Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mediawave: Fényírófesztivál a nő jegyében

Az idei Mediawave központi témája a nő. Hartyándi Jenő, a fényírófesztivál művészeti igazgatója a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a program összeállt, a pénzügyi források köre miatt még „kicsit szorong”.
A 2003-as nemzetközi fény-
írófesztivál, a Mediawave filmes, táncos, koncert- és konferenciaprogramjainak „tengelye" a nő. Hartyándi Jenő művészeti igazgató tájékoztatása szerint az április 26-án kezdődő Európa-hírű rendezvény sajátos tematikus blokkokból épül fel.

Már a fesztiválnyitó két nem mindennapi zenei élményt kínál: fellép Alanis Obomsawin kanadai indián énekesnő (aki egyébként filmrendezőként már évekkel ezelőtt bemutatkozott a Mediawave-en), illetve Mique Montanaro provanszál világzenész – szó szerint – színes etnooperáját láthatja-hallhatja a közönség. Hasonlóan különlegesek az első napokban látható táncprodukciók, amelyek a Tánchullámok fesztivál részeként főleg a kortárs és az orientális táncművészetből adnak ízelítőt.

Dzsesszbemutatók

Idén kísérletként magyar dzsesszbemutatót tartanak a külföldről meghívott zenei szakembernek a rendezők. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban a szakmai beszélgetéseket gazdag koncertprogram, egyperces és háborúellenes filmek, többek között a Big Lucky-emlékfilm bemutatója színesíti.

Hartyándi Jenő a Mediawave zenei kínálatáról elmondta, hogy a központi témától itt sem térnek el, hiszen a női előadók mellett „női dominanciával rendelkező" együttesek – így például egy hattagú szentpétervári népi punkcsapat –, nagy visszatérők – például Vera Bila cseh roma énekes – lépnek színpadra, valamint a nyírségi Fehér Ló romaegyüttes, akiket az európai világzenei ranglista hatodik helyén jegyeznek. A zenei blokk „ásza" még Wim Mertens Belgiumban élő zeneszerző, aki a népszerű Mediawave-szignál alkotója, illetve a dzsessz egyik nagy öregje, a 73 éves Fred Anderson szaxofonos.

A fesztivál pénzügyi forrásairól – amelyet érdekességként 1991-ben, az első évben a szervezők adtak össze – Hartyándi Jenő úgy nyilatkozott: vegyes érzései vannak, hiszen az új pályázati rendszer szerint három évre előre biztosítva láthatják a pénzt, de az április végén kezdődő programsorozat anyagi hátterére még „kicsit szorongva gondolnak".
A művészeti igazgató hangsúlyozta, hogy idén a győri, szlovákiai és romániai helyszínek után Szabadka is otthont ad a rendezvényeknek.


Győri programok >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélj hozzá! (Hable con ella)

Almodovar új filmje pontosan ott kezdődik, ahol a "Mindent anyámról" véget ért: egy arany és… Tovább olvasom