Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Magyar nyugdíjügyben Brüsszel is aggódik

A parlament december 13-án tartja a végszavazást az új nyugdíjszabályokról, amelyet az ellenzéki pártok mellett a szakszervezetek is bírálnak, már Brüsszel is aggódik miattuk, és amelyeket banki elemzők nagyon kockázatosnak tartanak.

Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány által szerdán határozatba foglalt új nyugdíjszabályokat pénteken két törvényjavaslatban terjeszti a kormány a parlament elé.

A befolyó pénz fogadására egy külön alap létesül, amelyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) működtet. A mintegy 3 ezer milliárd forint pénztári vagyon fele magyar állampapírban van, ezeket kivonja az ÁKK a forgalomból, és ezzel csökken az államadósság. A vagyon másik fele magyar-, illetve külföldi részvényekből áll, ezeket nem egyszerre, hanem folyamatosan értékesíti az ÁKK.


Brüsszel aggódik
Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője csütörtök este az MTI-nek azt mondta: több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban. Leszögezve, hogy a nyugdíjrendszerek a tagállamok nemzeti illetékességébe tartoznak, megismételte azt a korábban már említett bizottsági aggályt, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint a változtatások nem szolgálják egyértelműen a hosszú távú fenntarthatóságot. Mint mondta, nyugtalanítja Brüsszelt az is, hogy a rendszer két pillére közötti választás "nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott".


Pénztárak: a kormány hajthatatlan
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztetett a pénztárak vezetőivel. A megbeszélést követően a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, Bába Julianna azt mondta: nincs szó együttműködésről, a kormány tartja magát a szerdán bejelentett javaslatához, amely megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat. Az öngondoskodásról nem esett szó - mondta.

A szövetség petícióval fordul az Európai Parlamenthez, és kéri, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására.


A fideszes nyugdíjasoknak tetszik
A Fidesz nyugdíjas tagozata üdvözölte, hogy a kormány "megmenti a nyugdíjakat és megteremti a lehetőséget, hogy a magyar emberek biztonságba helyezzék nyugdíjcélú megtakarításaikat". A tagozat elnöke, Iván László szerint a magyar nyugdíjasok régóta várták, hogy olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely nem a "nyugdíjtőzsdéző spekuláns üzletemberek", hanem az idős emberek érdekeit képviseli.

Az ellenzéki pártok azonban bírálták a javaslatot.


Diktatúrát, zsarolást, veszélyt emleget az ellenzék
Az MSZP szerint "az a fajta erőszakos államosítás, amit a kormány most végrehajt, a diktatúrába vezető út újabb mérföldköve. Az MSZP a nyugdíj-megtakarítások védelme érdekében Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez, a tisztségére méltatlanná vált Matolcsy Györgynek, illetve Selmeczi Gabriellának pedig azt üzeni: ideje távozni"!

Az LMP "útszéli zsarolásnak" nevezte Matolcsy György bejelentését, és a párt frakcióvezetője, Schiffer András azt mondta: "ezt követően az ember már azon sem lepődne meg, ha jövő héten bejelentenék a perszonáluniót Fehéroroszországgal, tehát ez egyszerűen minősíthetetlen".

A Jobbik a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételét üdvözölte, az egyéni számla megszüntetésével azonban nem ért egyet, az egyszeri költségvetési bevételek folyó kiadásokra fordítását pedig veszélyesnek ítéli. A szakszervezetek is hangot adtak tiltakozásuknak, jövő szombatra demonstrációt is terveznek egyebek között a nyugdíj változások miatt.


MSZOSZ: ámokfutás
A LIGA jelezte: ebben a formában nem támogatja a kormány meghirdetett "nyugdíjmentő csomagját" és arra kérte a minisztert, hogy javaslatait érdemben tárgyalja meg az érdekképviseletekkel. Az MSZOSZ elnöke ámokfutásnak nevezte a kormány nyugdíj tervét, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) pedig rendkívüli egyeztetésre hívta a szakszervezeteket, hogy közös akciótervet dolgozzanak ki a kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseinek lefékezésére.


Banki elemzők: brutális
Az MTI által megkérdezett elemzők "brutálisnak" és kockázatosnak nevezték a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos döntést, amely véleményük szerint fenntarthatósági, alkotmányossági aggályokat vet fel, forintgyengüléssel és hozamemelkedéssel is járhat.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. load 2010. november 27. 08:03
  „81. kolombela
  Szerintem is valami hasonlóról lehet szó.
  A totális agymosottak még kitartanak.”
 • 81. kolombela 2010. november 27. 00:24
  „Hirtelen megjelent sok új nicknév. Csak nem azoknak van új nevük, akik a fityeszre szavaztak most meg szidják azt és átkozzák magukat a döntésükért, plusz szégyenlik is azt.”
 • 80. kolombela 2010. november 27. 00:17
  „76. hozzászólás maraton 2010.11.26. 17:01
  Ez igaz, csak akkor aki az mnyp-t isteníti az egy ilyen válság után forduljon a pénztárához az állam helyett, eltéve ha még létezik a pénztár.”
 • 79. targis 2010. november 26. 17:13
  „De jó, hogy jöttél Béla! Kevertük itt a pisikását tudatlanul. És most végre felragyogott a FÉNY! Csak pár kérdés:
  1, eldönthetem, hogy melyik "elit" kormányozzon, de onnantól már nem vagyok döntésképes?
  2, ha annyira nekem akarnak jót tenni, miért kényszerítenek?
  3, ha a simicskáéknak joguk volt hülyének lenni, akkor nekem miért nincs?
  4, szerinted mi lesz, ha mégsem lép át 530 millárdnyi tag?
  Mert előfordulhat ám, hogy nem lép át annyi, és akkor kb tavaszra úgy dől össze a költségvetés, mint a kártyavár! És nem biztos, hogy lesz idejük az állami nyugdíjról dönteni, mert indulni fog a repülő valami baráti országba, ahol befogadják őket. Pl Kína.”
 • 78. maraton 2010. november 26. 17:10
  „69. kolombela 2010.11.26. 16:17
  Ezt eddig észre sem vettem, ez félelmetesen demagóg hü.lyeség amit leírtál. A világ nem ilyen sötét felén MINDENHOL van magánnyugdíjpénztár. Én annak idején örültem, hogy átléphetek, mert úgy gondoltam, hogy kézzelfogható az az összeg, amit saját magamra takarékoskodok. Ha a kormány hozzányúl a magánnyugdíjpénztárakhoz, akkor csődbe megy az ország, ugyanis nem lesz ember aki biztonságban érezné a pénzét, mert ezek szerint bármilyen törvényt lehet itt hozni. Két megoldás van:
  1. eltapsolom mindig mindet, ne legyen mit elvonni
  2. külfölre viszem, hogy se a narancsdroidok, se a böszméék ne férjenek hozzá.
  ja van még egy verzió: "akinek nem tetszik el lehet menni". böszméék kimondták, narancsdroidék meg megvalósítják”
 • 77. gjozsi88 2010. november 26. 17:06
  „kisildi2!
  A szocik ezeket a fekete jövedelmekből vett házakat szerették volna megadóztatni a vagyonadóval, melynek azok számára rendesen adóztak a jövedelmúkből kompenzálta volna a vagyonadó kiesést, azaz nekik nem lett volna többlet terhe, csak annak, aki nem fizetett jövedelem adót és mégis volt neki vagyona....!
  Leszavaztattuk....!
  Most kár ezen siránkozni....akkor kellett volna érteni a lényeget...!”
 • 76. maraton 2010. november 26. 17:01
  „71 kolombela 2010.11.26. 16:25
  Ha olyan válság jön amiről te beszélsz, akkor az államinak is lőttek, ha van a családodban olyan aki el tudja mesélni, mit kapott Nagyapád vagy Dédanyád az 1946-os hiperinflációnál nyugdíjként, akkor máris tudod a választ a kérdésre: akkor senki nem kap semmit”
 • 75. Kisildi2 2010. november 26. 16:59
  „Kedves Load!
  25 éve vonják tőlem az adókat, járulékokat. Kimutatható jövedelmem van. A környezetemben többen megtollasodtak a fekete munkából, szép házat építettek, minden évben menő helyen nyaralnak, a nyugdíjas éveikre tudtak félretenni. Aki ebben az országban volt becsületes, annak meg felkopik az álla mire nyugdíjba megy, mert a kormány ellopja a félretett magánnyugdíját is.”
 • 74. kolombela 2010. november 26. 16:44
  „Már egyszer leírtam egy másik fórumon, ide is le kell írnom.
  Nem lenne semmi gond azzal, ha az állam kezelésében lenne a nyugdíj, két alapvető szabállyal:
  1, A dolgozók által befizetett járulék magán számlán lenne, amihez az állam nem nyúlhatna hozzá,
  2, ez a magánszámla örökölhető lenne, de az örökös csak és kizárólag nyugdíj célú kifizetésre használhatná fel, és nem elherdálásra.
  Ha ez így lenne, akkor a befizetett járulékból nem vonódna le 4,5 % működési költség címen (ez havi 1,35 milliárd bevétel az alapkezelőknek) olyan összeg, amit mondhatni a semmiért kapnak, az állam ennél jóval olcsóbb.
  Sőt, a befektetésekből is leveszik a saját sápjukat függetlenül attól, hogy nyereséges-e vagy sem.”
 • 73. load 2010. november 26. 16:42
  „72. kolombela
  Nem.
  Sajnos nem értesz.”
 • 72. kolombela 2010. november 26. 16:27
  „68. hozzászólás load 2010.11.26. 16:08
  Értelek. Azt mondod, hogy az mnyp tagok vagyona most is az állam kezében van állami kötvények formájában, és csak a kamatok azok , ami a számlájukon van.”
 • 71. kolombela 2010. november 26. 16:25
  „50. hozzászólás maraton 2010.11.25. 23:36
  Mit csinálsz akkor, ha olyan válság jön, hogy nem jön vissza, vagy elúszik az egész? Akkor te is azonnal az államhoz fordulsz, és azonnali megoldást követelsz.”
 • 70. kolombela 2010. november 26. 16:22
  „49. hozzászólás targis 2010.11.25. 23:35
  Te milyen garanciát látsz a -egy-két kivétellel- külföldi magánkézben levő magánnyugdíjpénztárak kezelésében levő vagyon kifizetésére? Szerinted ők nem tűnhetnek el a pénzzel? Akkor meg majd a most fikázott államtól követeled, hogy azonnal intézkedjen és kárpótoljon, meg egyébként is miért engedte meg hogy ez megtörténhessen.”
 • 69. kolombela 2010. november 26. 16:17
  „47. hozzászólás targis 2010.11.25. 23:16
  Az mnyp-t nem valamelyik magyar kormány találta ki, hanem az a "jó, segítőkész" IMF. Természetesen ilyen rendszer sehol nincs a világon, csak Európa néhány volt kommunista országában. Az a drága barát IMF rajtunk kísérletezett.”
 • 68. load 2010. november 26. 16:08
  „67. kolombela
  Remélem azt is tudod, hogy miért volt ez így!
  Azért, hogy a 8% magánpénztári elterelést (a pénztár állampapír vásárlásval) a költségvetés visszakapja hitel formájában.
  Így a költségvetésnek csak az a pénz hiányzott, amit kamatokra kellett kifizetni.
  Ez viszont a pénztári tagok vagyonát gyarapította.
  Meg tudnád indokolni, hogy miért volt ez rossz megoldás?”
 • 67. kolombela 2010. november 26. 16:00
  „2. hozzászólás Stickers 2010.11.25. 20:24
  3. hozzászólás load 2010.11.25. 20:29
  Vajon ti hol éltetek eddig? Ugyanis 2008-ig a tagnak semmiféle beleszólása nem volt abba, hogy a pénztár mibe fektesse a befizetett díjat. 2008-tól is csak azt döntheti el, hogy mennyire kockázatos befektetést vállal, azt már nem, hogy hova fektessék be vagyonát.
  Nem kell ennyire okostojásnak lenni.”
 • 66. kolombela 2010. november 26. 15:55
  „Naná hogy aggódik. Én is aggódnék, ha havonta több százmilliót kihúznának a zsebemből, amit eddig a semmiért kaptam! A zsidó lobbi eredményes.”
 • 65. Valaki 2010. november 26. 15:47
  „Brüsszel tele van internáci béraggódóval! A böszme idején valahogy nem aggódtak! :)))

  Mi van load, megibt elővett a maszopszadesz? :)))))))))”
 • 64. Szabra 2010. november 26. 14:55
  „És Brüsszel a magyar munkabérek is aggódik, vagy a saját jövedelmük csekély volta miatt ez már nem is érdekli Őket. Az "emberi méltóság" ürügyén ezzel is foglalkozniuk kéne.

  Orbán Viktor mondja meg nékik, hogy csak akkor tudjuk visszafizetni az IMF. és EU. kölcsönt, ha a költségvetésnek lesz fedezete, akkor valószinüleg a közösség áldását adja bármilyen pénzbehajtásra.”
 • 63. Goldmund 2010. november 26. 12:43
  „Ez a tisztség különösen tetszik: "nyugdíjvédelmi megbízott".

  A cigányokat ezentúl majd színesfém-védelmi megbízottaknak nevezzük. Megvédik a színesfémet, nehogy valaki más lopja el.
  Így cselekszik a kormány is...”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz nyugdíjas tagozata üdvözli a kormány döntését

Régóta vártak egy kormányt, amely nem a "nyugdíjtőzsdéző spekuláns üzletemberek, hanem az idős emberek érdekeit képviseli." Tovább olvasom