Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Lafontaine utódát keresi a Baloldal párt

Sajátos válságba sodorta pártját, a német ellenzéki Baloldal pártot visszavonulásával Oskar Lafontaine, a szociáldemokrata SPD-től balra elhelyezkedő párt társelnöke.
Vasárnap már megindultak a találgatások egyrészt az utód személyével, másrészt azzal kapcsolatban, hogy a döntés miként befolyásolhatja a párt jövőjét, irányvonalát. A 66 éves, a Német Szociáldemokrata Pártot 2005-ben elhagyó és az országos Baloldal pártjának megalakulásában döntő szerepet játszó Lafontaine a hét végén jelentette be, hogy egészségi állapota miatt nem jelölteti újra elnöknek magát a párt májusi kongresszusán, és rövidesen visszaadja parlamenti mandátumát is.

A jövőben - mint hangsúlyozta - csakis tartományi szinten, a Saar-vidéki szervezet frakcióvezetőjeként kíván politizálni. A háború utáni német politika sokak szerint egyik legtehetségesebb, egyben legellentmondásosabb képviselőjét a közelmúltban prosztatarákkal műtötték, és az utókezelés még hosszú időt vesz igénybe. Mivel a másik pártelnök, Lothar Bisky a párt európai parlamenti képviselője lett, májusban gyökeres vezetőváltásra kerül sor.

Az elnökség hétfőn kezdi meg a vitát az utódok kijelöléséről, a hírek szerint a többség azon a véleményen van, hogy a Baloldalnak a jövőben is két - a nyugati, illetve a keleti tartományokat képviselő - elnöke legyen. Esélyes jelöltként említik a nyugati Klaus Ernstet és a keleti Gesine Lötzschöt, ugyanakkor erős az aggodalom amiatt, hogy mindkét politikus országosan alig ismert, és mindez árthat a párt tekintélyének. Ezért sokan az országos ismertséggel rendelkező és Lafontaine, valamint Bisky mellett a Baloldal harmadik vezetőjének számító Gregor Gysit, a párt alsóházi (Bundestag) frakcióvezetőjét igyekeznek rávenni arra, hogy vállalja el az elnökjelöltséget.

Vasárnapi értékelések szerint Oskar Lafontaine visszavonulása több kérdést vet fel a párt jövőjével kapcsolatban. Egyes kommentárok nem tartják kizártnak, hogy kiéleződhetnek az ellentétek a nyugati és a keleti tartományokat képviselő politikusok között. A Baloldal párt 2007 júniusában a szociáldemokrata pártban csalódott politikusokból, illetve szakszervezeti aktivistákból álló kis baloldali tömörülésből, a nyugati tartományokban működő WASG nevű szervezetből (Munka és Szociális Igazságosság - Választási Alternatíva), továbbá az egykori keletnémet kommunista utódpártból, a PDS-ből jött létre.

A nyugati Oskar Lafontaine a keleti Lothar Biskyvel, továbbá Gregor Gysivel együtt döntő érdemeket szerzett országos megerősödésében, kérdés viszont, hogy két korábbi vezetője nélkül a párt mire megy. Megfigyelők arra is számítanak, hogy Lafontaine visszavonulásával kiéleződhetnek a párton belüli viták a szociáldemokratákkal kötendő jövőbeni szövetség lehetőségéről. Oskar Lafontaine a szövetségi szintű együttműködés egyik legfőbb ellenzője volt, a párt több vezető politikusa viszont támogatja azt.

A történtek ugyanakkor a szociáldemokrata párton belül is erősíthetik azoknak a táborát, akik szerint szükség van a két párt - és a Zöldek - jövőbeni együttműködésére. Az SPD-ben ugyanis sokan nem felejtették el, hogy Lafontaine személyében egykori kancellárjelölt és későbbi SPD-elnök fordított hátat a pártnak, és élesen bírálták politikáját.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2010. január 24. 20:48
    „Nem lehet véletlen, hogy a baloldal keresi a nagy mesemondó utódját. Ebből is látszik, hogy a baloldal az egész világon a hazugságra épít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési baleset: életveszélyesen megsérült egy férfi

Egy ember életveszélyesen, ketten pedig súlyosan megsérültek vasárnap hajnalban a 65-ös úton. Tovább olvasom