Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing kosaraslányai kikaptak és kiestek az Euroligából. Újból nyert viszont a sÖrdögök együttese, s zaklatott felkészülés után fölöttébb magabiztosan kezdte a szezont az FC Sopron futballcsapata.

Búcsú emelt fővel

Bár most sem sikerült a soproni kosaraslányoknak beverekedniük magukat az Euroliga négyes döntőjébe, a korábbi évadokhoz képest most emelt fővel léphetnek le a kontinens kosaraselitjének színpadáról. Emelt fővel, mert rengeteg balszerencsés körülmény hátráltatta az együttest a jobb eredmény elérésében. Az egész szezont hátránnyal kezdte a Sopron, gondoljunk csak vissza Honti Kata operációjára, majd Eördögh Editnek a szezon előtti spanyolországi edzőtáborában történt súlyos megbetegedésére. Éppen kezdett volna összeállni a társaság, amikor a két kitűnő külföldi center, Matovic és Blahusková szinte egyszerre dőlt ki a sorból, heteken át volt kénytelen kényszer szülte szerkezettel játszani a soproni együttes. Aztán amikor Matovic felépült, s Blahusková helyére sikerült a szenegáli N'diaye-t szerződtetni, akkor sérült meg szintén csaknem egyszerre a két rutinos bedobó, Károlyi és Eördögh. A fiatalok mély vízbe kerültek, s elkezdtek „úszni”. Gorbunovának szenzációs meccsei voltak, és Honti Kata is elbírta, hogy több, jóval több teher s felelősség hárult rá, mint az a szezon előtt várható volt. A csapat pedig – sérülések ide vagy oda – olyan remek mérkőzésekkel ajándékozta meg szurkolótáborát, mint a tavalyi kiírás ezüstérmesének, a Brnónak vagy a Bourges-nak a legyőzése, s aztán „teljesen tartalékosan” az olasz Schio két vállra fektetése, s végül, de korántsem utolsósorban a kisebbfajta világválogatottal egyenértékű Jekatyerinburg búcsúztatása az Euroligától. A sorozat megmutatta, hogy a csapatban szinte korlátlan lehetőségek vannak, de megmutatta a korlátokat is. Egy váratlan vereségtől – a gála után, Zalaegerszegen – az a mentális erő s önbizalom, amelyet addig megszerzett a tartalékos társulat, egy pillanat alatt szinte eltűnt. E vonatkozásban majd erősebbnek kell lenni. Olyan csapat ellen, amely szerkezetben hasonló, mint a Sopron, s felkészült az MKB gyors indításos játékából, azaz amellyel szemben felállt védelem elleni játékra kényszerül az együttes, nos, ott még van miben előrelépni. S reméljük, a hazai csatározások során megmutatja majd a csapat, képes is rá...

A leghosszabb sorozat

Jelen pillanatban a férfi kosaras élvonalban a Soproni sÖrdögöké a leghosszabb győzelmi sorozat. Sterbenz László fiai utolsó öt bajnokijukat megnyerték, legutóbb azt a Kaposvárt fektették két vállra, amely ugyanúgy megnyerte előző négy meccsét, mint a Sopron. Adott az öt légiós. Nos, ez a légió roppant egységes, egyfelé húz a két amerikai, a lett, a szerb és a szlovén játékos. Minden meccsen volt egy egészen kiemelkedő, extrateljesítmény a sÖrdögöknél, hol Carr, hol Duscak, hol Bowman remekelt. A többi külföldi kosaras közül legalább ketten jó átlagot nyújtottak, így sikerült ellensúlyozni azt is, ha valaki gyengébb napot fogott ki. Feltétlenül hozzá kell tenni, hogy a sikerekben nélkülözhetetlen szerepe van a magyar játékosoknak. Mindig volt valaki, aki felnőtt a feladathoz. Tényleg sorra nyerik a meccseket a fiúk, de még nagyon sok van hátra az alapszakaszból, hétvégén a szolnoki katlanban lépnek pályára a soproniak. Jó passzban va nnak, s ha továbbra is a földön járnak – gyaníthatólag erre is figyel Sterbenz mester –, folytathatják a menetelést!

Messze várakozáson felül

Az előzmények alapján – edzők és játékosok jöttek-mentek az edzőtáborban – bravúrosnak minősíthetjük az FC Sopron kispesti sikerét. A látottak alapján azonban ez inkább volt fölényes és magabiztos diadal. Mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. Rabóczki a meccs elején megfogta a hazaiak ziccerét. A védő négyes jól állt a lábán, Sartor, illetve László a két szélen nem nagyon engedte a kispestieket a védelem mögé kerülni, középen pedig a Bagoly–Radu kettős korlátlan úr volt a levegőben. Sifter remekül szűrt a védelem előtt, Silvestrinél jó helyen volt a labda, bár ő lévén új, s fiatal játékos a csapatban, elég biztonsági futballt játszott. Horváth András és Demjén hasonló mérleggel zárt – 1–1 gól és gólpassz –, főszereplők voltak, miként Signori is, remekbeszabott góljával. Feczesin gyors volt, lendületes, de a befejezések nem sikerültek neki. A csereként beállt Cristian Cigan pedig remek gólpasszt adott. Az ilyen helyzetekből szinte mindig gólt akart rúgni. Bonetti és stábja nem cifrázta túl a dolgot, a játékosok pedig meg tudták valósítani az elképzeléseket. A támadójáték különösen biztató volt, a helyzetek alapján ugyanis jóval nagyobb különbséggel is nyerhetett volna a Sopron. Hétvégén jön a Pápa, amely egy ötöst kapott otthon a tavaszi nyitányon. A pápaiak szinte az életükért küzdenek, nehogy bárki is azt higgye ezek után, hogy egy könnyed gálameccs lesz! A kezdet mindenesetre biztató volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom