Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Másodfokon is veszített az FHB Bank az állammal szemben

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen elutasította az FHB Kereskedelmi Bank keresetét, amelyben az általános szerződési feltételei tisztességességének a megállapítását kérte.
A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen elutasította az FHB Kereskedelmi Bank keresetét, amelyben a hitelintézet az általános szerződési feltételei tisztességességének megállapítását kérte.

Az ítélőtábla osztotta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletében foglaltakat: a felperes bank perbeli szerződéses feltételei nem voltak tisztességesek.

A másodfokú bíróság szintén megalapozatlannak tartotta a bank arra vonatkozó indítványát, hogy kérjen előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól.

Az FHB lakossági jelzáloghiteleinek szerződéses feltételei mellett, a perben szerepeltek még az Allianz Bank személyi kölcsöneinek a feltételei is, miután az FHB a jogutódja az előbbi banknak.

A tárgyalás elején a bíróság részletesen ismertette a becsatolt általános szerződési feltételeknek a perben érintett pontjait. Miután az általános szerződési feltételek gyakran változtak, így sok változatot ismertettek.

Az elsőfokú ítélet ismertetése is az általános szerződési feltételek változását követte, viszont gyakran ismétlődtek benne ugyanazok a megfogalmazások. Így például a kamatnak és költségnek, a bank általi egyoldalú módosítását lehetővé tevő felsorolások példálózó jellegűek. A felperes pedig maga idézhető elő ezek egy részének a változását.

Az általánosan meghatározott - a fogyasztó terhét növelő - feltételek alkalmatlanok az ellenőrzésre és a számonkérésre. A fogyasztó pedig nem tudja felmérni azt, hogy milyen változás miképpen módosítja a fizetési terhét.

Az elháríthatatlan külső ok - a vis maior - körébe sorolt nagyfokú pénz- és tőkepiaci zavar pedig azért nem elfogadható, mivel nem közli azt a limitet, amelytől nagyfokúnak tekinthető. Az ügyfél felmondási joga pedig azért nem reális alternatíva, mivel akkor egy összegben kell visszafizetnie a hátralékos tőkét.

A felperes bank jogi képviselője ehhez azt fűzte hozzá a tárgyaláson, hogy a bank, amikor hitelt nyújt, előre teljesít, míg az ügyfél hosszú időn át teljesít. Ha az ügyfél felmondja a szerződést, akkor a bank szorul védelemre.

A tárgyaláson az alperes állam jogi képviselője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte.

Az ítélőtábla - tanácskozás után - kihirdette határozatát, amelyben osztotta az elsőfokú bíróság elutasító ítéletét, vagyis azt, hogy az FHB bank szerződési feltételei nem voltak tisztességesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év börtön a rendőrre támadó tolnai nő büntetése

Két év börtönbüntetésre ítélt kedden első fokon, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék egy tolnai… Tovább olvasom