Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kövér: Minden magyar állampolgárt megillet a választójog

Nincsen első és másodosztályú magyar állampolgár; ugyanazon jogok illetnek meg mindenkit, a nem Magyarországon élő magyarok parlamenti képviseletének formáját azonban még ki kell dolgozni - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a nyugat-bácskai Bácsgyulafalván rendezett lakossági fórumon szerdán.
A politikus szerint két lehetőség képzelhető el: az egyik megoldás szerint a külhoni magyar állampolgárok csak a pártokra voksolhatnának, egyéni képviselőkre nem, mert annak feltétele a helyben lakás.

Arra is van azonban európai példa, hogy az anyaországon kívül élő állampolgárok speciális választójogi megoldással maguk közül delegálnak képviselőt a parlamentbe - közölte a házelnök.

A határokon kívül élő magyar állampolgárok országgyűlési képviseletének technikai részleteiről fél éven belül, az új alkotmány elfogadását követően születhet döntés - tette hozzá.

Egy az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokra vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, a 2009-ben létrejött történész vegyes bizottság - amely koránt sincs munkája végén - által feltárt tények bizonyítják, a második világháború végén ártatlan emberek lettek tömeggyilkosságok áldozatai.

Nem tartható, hogy erről nem beszélünk, és az érintettek nem kapnak valamilyen jóvátételt - közölte az Országgyűlés elnöke.

Nagyon diplomatikusan és empatikusan, ugyanakkor kitartóan azt kell kérnünk a szerb politikusoktól és kormánytól, hogy ezt a kérdést tűzze minél hamarabb napirendre. A vegyes bizottság munkájának eddigi eredményei alapján is világos, el kell törölni a kollektív bűnösség - egyébként is elfogadhatatlan - bélyegét. Utána a szörnyűségek elszenvedőinek erkölcsi és anyagi elégtételt kell kapniuk - hangsúlyozta Kövér László.

A leszármazottaknak pedig biztosítani kell, hogy tisztességesen eltemethessék szeretteiket, ha erre pedig valamilyen okból nem lehetséges, legalább legyen olyan - mások által is tiszteletben tartott hely, ahol leróhatják kegyeletüket - mondta az Országgyűlés elnöke.

Olvasóink írták

 • 9. udy 2011. március 11. 06:37
  „Helyes!!!”
 • 8. Téglaporospaprika 2011. március 10. 20:34
  „Itt csak politikai fogásra megy ki a játék ! Hát a szavazójogot csak azért addnák meg az állampolgárság mellé mert tudják ,hogy a határon tuli magyarok rájuk szavaznának !
  A fidesz sem meggyözödésböl adta az állampolgárságot hanewm politikai hatalomvágyból !”
 • 7. nyusz 2011. március 10. 16:18
  „Hát igen mindig a szomszédok az elsök nem a család!!! Ezt csinálják fityeszék,ahelyett a saját népével országával foglalkozon,a határon tuliak fontosabbak nem?Aki nem itt dolgozik s adozik,annak NE legyen joga szavazni!!!!”
 • 6. kerteszb 2011. március 10. 15:53
  „Így van, nemrég még az ellenkezőjét hazudták. Ennyire keresztény ez a párt...”
 • 5. morz 2011. március 10. 13:33
  „10 hónapja azt hazudták, hogy szó sincs a határon túliak szavazati jogáról!
  Hazudnak ezek folyamatosan.”
 • 4. öszödiböszme 2011. március 10. 11:30
  „Azért felhívnám Bajusz Bill figyelmét a következőkre. Már kétszer vetődött árnyékra a fityesz rövid időn belül. Először Szlovákiában, amikor nem a Hid-at támogatta, másodszor meg most az RMDSZ választáskor. Amikor a pelczné megzsarolta az RMDSZ-t, ha nem az ő jelöltjüket támogatják, nem kapnak pénzt. Hát dobogós lett. Szóval most sem biztos, hogy ezeket támogatnák. Meg hát milyen alapon? Én választhatok Finnországban? Elvégre rokon vagyok. Vagy Őfelsége első viktor,Indiában szavazhat? Pedig.....”
 • 3. jóhatudod 2011. március 10. 10:54
  „Igaza van annak "szépbetyárembernek "! Csak valami lemaradt a nyilatkozatból !!?? Igen is szavazati jog illeti meg a határainkon BELÜL élő magyarokat !! Mert ők érzik annak következményeit hogy mire szavaznak ,milyen lessz az életük !!Aki itt él,itt fizet adót annak igenis legyen szavazati joga ! Aki meg a határaikon kivül él az a ottani életéről szavaz /ha itt akar szavazni nyitva áll előtte a hazatelepülés utja //Határon túlélő honfitársaink ne kaphassanak itthol szavazati jogot ! Ennél már csak az vadabb ötlet, hogy a gyerekek után is kapjanak szavazati jogot ! //elképzelem: milyen szép is lessz mikor a 14 gyerekes kolompár fog szavazni a segélyekről és a munkához való jogról és az ingyenes juttatásokról ami állampolgári jogon jár !!!!!!”
 • 2. dorombolok 2011. március 10. 06:33
  „Aki Győrben lakik az sem választhat Debrecenben polgármestert.”
 • 1. janika 2011. március 09. 23:38
  „Hát persze ott ahol él dolgozik adót fizet abban az országban szavazhat is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyes bankok nem tájékoztatták megfelelően a pozitív adóslistáról ügyfeleiket

A vizsgált öt pénzügyi intézmény közül csak egy hitelintézet informálta teljes körűen a… Tovább olvasom