsőoktatás szétveréseként értékelhető, hogy a kormány 38 milliárd forintot akar kivonni az ágazatból. Tovább olvasom