Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Ki blöfföl a hazai pókervilágban?

Győr-Moson-Sopron - Miközben egy világ emlegeti a magyar Traply Péter alias „Bélabácsi" Las Vegas-i pókergyőzelmét, itthon egyre átláthatatlanabb a kártyaasztalok világa. Győr-Moson-Sopron megyében a pókerszövetség csaknem 500 tagot számlál már, s ennek tízszeresére teszik azoknak a számát, akik játsszák ezt a játékot. Igen ám, de hol és miként...?

Magyar pókervilágbajnokot ünnepel a világ, s tehetjük mi is, csakhogy ettől még mindig nincs pókertörvény Magyarországon. ˝Bélabácsi˝ győzelme apropót ad arra, hogy az itthon Korda György által meghonosított pókervilágba belenézzünk. Nem kell sok idő ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon: az érintettek is legfeljebb sejtik, hányan és hogyan játsszák ezt a játékot; közben azon vitáznak, ki csinálja legálisan és ki nem.

Győr-Moson-Sopron megyében két- és ötezer közé teszik azoknak a számát, akik változó rendszerességgel, de pókerasztalnál vagy a számítógép mellett várják a ˝rivert˝. Ami biztosan kézzelfogható, hogy a Magyar Pókerszövetség megalapításában is fontos szerepet játszó győri Matáv Klubnak 470 regisztrált tagja van. Beszédes tény, hogy öt éve tizenketten alapították a klu- bot, s rövid idő alatt nemcsak a tagság, hanem az általuk szervezett versenyek száma is megugrott. Az elnök, Mozsonyi Norbert – az érvényben lévő szerencsejáték-törvényre hivatkozva – hangsúlyozza: a  versenyek egyikén sincs náluk nevezési díj, szponzorok, támogatók biztosítják a nyereményeket.

A Casino Győr igazgatója, Kovács Tamás a hasonló pókerversenyekről másképp vélekedik – persze ez sem véletlen, hiszen leginkább a szerencsejáték-szervezés jogával rendelkező kaszinók érzik a bőrükön a gombamód szaporodó „konkurensek" hatását. Az igazgatót idézve: ˝Korábban heti öt napon tudtunk pókerversenyt rendezni, s az asztalok csurig voltak. Most már csak heti három alkalommal, s akkor is legfeljebb fél házzal.˝ (Ez utóbbi azt jelenti, hogy az asztalonkénti 10 ember helyett öten-hatan ülnek le pókerezni.)

Fontos különbség persze, hogy a kaszinók versenyein 2–20 ezer forintos nevezési díjat kérnek, s a befolyt összeg 90 százalékát osztják el végül a győztesek között. Volt olyan verseny Győrben, amikor kétmillió forint volt az összdíjazás – s ez legális játék volt, hiszen a kaszinóknak van erre engedélyük. Itt jön a nagy kérdés, amit a felek másképp látnak: szerencsejátéknak minősül-e a texas hold’em pókerjáték? Az APEH Szerencsejáték-felügyeleti Főosztályának hivatalos verziója szerint: ˝A póker típusú kártyajátékok során a nyerés vagy vesztés túlnyomórészt a véletlentől függ. Amennyiben a játékosok tétet tesznek, és a megtett tétjeik fejében nyereményre válnak jogosulttá, a játék szerencsejátéknak minősül.˝

Ami tény: a pókerversenyeken egyre többen vesznek részt a megyében is. Fotó: Illusztráció,  Kisalföld-archívum
Ami tény: a pókerversenyeken egyre többen vesznek részt a megyében is. Fotó: Illusztráció, Kisalföld-archívum

Ez is fontos: ˝Tétnek minősül minden olyan vagyoni értékű jog, amit a játékban való részvétel feltételeként határoznak meg, így például nevezési díj, támogatói egyesületi tagdíj, belépődíj, kötelező fogyasztás...

stb.˝ Magyarán elég, ha mondjuk vacsorával vagy italfogyasztással (kötelezően) egybekötött ˝pókerestet˝ hirdet valaki, s akkor már szerencsejátékot szervez. Többek között ez az a kiskapu, amelyet nagyon sokan ˝félreértelmeznek˝, éppúgy, ahogy az egyesületi tagdíjakat is, amelyeket – tény és való – nem a verseny miatt fizetnek a résztvevők, hanem ˝eleve is˝.

S még csak most érünk a többezresre becsült internetes pókerezőkhöz. Ugyanaz a kérdés: legálisak-e a honlapokon található pókerjátékok és -versenyek? Szintén az APEH válasza: ˝Magyarország területére online pókerjátékra szerencsejáték-szervezői engedélyt nem bocsátottak ki, ezért valamennyi, szerencsejátéknak minősülő pókerjáték és -verseny szervezésére irányuló tevékenység illegális.˝

Ettől a tény még tény: ezrek ülnek esténként virtuális pókerasztalhoz, s a külföldi versenyeken 5 dolláros beugróért akár  százezres nagyságrendű nyereményre is szert tehetnek.

A harmadik, s még az előbbieknél is átláthatatlanabb kategória az otthon rendezett, baráti kártyaparti. A lapcsoportunk által a közelmúltban szervezett pókerbajnokság harmadik helyezettje, Szabó Gábor szinte csak ilyeneken vesz részt: ˝Hetente egyszer találkozunk a barátokkal, ilyenkor játszunk. Egymás ellen, ami szerintem nem minősül szerencsejátéknak.˝

Legendákat persze hallani arról, hogy zárt ajtók mögött mekkora tételben játszanak egymással egyes baráti társaságok tagjai, de ezek felgöngyölítését jelenleg nem lehet sem a rendőrségre, sem az adóhatóságra bízni. A törvény ma még öt kaszinónak ad hivatalosan jogot Magyarországon arra, hogy kártyaversenyeket szervezzen... de ezen szinte már mindenki csak mosolyog. Szükség van tehát a pókertörvényre,  az átláthatóbb viszonyokra – s bocsásson meg a magyar pókervilágbajnok, hogy győzelme kapcsán ez jutott eszünkbe. Mert beszédes tény az is, hogy az általunk megkérdezett pókerjátékosok, akik pedig több száz társukat ismerik, nem hiszik, hogy találkoztak volna valaha is ˝Bélabácsival˝.


A pókertörvény ellen

A szerencsejáték-szakmában tevékenykedő szervezetek ellenzik az országgyűlési végszavazásra váró törvényjavaslatot, mondván: a pókerben a játékosok egymással szemben, nem pedig a kaszinó – azaz a szerencsejáték-szervező – ellen játszanak. Így ez a játék lényegesen eltér a szerencsejáték-törvényben szabályozott egyéb szerencsejátékoktól.

Horváth Csaba győri rendőrkapitány hosszú évekre visszamenően nem tud olyan nyomozásról, amelyet illegális szerencsejáték-szervezés – még  pontosabban pókerpartik – miatt indított volna a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A civil segítők nyáron sem pihennek

Győr-Moson-Sopron - Kevés azoknak a civil szervezeteknek és önkéntes segítőknek a száma, akik ingyen… Tovább olvasom