Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Már a városok is egyázi iskolában gondolkodnak

Nemcsak kistelepülések, hanem egyre több nagyobb város adná át oktatási intézményeit, mert nem képesek önerőből fenntartani azokat - olvasható a szerdai Világgazdaságban.

A napilap példaként Esztergomot, Hatvant, Kazincbarcikát és Szolnokot említi, amelyek igyekeznek megválni néhány közoktatási intézményüktől.
A Világgazdaság szerint pontos adatok nincsenek arról, hogy hány oktatási intézménytől válnak vagy válnának meg az önkormányzatok, mert sok helyen még csak körvonalazódik az erről szóló megállapodás.

Az intézményeket leginkább valamelyik egyháznak vagy a megyei önkormányzatnak adják át a városok. A szolnoki Tiszapart Gimnázium katolikus iskolaként működik tovább, Esztergomban pedig a zeneiskola és a Montágh Imre Általános Iskola fenntartását veszi át a megye - áll a cikkben.

Olvasóink írták

 • 2. todoer 2011. április 13. 12:48
  „Az egyházi iskolák viszont nem kötelesek felvenni a körzetükben lakó gyerekeket . Lehet válogatni : az okos ,tehetős kék szemű jöhet , a kevésbé tehetséges , szegény esetleg barnább bőrű marad az önkormányzati iskolában ,legyen az ott tanítók problémája. ( ezzel meg is oldódott a szegregáció tilalma ) .
  Mi a helyzet , ha a település egyetlen iskoláját adják egyházi kezelésbe ? Mi lesz a világnézeti semlegességgel ? Hogyan kötelezik a szülőt arra hogy más ( körzetén kívüli ) iskolába , esetleg más településre vigye gyerekét ?

  A mindig pénzhiányra hivatkozó egyházak miből fogják fenntartani az iskolákat ? Mi lesz a többi önkormányzati iskolával ha az egyházi fenntartású iskolák tanulói után az önkormányzat nem kapja meg a fejkvótát ?”
 • 1. fióka 2011. április 13. 12:15
  „nana csak óvatossan:
  Információink szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspökének, dr. Kiss-Rigó Lászlónak hivatala felfüggesztette Fazekas Attila orosházi plébánost (képünkön), akinek egyben áthelyezését is kezdeményezte. Informátorunk szerint az ügy hátterében egy szülő levele áll, amelyet dr. Kiss-Rigó László püspöknek címeztek. A levélből kiderül, hogy az orosházi plébánost rajtakapták, miközben egy kiskorú lánnyal fajtalankodott. Értesüléseink szerint a levelet a felháborodott szülők fogalmazták.Felhívtük az egyházmegye püspöki hivatalát, ahol dr. Kovács József irodavezető megerősítette, hogy "bizonyos, részletezni nem kívánt problémák miatt" Fazekas Attila orosházi plébánost valóban felfüggesztették és kezdeményezték áthelyezését. A hivatal médiareferense nem kívánt az ügyről nyilatkozni. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ebben az ügyben a püspök úr az illetékes, de ő jelenleg külföldön tartózkodik. Dr. Kiss-Rigó László általános helynöke, dr. Kiss Imre kérdésünkre tagadta, hogy tudomása lenne a levél létezéséről. Orosházi informátorunk szerint az érintett család retteg a bosszútól, nem mernek a hatóságokhoz vagy a médiához fordulni.Orosházi szülők egyébként tüntetésre készülnek, ugyanis a fideszes többségű önkormányzat azt tervezi, hogy a városi és EU-s forrásokból - összesen 750 millió forintért - felújított iskolákat egyházi kézbe adja. A pedofil-botrány csak hab a tortán, de ez a téma is "közszájon forog" helyi forrásunk szerint.Dr. Kiss-Rigó László korábban azzal került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy Hódmezővásárhelyen a botrányhős fideszes Lázár János mellett kampányolt, majd kijelentette: az egyház is leteheti a voksát egy párt mellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz az új közoktatási törvényben? - 16 éves korig tankötelezettség

Hároméves kortól kötelező óvoda, tizenhat éves korig tartó tankötelezettség, szigorúbb fegyelmi… Tovább olvasom