Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Lehet büntetni a szmogriadós tiltást megsértő autósokat?

Tévedés, hogy nem lehet megbüntetni azokat az autósokat, akik nem tartják be a szmogriadó idején bevezetett forgalomkorlátozást - mondta a Független Hírügynökségnek a Levegő Munkacsoport elnöke. A levegő védelméről szóló kormányrendelet ugyanis 25 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő bírságot határoz meg erre az esetre. Lukács András hozzátette: az igaz, hogy a rendőr nem bírságolhat, ám jelentenie kellene a korlátozást megszegő sofőrt a jegyzőnek, aki kiróhatja a pénzbüntetést.
Nem igaz, hogy a rendőr nem tehet semmit a szmogriadó rendelkezéseit be nem tartó autósokkal, igaz közvetlenül nem bírságolhat - mondta Lukács András. A hatóságnak van lehetősége jelenteni a jegyzőnek a korlátozást megszegő járművezetőt, és a Levegő Munkacsoport álláspontja szerint kötelessége is lenne. Ezután a jegyző vetheti ki az autósra a 25 ezertől 100 ezer forintig terjedő bírságot.

Demszky Gábor főpolgármester az RTL Híradó reggeli kiadásában a büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap a védelmi bizottság ülésén a rendőrség szakértőivel és a főváros jogi apparátusával is megvitatták a kérdést. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség ebben az esetben nem szankcionálhat, nem büntethet. A rendkívüli helyzetben több rendőrre és intézkedésre volna szükség - véli a munkacsoport elnöke. Hozzátette: a rendőrségnek úgy kellene átszerveznie a munkát, hogy erre a feladatra több rendőr jusson.

A legsúlyosabb légszennyező anyag a szállópor, ami elsősorban gépjárművek kipufogójából származik, kisebb arányban a fűtésből és iparból. A Levegő Munkacsoport szerint ennek fényében a legfontosabb teendő a gépkocsiforgalom korlátozása, de nem csak most, hanem hosszútávon is, mert rendszeresen túllépi a koncentráció az egészségügyi határértéket. A tehergépkocsi forgalom adja a közlekedési eredetű szennyezés 70 százalékát. Megfelelő szervezéssel ezt felére-harmadára lehetne csökkenteni - szögezte le Lukács András. A személykocsi forgalom korlátozását és ésszerű megszervezését is fontos eszközként említette az elnök. Mint mondta: a belvárosi forgalom harmadát a parkolót kereső autósok teszik ki, tehát elegendő parkolóhelyet és megfelelő parkolási díjakat kellene biztosítani.

A civilek úgy látják, hogy a tömegközlekedést is előnyben kellene részesíteni: több buszsávot és a közlekedési lámpák tömegközlekedéshez való hangolását hangsúlyozzák. Eszközként említették a fűtés korszerűsítését, hiszen Magyarországon 1 köbméter kifűtésére 3-szor annyi energiát használnak, mint Ausztriában.

Olvasóink írták

 • 4. farkasbalintm 2009. január 15. 17:40
  „ez tipikusan a "nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb" esete
  bár hülye vagyok, mit csodálkozok ezen itthon :D”
 • 3. MTT 2009. január 14. 15:05
  „Oké ez a szmogriadó, de arról elfelejtkeztek a kiagyalói, hogy akinek munkaeszköz az autó, pl: üzletkötőknél- azok ilyen tiltós napokon nem fognak pénzt keresni. Őket hogyan kompenzálják?”
 • 2. load 2009. január 13. 16:16
  „1. Judytka
  Ha a szmogriadó idejére leadod a rendszámodat a súlyadó és a kötelező biztosítás e napokra eső részét is megúszhatod.
  Hajrá!”
 • 1. Judytka 2009. január 12. 12:59
  „Na szép,semmi megoldás,csak büntetés!!Akkor ne kelljen fizetni súlyadót,meg kötelezőt sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közeleg a határidő

Budapest - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál idén a megszokottnál korábban, január… Tovább olvasom