Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Megkezdődött az aratás

A bácsai Agrár Rt. elsők között kezdte meg a megyében a búza aratását. Hétfőn kora délelőtt Győrújfalu határában munkába álltak a társaság kombájnjai.
Bacskó Gábor betakarítás.
Miután az éjszakai gyenge harmat gyorsan felszáradt, tegnap 9 órakor elindult a bácsai Agrár Rt. öt kombájnja Győrújfalu határában egy 70 hektáros búzatáblán. Hat teherautó, traktor szolgálta ki a négy Claas és az egy New-holland kombájnt, s szállította a termést a gazdaság bácsai tárolójába. A gazdaságnak hatszázötven hektár őszi búzája és négyszáz hektár tavasziárpa-vetésterülete van, úgy számolnak a bácsaiak, hogy tizenöt aratási nap alatt végezhetnek a munkával.

Harmadik napja van igazán aratási idő – mondta Galambos Csaba, a gazdaság egyik vezető munkatársa, akinek tegnap feladata volt a kombájnosok ebédjéről gondoskodni. Háromezer-ötszáz forint összegű étkezési utalványt kapnak az emberek, ennek kontójára vittek egy közeli étteremből ebédet az aratóknak. Az étkezési leállást is leszámítva, este nyolcig bő tízórás aratási időt teljesítettek az emberek. A jól előkészített gépekkel, megszakítás nélkül dolgozva gyorsan haladtak és fogyott az álló gabona. A győrújfalui határba vetett búza várhatóan hektáronként hatvan mázsánál kevesebbel fizet, az annál jobb bajcsi és vámosszabadi földekről aratott termény majd feljavítja. Oross Imre, az rt. vezetője azt mondta, intervencióra viszik majd a búzát. A tavaszi (sör)árpát leszerződték Dunaújvárosba. Igaz, hogy novemberig várni kell a pénzre a búza esetében, de a tonnánkénti 101,37 euró látszik most a legbiztosabbnak.

Mint a földművelésügyi tárca megyei hivatalában megtudtuk, a bácsaiak mellett tegnap már arattak Rajka és Bezenye térségében is. A hírek szerint az Alföldön a búza kétharmadának, háromnegyedének aratásával már végeztek, s nemcsak jó a termés, a minőség is kiváló. Nagy része megfelel javítóbúzának. A megyében az őszi árpa vágása várhatóan ma fejeződik be, a hektáronkénti átlagtermés 43–44 mázsa. Hasonlóképpen mostanra végeztek a repce vágásával, ennek hektáronkénti termésátlaga 24–25 mázsa.

A régió meghatározó gabonafelvásárló cégei közül a komáromi központú Pannon-Mill Rt. tegnap már közölte az árat, noha Csordás S. Tibor vezérigazgató nyomatékkal mondta, az még nem végleges. A Kisalföldön a búza aratása csak hétfőn kezdődött el, ezért se tudták véglegesen lefixálni az árat. A képzésnél egyébként a társaság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ajánlásából indult ki. Ezek szerint a társaság a malmi kategóriába tartozó búzáért tonnánként 22–23 ezer forintot fizetne. A társaság várhatóan ma rögzíti véglegesen az árait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új módi a vállalati színházasdi

A közös vállalati szellem erősítésére irányuló törekvésekben a néhány évvel ezelőtti főzőversenyek… Tovább olvasom