Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Kisbajcs mára kiheverte az árvizet

Kisbajcson úgy tartják, a Szigetközben élő ember éppúgy megszokta, hogy számolnia kell a vízzel, mint ahogyan a hegyen élőnek a lavinával. A település ártéri részén hat házat döntött romba a 2002-es árvíz. Mára belakták új otthonaikat a károsultak.
A két településrészből álló Kisbajcs–Szőgye határában két, új házakból álló utca fogadja a Győrből érkezőt. A falu közepén szépen felújított önkormányzati épület áll. A település nyugodt, lakói már kiheverték az ijedséget, amit a 2002. augusztusi árvíz okozott. – Az árvízben hat, ártérben lévő családi ház ment tönkre, lakóikat ki kellett telepíteni. Később sok jó ember segítségével új otthonokba költözhettek az emberek, akik egy nap alatt egy élet munkáját veszítették el. Közel két évet vett igénybe, mire mindent rendeztünk – kezdte ottjártunkkor Kamocsai Sándor polgármester.
Az érintettek kezdetben türelmetlenek voltak, ami érthető, hiszen otthonaik helyett rokonoknál, illetve idegen helyen kellett meghúzniuk magukat. Az árvíz utáni tavaszon indult meg a munka látványos része, a teljesen közművesített telkek kialakítása. A sok kritika után 2003 decemberében átadták a házakat. Két család döntött úgy, nem hajlandók a víz fenyegetettségével élni, más településre költöztek.
Arra a kérdésünkre, hogy félnek-e újabb árvíztől az emberek, a polgármester megjegyezte: – Annak, aki a Szigetközben él, éppúgy számolnia kell a vízzel, mint a hegyen élőnek a lavinával. A vízügy megerősítette a gátat, helyrehozták, ami akkor elcsúszott. A Nagy-Duna töltésére még ráférne az erősítés és biztonságot adna, ha a töltés magasságát emelnék.
Az új házak építéséhez az állam 60 millió forintot utalt ki, a többit a tulajdonosok pótolták hitelből. Sokat segítettek a szolgáltatók azzal, hogy önköltségen végezték el a munkákat. Az Agrár Rt. gépeket adott a földegyengetéshez, fakivágáshoz.
Csaknem 40 évig lakott a „töltésen túl” Takács Imre a feleségével, az árvízkor már velük élt, s most az új házba velük költözött a fia családja is, három gyermekkel. – Addig soha nem volt víz azon a részen. Ide vezetett, hogy a Duna medrét nem kotorják, a hordalék miatt magasabb a vízszint, a töltés magassága meg maradt – mondja szakértően a házigazda.
Takácsék 8,5 millió forintot kaptak az államtól, hitelt vettek fel, a fiatalok pedig igénybe vették a „szocpolt” a három gyermek után. – A Vöröskereszt is segített, mindkét szobát az ő segítségükkel bútoroztuk be. A régi házban az árvíz előtt, tavasszal cseréltettük ki az ablakokat műanyagra és akkor vezettük be a központi fűtést is. Feleslegesen... – mondta Imre bácsi.
A Táborhely utcában lakó Dobrovics Ferenc megjegyezte, sokkal értékesebb lett az ő háza is, mivel az épületek helyén korábban szemétlerakó volt. S még jó szomszédokat is kapott. A 800 lakosból 150 a nyugdíjas Kisbajcson, nem öregedik el a falu. A következő hetekben módosítják a rendezési tervet, hogy új utcákat alakítsanak ki.
– Jó emberek élnek itt, segítik egymást. Az önkormányzat is azon van, hogy jól érezzék magukat az emberek. Megfelelően működnek az intézmények, a pályázati pénzeket a fejlődésre, szépítésre fordítjuk. Tavaly aszfaltos utat, járdát építtettünk, felújíttattuk az önkormányzat épületét, kicseréltettük az iskola ablakait. Szeretnénk az orvosi rendelő tetőszerkezetét kicserélni – mondta végül a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy induló

Olimpia

Huszonegy versenyzőt nevezett a Magyar Olimpiai Bizottság a február 10-én… Tovább olvasom