Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Külföldi cég fióktelepe is lehet felszámoló Magyarországon

Nemcsak magyarországi székhelyű, hanem az Európai Gazdaság Térség (EGT) és az OECD államaiban székhellyel rendelkező cég is pályázhat arra, hogy felszámoló legyen Magyarországon, feltéve, hogy van fióktelepe a Magyar Köztársaság területén - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.

A módosított és részben szeptembertől hatályos csődtörvény - amely a felszámolásokkal szemben a megrendült cégek reorganizációját helyezi előtérbe - felhatalmazza a kormányt a részletszabályok meghozatalára. Így például a kormány joga és kötelessége a csődeljárást levezénylő vagyonfelügyelők, illetve a felszámolást végző felszámolók névjegyzékének az összeállítása.

A mostani kormányrendelet-javaslat kimondja, hogy ezekre a funkciókra nyilvános pályázaton lehet jelentkezni. A pályázatot a kormány írja ki, legalább 7 évenként.

A menetrend az, hogy a bíróságok jelzik az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak a pályázat szükségességét, amit ez utóbbi a kormánynak továbbít. A feltételeknek megfelelt vagyonfelügyelők, felszámolók jegyzékét a pénzügyminiszter vezeti. A nyilvános pályázaton az Európai Gazdaság Térség (EGT) tagállamaiban - Magyarországon kívül Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia -, illetve az OECD tagállamaiban székhellyel rendelkező kft.-k, valamint névre szóló részvénnyel rendelkező rt.-k vehetnek részt.

Minden vagyonfelügyelőnek és felszámolónak rendelkeznie kell 100 millió forintnyi biztosítékkal. Ez lehet bírósági letét, bankban elkülönített pénzösszeg, értékpapír letét, bankgarancia, biztosítói garancia, illetve biztosító által kiállított készfizető kötelezvény. A letét meglétét a felszámoló cégnek minden évben igazolnia kell.

Olvasóink írták

  • 2. fióka 2009. október 07. 14:46
    „kolombela 2009.10.07. 13:28--->ez így van jól látod .sajnos”
  • 1. kolombela 2009. október 07. 13:28
    „Akkor innentől kezdve egyértelmű, hogy ki fog hazánkban fgelszámolásokat végezni. Ez egy újabb lehetőség, hogy azt a keveset, ami még megmaradt így is ki leheseen lopni az országból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Erdei Tamás lehet a Magyar Bankszövetség elnöke

Új elnököt választ szerdán a Magyar Bankszövetség, az MTI információi szerint a korábban 12 éven át… Tovább olvasom