Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevés a jelölt a megyében

Ha kedden járt volna le a jelölési határidő, a megye településeinek több mint négyötödében elmaradna az önkormányzati választás. Megyénkben hétfőig mindössze 1269 jelöltet vettek nyilvántartásba.
A jogszabályok szerint, ha egy településen nincs elegendő pol gármester- vagy képviselőjelölt, akkor hat hónap elteltével idő közi választást kell tartani. Ez a veszély tegnap még 152 Győr-Moson-Sopron megyei te lepülést fenyegetett a 182-ből.

Az országban az egyik legrosszabb arány

Néhány nappal a jelölési ha táridő szeptember 27-i lejárta előtt csupán harminc község ben és városban regisztráltatta magát elegendő számú képvise lőjelölt, míg 92 tízezer lelkesnél kisebb, úgynevezett kislistás fa luban még egyetlen jelentkező sem akadt. Ezzel megyénk csak nem a legrosszabb arányt mu tatja fel az egész országban.

A tízezer lakos alatti kategó riában Tét a rekorder 37 jelölt tel, második Jánossomorja 32-vel, harmadik pedig Pan nonhalma 20-szal. A megye öt nagyobb városa ennél valami vel jobb helyzetből várja a foly tatást. Az egyéni választókerü leti képviselőjelöltek száma Győrben 111, Sopronban 78, Mosonmagyaróváron 68, Ka puváron 58, Csornán 46.

Nem tolonganak a polgármester- és képviselő-aspiránsok

A jelölő szervezetek a tízezer lakosúnál nagyobb városokban egyelőre Győrben egy (Fidesz- Magyar Polgári Párt–Magyar Kereszténydemok rata Szövetség), Sopronban két (Magyar Igazság és Élet Pártja, Szabad Demokraták Szövetsége), Mosonmagyaróváron hét (Civil Fórum, Fidesz–Független Kisgazdapárt, Magyar Demokra ta Fórum, MIÉP, MKDSZ, Magyar Szocialista Párt, SZDSZ), Kapuváron két (Fidesz–Fidelitas–FKGP–Kapuvári Polgári Társaság, Nemzeti Szövetség Kapuvárért) települési kompenzációs listát jelentettek be.

Többes jelölés 18 helyen

A polgármesterjelöltek szintén nem tolonganak a helyi választási irodáknál. A tegnapi adatok szerint mindössze 101-et vettek nyilvántartásba. Győrben Balogh József (MSZP), Dézsi Csaba András (Fi desz–MDF–MKDSZ) és Sárai Anikó (Győri Polgári Kör), Sopronban Kovács Kálmán (MIÉP), Molnár Ágnes (Fidesz–MDF–MDNP-Néppárt–MKDSZ), Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) és Walter Dezső (MSZP–SZDSZ), Mosonmagyaróvá ron Árvay István (Fidesz), Stipkovits Pál (MSZP) és Szabó Miklós (MDF–MKDSZ), Csornán Családi Já nos (független), Horváth Ernő (Vidékért Egyesület), Krizmanich Mária (független) és Papp József (MSZP), Kapuváron Biró Péter (MDF–MKDSZ), Nagy István (MIÉP–Magyar Kisgazda Párt) és Varga Gyula (SZDSZ–MSZP) adta le ajánlószelvényeit. A 177 kisebb helység közül még csak hatvanban van legalább egy polgármester-aspiráns, többes jelölés pe dig 18 helyen. (A csúcs három polgármesterjelölt: ennyi van Farádon, Fertődön, Fertőendréden, Mo sonszentmiklóson, Nagyszentjánoson és Újrónafőn.)

Már vannak megyei listák

A megyében 31 településen 43 kisebbségi ön kormányzatot választanak október 20-án, ami hez minimum 215 jelölt kell. Számuk egyelőre csupán 140. Megyei közgyűlési listát a tízezer lakos feletti váro- sokban a Fidesz–FKGP, az MSZP, az MDF–MKDSZ és a Magyar Kisgazda Párt–MIÉP, a tízezer lakos alatti településeken a Fidesz–FKGP, az MKDSZ, a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesü let, az MSZP, a Győr-Moson-Sopron Megyei (Pan non) Nyugdíjas Szövetség, az MDF, a MIÉP és a Ma gyar Kisgazda és Polgári Párt állított.

Megjegyzés:
(A cikk az önkormányzati választás hivatalos in ternetes honlapjára tegnap délutánig felkerült adatok alapján készült.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh filmnapok a fővárosi Toldi moziban

Az utóbbi két esztendő cseh filmterméséből összeállított válogatás látható csütörtöktől vasárnapig a… Tovább olvasom