Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Medián: az Együtt 2014 a legerősebb ellenzéki erő

A Medián felmérése szerint az október 23-án megalakult Együtt 2014 mozgalom máris a legjelentősebb ellenzéki erővé vált.
A Medián felmérése szerint az október 23-án megalakult Együtt 2014 mozgalom máris a legjelentősebb ellenzéki erővé vált.

A HVG számára készített felmérés alapján - amelyet a hvg.hu már szerdán ismertetett - az új csoportosulás megjelenése felbolygatta a pártok erőviszonyait. Ha csak az eddig is csatasorban álló pártokra lehetne szavazni, az október végi pártpreferenciák nem sokban térnének el a szeptemberiektől. Ha viszont a szavazócédulára felkerül az Együtt 2014 is, Bajnai Gordonék szervezete a teljes választókorú népesség 14 százalékának támogatására számíthat, ami a választani tudó biztos szavazók között 22 százaléknyi voksot jelent.

Ezzel a Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott Együtt 2014 a legerősebb szervezet az ellenzéki oldalon.

A Medián kutatása szerint a Fidesz 38, az Együtt 2014 22, Jobbik 16, az MSZP 15, az LMP 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 3 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók között. Az összes megkérdezett közül a Fideszt 22, az Együtt 2014-et pedig 14 százalék választaná, a Jobbik és az MSZP támogatottsága 10-10 százalék, az LMP 3, míg a DK 1 százalékra számíthat.

Az új ellenzéki formáció támogatóinak döntő része két forrásból származik: több mint négytizedük eredetileg az MSZP-t választotta volna, 36 százalékuk viszont ezt megelőzően egyik pártot sem támogatta.

A választói mozgalom létrejöttéről a megkérdezettek 61 százaléka értesült, a teljes szavazókorú népesség 53 százaléka azt is tudta, hogy a mozgalmat Bajnai Gordon volt kormányfő neve fémjelzi.

A korábbi miniszterelnök a politikusok népszerűségi listáján is második, csak Áder János köztársasági elnök előzi meg. Az államfő tetszési indexe 43, Bajnai Gordoné 41 százalék.

Az október utolsó hetében készült felmérés alapján a szavazókorú népesség 37 százalékának nincs pártja, és a megkérdezettek mindössze 40 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt venne a választáson.

Olvasóink írták

 • 4. Ambar 2012. november 07. 20:47
  „A két hét t nem mérvadó.A korábbi és mostani kimutatás is szerintem spekuláció.Mindenáron az szeretnék elérni hogy az Együtt 2014 párttá alakuljon.Ami nem fog menni.Azt viszont hogy mely párt mögé állnak be kétséges. LMP -n nem csodálkozom,szerintem ők el fognak tűnni.Az emberek olyan pártra fogan szavazni akitől fordulatot várnak és nem veszki el szavazatuk. LMP politikája semmilyen ,meghatározók akarnak lenni gyenge háttérrel és bizonytalan elképzelésekkel.Nem alkalmasak koaliciós partnernek ,úgy járnának velük mint az SZDSZ-el.Ha közös jelöltek lesznek baloldalon akkor van esély ,ha nem akkor nincs.A fidesz és jobbik össze fog fogni ,ha kell szövetkeznek.Persze aztán a fidesz meg semmisíti őket a választás után.De még sok idő van ,kiforrhat bármi!”
 • 3. miracle 2012. november 07. 20:09
  „háté
  Nem tetszik, mi ?”
 • 2. Primax 2012. november 07. 19:52
  „Kettő hét telt el...:):):)
  Az "Együtt 2014" simán "meg fogja enni" az összes nagyszájú pártot.
  Jó ez így.”
 • 1. háté 2012. november 07. 19:40
  „Ekkora ökörségre is csak a médián képes. -”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróság döntött: nem szólhat a Neo FM

A végzésben szerepel , hogy egy nemfizető szervezetnek a törvény szerint a műsorszolgáltatási piacon nincs helye. Tovább olvasom