Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Kiadó kisposták

Győr-Moson-Sopron - Megyénkben is meghirdette a Magyar Posta azt a partnerprogramot, amelynek keretében bárki megpályázhatja a kisebb postahivatalok üzemeltetését. A listán többnyire kis forgalmú, sokszor lerobbant posták szerepelnek, de a vállalat szerint ezek is biztosíthatnak „tisztes megélhetést". Tizenhat megyében már működik a rendszer, s a 2700 postahivatalból közel 350 már vállalkozói formában üzemel. Győr-Moson-Sopron megye az utolsó ütemben került be a programba, s a pályázati listán 65 kisposta szerepel Fertőszéplaktól Győrságon át Peresztegig.
Nem nehéz kitalálni, hogy a legkisebb forgalmat bonyolító hivatalokat hirdette meg a posta, köztük azokat, amelyek jelentős fejlesztésre szorulnak, de nincs pénz a felújításukra. Valószínűleg ezután sem lesz, a vállalkozási forma azonban néha megoldást kínál a hiányosságokra; a Somogy megyei Mikén például a helyi élelmiszerbolt tulajdonosa vette bérbe a postát, s a düledező épületből saját üzletébe vitte át a szolgáltatásokat. A pályázatra egyébként bárki jelentkezhet, akár a helyi boltos vagy a gyógyszerész is, de az önkormányzat is vállalkozhat a feladatra. Az előbbi a gyakoribb: az eddig bérbe vett posták negyven százalékát vállalkozók üzemeltetik, harmadukat a postai dolgozók „vették kézbe", s csak a maradék esetekben az önkormányzat – igaz, az sok pici faluban formálisan szinte nincs is...

Az eddigi tapasztalatok vegyesek a bérbe adott postákról, legalábbis ami a jelentkezők számát illeti, az első, 2007 októberében indult ütemben például a meghirdetett 290-ből mindössze 31 postára sikerült szerződést kötni. Szalóki Csaba, a Magyar Posta hálózati irodavezetője szerint ennek a kezdeti információhiány és az óvatosság volt az oka, s a második körben már a posták fele „elkelt". Érdeklődésre igen, nagy versenyre azonban megyénkben sem számít a Magyar Posta; általában egy-egy jelentkező van a feladatra, a felkapottabb postahivatalokra pedig ketten-hárman pályáznak. Hogy mennyiért, azaz hogy mennyit fizet a posta a feladatok – a felvétel és a kézbesítés – ellátásáért, csak a jelentkezőknek árulják el, információnk szerint 150 és 700 ezer forint közötti ez az összeg. Ebből kell fizetni a szolgáltatás teljes fenntartását, többek között az alkalmazott(ak) bérét, a juttatás pedig teljesítményarányos, azaz minél nagyobb forgalmat bonyolít a posta, annál többet kap az azt bérbe vevő vállalkozó. Szalóki Csaba szerint a postaüzemeltetés tisztes megélhetést biztosíthat, különösen akkor, ha egy már meglévő vállalkozás mellett vág bele valaki, de akad olyan vállalkozó is, aki 4–5 környékbeli településen egyszerre vette bérbe és üzemelteti a kispostákat.

Üzemeltetőre vár: Több mint félszáz megyei település mellett Gyirmóton is kiadó a postahivatal. Fotó: Bertleff András
Üzemeltetőre vár: Több mint félszáz megyei település mellett Gyirmóton is kiadó a postahivatal. Fotó: Bertleff András

Az érintett Győr-Moson-Sopron megyei posták üzemeltetésére múlt héten írták ki a közbeszerzési eljárást, s március végéig várják az érdeklődőket. Azok a posták, amelyek üzemeltetésére nem akad jelentkező, változatlan formában működnek tovább, s a következő körben – várhatóan egy év múlva – újra megpályáztatják őket.


A bérbe adandó postahivatalok listája

Agyagosszergény, Babót, Balf, Barbacs, Bezenye, Bogyoszló, Börcs, Cirák, Dör, Dunaszentpál, Dunasziget, Écs, Egyházasfalu, Felpéc, Fertőd 2. szolgáltatóhely, Fertőendréd, Fertőszéplak, Gyömöre, Győr-Gyirmót, Győr 6. szolgáltatóhely, Győrladamér, Győrság, Győrsövényház, Győrújfalu, Győrzámoly, Harka, Himod, Iván, Kajárpéc, Kisbajcs, Kisfalud, Kunsziget, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, Mezőörs, Mórichida, Nagybajcs, Nagylózs, Osli, Pázmándfalu, Pereszteg, Püski, Rábacsécsény, Rábakecöl, Rábapordány, Rábatamási, Ravazd, Sarród, Sokorópátka, Sopron 8.-Brennbergbánya, Sopronhorpács, Szárföld, Szerecseny, Szilsárkány, Táp, Tápszentmiklós, Töltéstava, Újkér, Újrónafő, Vámosszabadi, Várbalog, Veszkény, Völcsej, Zsira.


Postapartner Program
Postapartner Program

A Postapartner Program

Lényege, hogy a Magyar Posta közbeszerzési pályázat útján keres partnereket postai szolgáltatások ellátására. A program tulajdonképpen a meglévő postapartner hálózat bővítését jelenti, hiszen ma is több mint háromszáz posta működik országszerte vállalkozói formában eredményesen. A 2007-ben meghirdetett pályázat iránt már az első körben élénk érdeklődés mutatkozott, és szép számmal érkezett jelentkezés is.

A posták üzemeltetésére vállalkozók és önkormányzatok jelentkezhetnek. Postapartner lehet akár a boltos, a gyógyszerész, a virágos és az önkormányzat is. Az új tevékenységgel a vállalkozók vevőköre bővül, ezzel forgalmuk nő, a több lábon állás révén kiegyensúlyozottabbá válhat üzletmenetük, a vevők pedig egy helyen több mindent tudnak elintézni. Ugyanakkor a postai szolgáltatási rendszer hatékonysága is javul. A postapartnerek vállalkozásához a Magyar Fejlesztési Bank hosszú távú hitelkonstrukciókat kínál, ehhez a regionális munkaügyi központoknál igénybe vehető bértámogatási, átképzési programok is társulnak.

Első ütemben (2007 október) négy megyét vontak be a programba: Heves, Komárom-Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét.

A második ütemben (2008. márciusa) Baranya, Csongrád, Fejér és Veszprém megye, illetve Budapest vett részt.

A harmadik ütemben (2008. november) Somogy, Tolna, Hajdú, Heves (újból), Bács, Békés, Pest, Vas, Jász vett részt.

Negyedik ütem (a jelenlegi) (2009. február) Borsod, Győr, Nógrád, Zala, Komárom (újból) vesz részt.

 A privatizációra meghirdetett postahivatalok listáját a posta később közli.

A privatizációra meghirdetett postahivatalok listáját a http://www.posta.hu/object.610d14da-d3b9-4743-bd21-128ac15b9baf.ivy címen olvashatják.

A kamara közbeszerzési tanácsadással segíti a pályázatok sikerét.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános adat az állami cégek vezetőinek fizetése

Jogerősen pert nyert kedden a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Blikk a Magyar… Tovább olvasom