Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Médiatörvény - Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság

Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén beszámolt a képviselőknek arról, hogy délben a magyar kormány tájékoztatta őt a médiatörvény módosítására irányuló készségéről.

Ismertette azokat a pontokat, amelyekben megváltoztatják a törvényt. Úgy értékelte a megállapodást, hogy a magyar médiatörvény a módosítás nyomán mindenben meg fog felelni az uniós jognak, beleértve az alapjogi charta előírásait is. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a törvénymódosítás után is figyelemmel kíséri majd annak gyakorlati alkalmazását.
A törvénymódosítás a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményére, a más EU-országokban alapított médiavállalkozások bírságolhatóságára, a regisztrációs eljárásra, valamint a közösségek megsértésének tilalmára vonatkozik. A kiegyensúlyozott tájékoztatást csak a műsorszórásra - tévére, rádióra - fogják előírni, a lekérhető médiaszolgáltatásokra és a nyomtatott sajtóra nem. A külföldi uniós médiavállalkozások bírságolhatóságát megszüntetik, velük szemben szankcióként a magyarországi terjesztés megakadályozása jöhet szóba. A regisztráció nem lehet előzetes feltétele a szolgáltatás nyújtásának. A sértő tartalom tilalmazását leszűkítik a gyűlöletkeltés és a kirekesztés tilalmára.
Előzőleg Jonathan Todd, Kroes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján a médiahatóság összetételével kapcsolatban, újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: az EU-jog nem fejti ki a médiahatóság függetlenségének tartalmi kritériumait, így nincsenek olyan uniós előírások, amelyek alapján egyértelműen meg lehetne állapítani, hogy függetlennek tekinthető-e a testület.
Martonyi János külügyminiszter a magyar médiatörvényről rendezett strasbourgi EP-vita végén közölte, hogy már a kormány pénteki ülésén megtárgyalják a tervezett törvénymódosítást, majd átküldik azt a parlamentnek. A tervezet két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet - közölte Budapesten Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Megerősítette: a végleges szövegváltozat a magyar kormány és az Európai Bizottság meglátása szerint is az összes olyan kérdést megnyugtatóan megválaszolja, amelyet Neelie Kroes vetett fel.
Az EP-vitában a Fidesz és a KDNP képviselőit is magában foglaló európai néppárti frakció - az EP legnagyobb létszámú képviselőcsoportja - felszólalói méltatták a módosítás bejelentését, a baloldali frakciók felszólalói ugyanakkor kevesellték az ismertté vált változtatásokat. A szocialista, liberális és zöld képviselők elsősorban a médiatanács összetétele ellen emeltek kifogást, illetve azt bírálták, hogy a törvény nem biztosítja kellően a források védelmét.
A brit Claude Moraes, a második legnagyobb létszámú frakció, a szocialisták vezérszónoka elégedettségét fejezte ki, hogy az EP nyomására négy területen megoldás született, és üdvözölte a hatóságok készségét a módosításra. Hangoztatta azonban, hogy a parlamentnek vannak egyéb aggodalmai is, köztük az, hogy a médiahatóság egyelőre homogén testület, és központi ellenőrzés alatt áll.
Tabajdi Csaba, az MSZP delegációvezetője szerint "az uniós kritika a magyar jobboldal politikai veresége". Kiemelte, hogy változatlanul érvényes a szocialisták, liberálisok, a Zöldek és az egységes baloldal frakció közös állásfoglalási indítványában tett kifogások döntő része.
A vitában a néppárti képviselők arról beszéltek, hogy a törvény elleni támadások elsősorban politikai indíttatásúak voltak. Vezérszónokuk, Marco Scurria leszögezte: Kroes biztos "gyakorlatilag azt mondta, hogy felesleges is lefolytatni a vitát". Több bizalmat kellene mutatni a demokratikusan választott kormányok irányában - tette hozzá.
Gál Kinga (Fidesz) szerint politikai támadásról volt szó a kétharmados többséggel megválasztott kormány ellen. Úgy vélte, hogy a baloldali frakciók határozattervezetének szövege is csúsztatásokra épül.
Morvai Krisztina (Jobbik) úgy vélekedett: a Fidesz-kormány "megérdemli azt, ami most történik, ... hogy kedves baloldali képviselőtársaink adják önöknek a leckéket demokráciából".
A vita végén Kroes biztos reagált az elhangzottakra. Felszólalásából az derült ki, hogy a bizottság az európai uniós joganyaggal összefüggő valamennyi szempontot igyekezett szem előtt tartani, néhány, a képviselők által felvetett kérdés ugyanakkor nem vág uniós kompetenciába.
Elmondta, hogy a médiahatósági elnök személyének megválasztási módja a magyar szabályozásban nem tér el attól, ami általánosan elfogadott Európában, a hivatali idő pedig más tagállamokban is 5-9 évig terjedhet. Az ülésen elnöklő Lambrinidisz Sztavrosz a vita után azt jelentette be, hogy a csütörtöki szavazásra hat határozattervezet érkezett a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. fortuna54 2011. február 20. 14:59
  „20-as.Ezt énis igy látom.”
 • 20. Pofátlan 2011. február 18. 10:56
  „Elemér neked meg amerikából semmi közöd a magyar médiatörvényhez.
  Ajánlom a Facebookon az "egymillióan a sajtószabadságért" oldalt mindenkinek.
  Megtévesztett emberek, véresszájú szocialisták gyűjtőhelye ez.
  Aki ellenvéleményt ír az oldalra azt kifugurázzák, lemondják.

  Az egész arról szól hogy ez a mi országunk, magyaroké!
  Se az MSZP, se az Unió ne merje befolyásolni a független magyar államot!”
 • 19. fortuna54 2011. február 17. 20:39
  „Elemér.A mai világ kövléleményéröl.Az meg miafene?”
 • 18. öszödiböszme 2011. február 17. 20:31
  „16. Neeeeeem???? És a több tucat saját szerzeményem?
  Drága T....bakancsom, ez a kormány maximum falhúgy.zásban tudna nyerni.”
 • 17. elemér 2011. február 17. 16:20
  „Egy buta ötlet volt ez a media törvény. Ez megint mutatja, hogy nektek és vezéreteknek dunctja sincs a mai világ kövléleményéröl. Lejáratta az országot butaságával és már nem elösször.”
 • 16. Túrabakancs 2011. február 17. 15:37
  „Jandex!
  Soha nem küldtem moderálásra senki irományát, ezt a moderátor megteszi
  saját maga is! Morvai sírása álszent, előtte ő egyetértett a törvény
  módosításával.
  Ezt érdemes elolvasni:
  http://www.fn.hu//belfold/20110217/megadta_magat_unio_orbannak/

  Persze mindenki úgy értékel ahogy akar. A nagy felháborodás nem ezen
  megváltoztatott passzusok miatt történt, emiatt lázong még mindig a
  szoclib bagázs kül és belföldön. Érted?”
 • 15. Jandex 2011. február 17. 15:32
  „11. Túrabakancs 2011.02.17. 10:56
  Az egyik a törvény érvényének a külföldi médiavállalkozásokra való kiterjesztése, a másik a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírása, a harmadik pedig a túl szigorú regisztrációs kötelezettség. A negyedik kérdés a törvény tanulmányozása közben később merült fel. Ez az egyének, illetve a többség és a kisebbség "megsértésének" tilalma, amit a gyűlöletkeltés vagy diszkriminációra felszólítás tilalmára változtatnak.
  "Teccikérteni?!" Tudom,hogy nem de hát ez van!:)))
  13. Túrabakancs 2011.02.17. 14:16 "Érdekes, én ilyennel még nem találkoztam amióta az eszemet tudom." Mit tudsz?!:)))))))))) Az,hogy "ortopédia" mond neked valamit?!:))) A moderálásra küldésen kívül? :)))”
 • 14. load 2011. február 17. 15:15
  „3. Túrabakancs
  "Szóval összességében győzött a kormány!"
  Ebben nem biztos, hogy mindenki egyetért veled.

  Morvai Krisztina honlapjáról:
  Orbánék elárulták Magyarországot!
  Az EU kéréseinek mindenben eleget téve módosítják a médiatörvényt. A komcsik ünnepe ez - Schulcz, Cohn-Bandit, Göncz tapsol. Szájer látványosan átült Martin Schulcz mellé, barátságosan beszélgetnek.
  A sírás szélén vagyok. Mindenki nézze meg a mai médiavitát az Európai Parlment honlapján!
  Szeretettel:
  Morvai Krisztina Strasbourgból

  http://www.morvaikrisztina.hu//”
 • 13. Túrabakancs 2011. február 17. 14:16
  „pozdorja! /12/
  ..."megszabják mit olvashatsz/nézhetsz."

  Érdekes, én ilyennel még nem találkoztam amióta az eszemet
  tudom. Max. javasolják, de a döntés az az enyém. Most is ezt
  teszem.”
 • 12. pozdorja 2011. február 17. 14:11
  „5. Pofátlan : "Akkor is szét kell vernie a FIDESZ-nek a balliberális megmondóemberek totális hatalmát a magyar médiában, sajtóban."
  tegyük hozzá: És fel kell építeni a saját megmondóembereinek a totális hatalmát.
  Nincs ezzel semmi baj. Eddig is így működött, ezután is így fog. A másik oldal meg kárál hozzá, meg rágja a kefét.
  Én egyébként nagy ívben lesz**om ki/kik ülnek ott. Egyik sem tesz semmit az emberek érdekében úgy általában, azonkívül hogy megszabják mit olvashatsz/nézhetsz.”
 • 11. Túrabakancs 2011. február 17. 10:56
  „Jandex!
  Akkor csak pár kérdés:
  Melyek voltak azok a passzusok, amik miatt nagy volt a felháborodás
  itthon, és Európa szerte? Válaszolj.
  Ezekhez a szabályozásokhoz utólag hozzá lett nyúlva? Válaszolj.
  A 3-as hozzászólásomban egyébként leírtam a lényeget.”
 • 10. Jandex 2011. február 17. 10:42
  „9. jamesson 2011.02.17. 10:12 Csak Neked,csak ma!
  " 7. Túrabakancs 2011.02.17. 09:41
  Jandex! /7/
  Cáfolj meg te szerencsétlen !"

  Megcáfoltam ezt a szerencsést!:)))”
 • 9. jamesson 2011. február 17. 10:12
  „8,!
  Próbálj meg a cikkekhez hozzászólni, értelmetlen és felesleges hozzászólásaidat és túlzó jelzőidet inkább hanyagold.”
 • 8. Jandex 2011. február 17. 09:48
  „8. Túrabakancs 2011.02.17. 09:41
  elmebajnok,most hogy az EU beszólt most lehet nevén nevezni a "gyereket" ha maradt volna a királyi parancs akkor nem lehetne,de hát ez neked olyan magas mint lónak a csipkeverés!:)))”
 • 7. Túrabakancs 2011. február 17. 09:41
  „Jandex! /7/
  Cáfolj meg te szerencsétlen!
  Gondolom görcsölsz rendesen hogy nem kaszálták el a médiatörvényt.
  Ha olvastad volna az eredeti törvényt, miszerint a kisebbségeket még
  célozgatva, virágnyelven sem szabadott volna megnevezni a sajtóban,
  akkor a szövegértelmezést nem írtad volna nekem. Te csak fröcsögni
  tudsz, a tudásod lényegében értékelhetetlen!”
 • 6. Túrabakancs 2011. február 17. 09:23
  „..."Az államtitkár különösnek nevezte, hogy míg sokan diszkriminációval vádolják hazánkat, addig az Európai Bizottság szerint nem felel meg a sajtószabadság követelményeinek, hogy tiltották volna a kisebbségek megsértését..." /ez volt a negyedik +passzus amit meg kellett változtatni...szerencsére :) /

  Lefordítva ez azt jelenti, hogy nyugodtan meg lehet nevezni más népcsoportok tagjait valamilyen
  üggyel kapcsolatban. Tehát kedves liberális károgók, nem hogy segített nektek az Eu-s csapat,
  hanem még rontott is a helyzeteteken. Na ehhez mit szóltok? :) Vicc mi?”
 • 5. Pofátlan 2011. február 17. 09:11
  „Elemér, te aztán tudod Amerikából, <moderálva>
  Felháborító a magyar liberális-szocialista politikusok hazaárulással felérő viselkedése.
  Felháborító az Európai Parlament viselkedése, mert például a szlovák nyelvtörvény ellen nem voltak hajlandóak fellépni.
  Felháborító hogy az Orbán kormány megalázkodik a parlament előtt, olyan "emberek" előtt, mint például a német Schulz, aki saját bevallása szerint kisfiúkat molesztált.
  Akkor is szét kell vernie a FIDESZ-nek a balliberális megmondóemberek totális hatalmát a magyar médiában, sajtóban.”
 • 4. Infamous 2011. február 17. 09:02
  „#1: vereség? 1-2 pont módosult, de a lényeg marad... hál´istennek.”
 • 3. Túrabakancs 2011. február 17. 08:30
  „Szerintetek az a 3-4-pont ami meg lett változtatva az egyenlő azzal a nagy
  felháborodást keltő médiatörvény tartalommal, ami a diktatórikusnak
  nevezhető passzusokat illeti? A törvény alaplényege változatlan maradt,
  hiszen a kormánytöbbség a médiatanácsban, a 9-évre kinevezett elnöki
  poszt, a drasztikus büntetések, az erkölcsi minimum betartatása mind
  mind benne maradt a törvényben. Ez az Eus döntés nem más, mint a
  kormányunk igazának a megerősítése, még ha ezt most a szoci ellenzék
  máshogy is állítja be. Ugye nem gondolja senki hogy a liberálisok a blogok
  bejegyzése végett volt felháborodva. Ugye hogy nem a kisebbségek megsértése
  végett, ugye hogy nem a külföldi média külföldi köreinek a megbüntetése
  miatt voltak felháborodva. Én úgy tudom, hogy az írásomban előzőleg felsoroltak
  voltak azok, amik miatt kikattantak, ezekhez pedig nem nyúlt az Eus "csapat".
  Szóval összességében győzött a kormány! Kíváncsi vagyok hogy lesz-e folytatása
  a médiatörvény elleni tüntetéseknek, ha lesz, akkor valóban nem változtattak rajta
  semmit! :)”
 • 2. pukimuki 2011. február 17. 07:54
  „"A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen. A támadást visszavertük. A támadók érveit nevetségessé tettük. Velünk nem fogják feltörölni a padlót, mint ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették. Brüsszel nem Moszkva. Magyarország nem fogad el utasításokat az EU központjától." (Orbán Viktor)
  very LOL”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdai vita az alkotmánykoncepcióról

Szili beszólt az MSZP-nek, Turi-Kovács elfelejtené a gyerekek után adható szavazati jogot, a Jobbik… Tovább olvasom