Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

L. Simon László: példát szeretnénk mutatni a környező országok többségi nemzeteinek

Példát szeretnénk mutatni a környező országokban élő többségi nemzeteknek abban, hogy mi megbecsüljük a kisebbségeket, számunkra fontos az önazonosságtudatuk és a kultúrájuk - mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár pénteken, a XX. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóján.
Azt várjuk el a szomszédos országokban élő politikusoktól, szövetségesektől, barátoktól, hogy ugyanilyen fontos legyen számukra a kisebbségi magyarság léte és kultúrája. Ahogyan mi bánunk a kisebbségeinkkel, úgy bánjanak ők is az ő kisebbségeikkel - fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

L. Simon László fontosnak nevezte, hogy Kiskőrösön él a hagyomány, a városban olyan emberek laknak, akik őrzik a kultúrát, őrzik a nyelvet. Akiknek a szinte Magyarország szívében található településen a magyar nyelv és a magyar kultúra mellett nemcsak magyarként dobog a szívük, hanem szlovákként is - mondta.

Véleménye szerint, ha mi nem bánunk a magyarországi kisebbségekkel megfelelően, nem lesz "erkölcsi és politikai alapunk" arra, hogy hasonló elbánást várjunk el a felvidéki, az erdélyi, a délvidéki vagy a kárpátaljai magyarság tekintetében.

A szőlőtermesztéssel és bortermeléssel is foglalkozó államtitkár úgy fogalmazott: "a közös kultúra, a közös múlt, a közös hagyományok, a bor közös szeretete, a szőlőművelés fáradságos tevékenysége, de az abból következő erő, elhivatottság, kitartás mindannyiunkat sok-sok időn keresztül kössön össze!".

Huszadik alkalommal nyílt meg a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó rendezvénye. Minden eddiginél nagyobb borutca nyílt a Duna borrégió legkiválóbb pincészeteinek részvételével. A három napig tartó rendezvényen kulturális események, madárbemutató, veterán járművek felvonulása, kézművesek vására, valamint "cigányos ételek" főzőversenye is színesíti a programot.

A 15 ezer lakosú Kiskőrösön húsz százalék körüli a szlovák nemzetiségű lakosok aránya. A település honlapja szerint a második világháborút követő lakosságcsere során kevesebb mint nyolcszáz ember hagyta el Kiskőröst, a nagy többség itt maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffman Rózsa: az iskola a gyereknevelés temploma

Az iskola a gyereknevelés temploma, az iskolákat "vissza kell kanyarítani" arra a pályára, amelyen a… Tovább olvasom