Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kukorelly Endre levelet írt a miniszternek

Kukorelly Endre, LMP-s képviselő "Egyfajta igen kellemetlen,
viszolyogtató ismerősség-érzésről - avagy kicsoda, mivel és miért piszkált bele a szépirodalmi szakmai szervezetek döntése által József Attila-díjra terjesztettek névsorába" címmel parlamenti írásbeli kérdést intéz Réthelyi Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárcavezetőjéhez hétfőn.

"Tisztelt Miniszter Úr!

Hogy kicsoda piszkált bele: nyilván nem Ön. Mivel ilyesmi piszkálgatásért felelős miniszterként is csupán műkedvelő szolgálója a kulturális szcénának, ám ahhoz a kérdéshez, hogy ki díjazandó költő, s ki nem - annyit érthet, amennyit magam abból, miféle is az akut fázis reakcióhatása az IGF rendszer szabályozására patkánymájban.

Hanem, föltételezem, és kéretik cáfolni vagy rábólintani, inkább az irodalmi ügyekben bennfentes kulturális államtitkár piszkált bele. Történt ugyanis, hogy az írószervezetek, többek közt a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a József Attila Kör, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a FÍSz, az Írószakszervezet, a Műfordítók Egyesülete és a PEN Club által delegált kuratórium által fölterjesztett 13 díj-jelölt listájába valaki belenyúlt: 4 nevet kicserélt.

Ez pedig, hogy finoman mondjam, nem szokás. Utoljára a nyolcvanas években csinálta a kultúrpolitika, a létezett szocializmus haláltusájában összevissza rugdalódzó korszakában.

S hogy mivel piszkált? Mivel megteheti, joga van hozzá. De hogy miért – ez igazából a kérdés. Miféle reflex-szerű folyamatok fogja a kultúrpolitikusnak állt költő, aki saját testén-lelkén érezhette, mit is tesz – egyszerűen szólva – az önkény. Miféle hübrisz mozgatja azt, aki a (politikai és poétikai értelemben véve is) legszélesebb szakmai konszenzust söpri le egyetlen mozdulattal, nem törődve azzal, hogy döntésével belegázol mások életébe.

Miféle sértettség, frusztráció és/vagy hatalmi arrogancia uralja le azt az író/politikust, aki az írószervezetek – kollégái – 2010. október 20-án, 5 hónappal ezelőtt a közös ügyek megbeszélése tárgyában hozzá írt levelére egyszerűen nem is reagált.

Kérem Miniszter urat, mielőtt válaszol nekem, mindezt érdeklődje meg államtitkáránál, Szőcs Gézánál. Kérem Szőcs Géza Államtitkár urat, mielőtt válaszolna nekem, először érdeklődjön Szőcs Géza költőnél."

Kukorelly Endre

Olvasóink írták

 • 8. machers 2011. március 28. 22:01
  „Csurka István (MDF, III/III, stb.) kapott kettőt is. Igaz akkor még az MSZMP volt uralmon. Aztán meg MIÉP-es lett belőle. Azért ez nem köpönyegforgatás, ugye?!”
 • 7. morz 2011. március 28. 12:42
  „Pofátlan, javaslom végy egy Kukorelly könyvet. Egész jók tudnak lenni. Mondjuk az 1000 és 3-at.
  Minden provokáció nélkül. Aztán mondj véleményt.”
 • 6. load 2011. március 27. 22:21
  „5. coment
  Ne kérj tőle lehetelent!
  Ő csak kukorékolt.”
 • 5. coment 2011. március 27. 21:49
  „Pofátlan,
  mondd meg légyszíves, az alábbiak közül ki milyen oldali, és ha lehet indokold is meg, hogy miért:

  BÁN ZOLTÁN ANDRÁS
  EGRESSY ZOLTÁN
  KADA JÚLIA
  KISS OTTÓ
  KULIN FERENC
  LÖVÉTEI LÁZÁR LÁSZLÓ
  RADICS VIKTÓRIA
  SOLYMOSI BÁLINT
  TÁBOR ÁDÁM
  VASS TIBOR
  VISKY ANDRÁS
  ZSÁVOLYA ZOLTÁN”
 • 4. Pofátlan 2011. március 27. 17:22
  „Elkukorékolnám a magyar lakosság nagy része előtt ismeretlen Kukorelly Endre írónak, hogy pártjának szadeszos tagjai a neokommunista maszoposokkal a 8 éves előző rezsim idején még csak véletlenül sem díjaztak jobboldali írót József Attila-díjjal.”
 • 3. load 2011. március 27. 17:13
  „2. háté
  Tessék inkább a mondanivalóra figyelni!
  A színházban is a színpadot kell nézni, nem a nézőteret.”
 • 2. háté 2011. március 27. 16:49
  „Lehet ezért, a számok nem hazudnak!---csak az állami támogatások, könyvkiadás dolgában.

  Két pomázi volt kíváncsi a Lehet Más a Politika (LMP) szentendrei jelöltjére, Kukorelly Endre íróra, aki a Buda környéki kisvárosban tartott ...”
 • 1. janika 2011. március 27. 14:51
  „Hát igen ennél fontosabb dolog nincs is a parlament és a miniszterek előtt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőkamerával találtak meg egy Kiskovácsiról eltűnt pszichiátriai beteget

Sikeres akciót hajtott végre a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a rendőrség vasárnapra… Tovább olvasom