Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Két hét múlva fizethetik a magánpénztárak a reálhozamokat

A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak - közölte Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet: a pénztáraknak augusztus 31-ig kell utalniuk az összegeket.
Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: "közeleg az igazság pillanata", amikor ki kell derülnie, a volt magánnyugdíjpénztár-tagoknak lesz-e reálhozamuk, s ha igen, mekkora.
Közölte, a pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. Szakaszosan meg is kezdhetik a pénz visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, illetve megkezdhetik a reálhozamok eljuttatását az egykori tagokhoz.
Ha valaki nem nyilatkozott a volt magánpénztárának arról, hogy milyen módon juttassák el neki a reálhozamot, a pénztárnak az összeget el kell küldenie postán a megadott lakcímre. Ha a kézbesítés sikertelen, akkor a reálhozam átkerül a biztosított egyéni tb-számlájára - közölte.
Ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és ezt a vitát nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat - hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki megbízott.
Kiemelte, hogy ha pénztártagnak a magánnyugdíjpénztárnál mínuszba került a számlája, akkor sem érheti kár, a tb-számláján "kipótolják" az összeget, a pénzre úgy tekintenek, hogy azt teljes egészében "visszahozta" az állami rendszerbe.
Selmeczi Gabriella a magánnyugdíjpénztárak esetleges végelszámolásáról vagy felszámolásáról szólva kiemelte, hogy a volt tagnak 30 napig kell nyilatkoznia, melyik másik pénztár tagja szeretne lenni; nyilatkozat híján a tag a tb-rendszerbe kerül vissza.
A vagyonátadásról annyit mondott: ez "nagyjából" megtörtént. Az ÁKK és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap munkatársai ellenőrzik az információkat. A magánnyugdíjpénztárak által közölt adatok szerint a pénztárak 2.950 milliárd forintnyi vagyont adtak át, ebből 1.345 milliárd forint az állampapír, a költségvetési törvény szerint az átadott vagyonból 529 milliárd forintot kell átutalni a nyugdíjkasszába, a fennmaradó részt államadósság csökkentésre kell fordítani - emlékeztetett.
Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy apró vitás kérdések vannak a vagyonátadás kapcsán, például az átadott vagyon szerkezetéről.
Az egyéni számlákról szólva megismételte: 2012. január 1-től elindulhat az egyéni tb-nyilvántartás; minden adat egy egyéni nyilvántartási számlára kerül és megkezdődik az adatok visszamenőleges feltöltése. A munkavállalók például ellenőrizhetik, hogy a munkaadó fizetett-e utánuk járulékot és az összeg valós-e - fejtette ki.
Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva elmondta: a cél, hogy az egyéni nyilvántartási számla adataitól az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható legyen a várható öregségi nyugdíj összege.

Olvasóink írták

 • 19. gjozsi88 2011. június 30. 16:46
  „41!
  Csakhogy ezt az összeget nem egyszerre fizetted be......!”
 • 18. 41 2011. június 30. 09:03
  „Befizetett millió ft, hozam 269000 ft,ebből reál hozam 270 ft.Alig várom,hogy megkapjam.Évekig fizettem,összeraktam jó kis összeget ez idő alatt.Kérték segítsem az országot,kevesebb lesz az adósság, jobb lesz nekünk, nem így lett.Átverve érzem magam.Ha visszakapom ezt az összeget veszek belőle 1 gombóc fagyit.Olyan élvezettel nyalják ki a hátsómat akik ezt jónak gondolták,amilyen élvezettel eszem a fagyimat.Még ahogy megy nekem:1gombóc-1millió.”
 • 17. machers 2011. június 24. 23:06
  „16. gjozsi88 2011.06.24. 21:49
  Hagyd a fenébe! Ezek még a jobbkéz szabályt is összekeverik a mohácsi vésszel.”
 • 16. gjozsi88 2011. június 24. 21:49
  „asvel!
  Lényeges különbség van!
  A magánpénztári vagyon az a tag és nem az állam tulajdona és ennek egy befektetési formája az állampapir és részvény vásárlás! Tőke és hozam egy létező vagyon!
  A baj az, hogy azt az 500 milliárdot hitelből tette, ugyanis nem volt 500 milliárdja!
  Azaz szépen összecsusztattad a kettőt, miközben akaratod ellenére azt a kormányzati propagandát cáfolod, mely az eltőzsdézett pénztári vagyonokról szól!
  Azaz én teszem fel a kérdést!
  Ha eltőzsdézték részvényekkel a magánnyugdíjpénztári vagyont, akkor az ugyancsak tőzsdei szereplő MOL részvények miért nem kockázatosak?????”
 • 15. machers 2011. június 24. 20:36
  „12. Csetneky 2011.06.24. 18:15
  Kár, hogy nem érted! Gyakorlatilag a rövidtávú eredmények kedvéért - adósságcsökkentés- ami összességében nem jött be, elqrták a nyugdíjasok jövőjét.
  A gond ott van pl, amikor egy ország első embere azt nyilatkozza, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma. Hát akkor, mi a faxom? Ezt a dilettantizmust igazolja a héten benyújtott törvényjavaslat. Ahhoz képest, hogy 8 évig készültek a kormányzásra, ez azért elég nagy gáz.
  A legnagyobb baj az, hogy ez pártállástól függetlenül érinti a zembereket!”
 • 14. asvel 2011. június 24. 19:54
  „13. gjozsi88 2011.06.24. 18:34
  El kellene végre döntenetek, hogy a részvények vásárlása jó vagy nem.
  Hogy van az, hogyha az állam nem a kasszában tartja az 500 milliárdot, hanem MOL részvényekben, az nektek probléma, de ha a magánnyugdíj pénztár teszi ezt, akkor dicsőség??”
 • 13. gjozsi88 2011. június 24. 18:34
  „Csetneky!
  A baj az, hogy a mai napig senki nem tudta bebizonyítani, hogy az adósságot a Gyurcsány miatt vettük fel!
  Ugyanis a lakossági adósságot, melyet beszámítanak az állami garancia miatt az adósságba, sem ő vette fel, mint kiderült, hogy a Pintér által végrehajtott korkedvezményes nyugdíjat sem a Gyurcsány hozta létre, ahogy az önkormányzatok adósságát sem ő okozta....arról nem beszélve, hogy az IMF hitelt sem ő költötte el!
  Senki nem tudta cáfolni azt az állítását a vizsgáló bizottság elött, hogy az adósságból 570 milliárdot az első Orbán, 820 milliárdot a Meggyesi kormány és 520 milliárdot az első Gyurcsány jóléti intézkedései miatt jött létre, melynek visszafogását a második Gyurcsány kormánynak az az Orbán nem engedte, aki maga csinált 570 milliárdos kiadást és teljes támogatottsággal biztosította a Meggyesi 820 milliárdját!!!”
 • 12. Csetneky 2011. június 24. 18:15
  „11. machers

  "Az elmúlt időszak kormányait, minisztereit hol fogják jegyezni 20 év múlva?!"

  Hát szerintem gyurcsányira például még 30 év múlva is emlékezni fogunk. Meg sokat is fogják emlegetni, mivel még akkor is fizetjük az általa felvett és eltapsolt kölcsönket.

  Egyébként nem értem a problémát, aki maradni akart, az maradhatott, nem? Hát akkor?”
 • 11. machers 2011. június 24. 13:26
  „8. pancser 2011.06.24. 08:46
  Ezeknek a pénztáraknak az anyavállalatai (AEGON, ING, Generali) a 150-160 éves történetük alatt átéltek két világháborút, gazdasági (világ) válságokat. Jelenleg is kiválóan működnek. Nekem ez a garancia (a törvényi szabályozás mellett).
  Az elmúlt időszak kormányait, minisztereit hol fogják jegyezni 20 év múlva?!”
 • 10. gjozsi88 2011. június 24. 11:35
  „még annyit.
  "Az én pénzem fele elúszott egy neves banknál, ma csak a harmada hiányzik. talán egyszer meg lesz a befizetett pénzem is. Soha többet semmilyen banki befektetést!"

  Demagógiából jeles!
  Persze érdekelne, hogy lehetséges az amiről beszélsz és miért nem fordultál a bankbetét biztosításhoz és miért nem szóltál a PSZÁF-nak?
  Segítek!
  Mert nem igaz ez az állításod!!!!
  HAZUDSZ!!!!!!”
 • 9. gjozsi88 2011. június 24. 11:13
  „pancser!
  Főként hoghy igazolva látjuk azokat a demográfiai adatokat, melyek cseppet sem javultak a családi adózás miatt!
  Persze még mindig nem tudtátok megindokolni, hogy hol nagyobb a kockázat!
  A meglévő vagyon egy olyan vagyonkezelőnél, aki a törvény által garantált 4% os költségéért érdekelt a mi vagyonunk minél jobb kezelésében.....az a vagyonkezelő egyébbként a magánpénztári vagyon mellett többek közt ugyancsak a PSZÁF felügyeletével, kezeli a banki betéteket, tőkésitett életbiztosításokat!
  Vagy:
  Egy romló demográfiai adatok miatt csökkenő bérekből számitott csökkenő járulékokból egy igéret, hogy majd lesz!
  Ugyanis ez az állami nyugdíj rendszer igérete!
  Miközben senki nem tudja megmondani, hogy fog működni akkor, mikor a most 5-9 éves korosztály, akik 900 ezren vannak, elkezdenek dolgozni, az ő befizetett járulékukat hogy fogják tudni úgy elosztani, hogy az akkor 1,6 millióval megnövelt nyugdíjasnak megfelelő járadék jusson, akkor mikor a mostani demográfiai adatok mentén, melyek jobbak az arányaiban, sem önfenntartó a rendszer!
  Ha mindenki szabadon dönthetett volna és nem zsarolják meg, hogy noha továbbra is fizet az államnak járulékot, de nem kap ezért járadékot, akkor szinte biztos, hogy 100 000 államiba visszalépő lett volna és nem 100 000 magánpénztárba maradó!”
 • 8. pancser 2011. június 24. 08:46
  „Higgyétek el, nincsen nagyobb kockázat, mint piaci szereplőkre bízni í nyugdíjadat. Most sem tilos, akinek kevés az állami jó néhány pénztár szívesen fogadja. De belekényszeríteni az embereket egy kockázatos konstrukcióba, lehetetlenné téve az öregkori megélhetést, ez butaság volt. Garancia csak az állami nyugdíjra van. Ha bajotok ban velle tessék menjetek magánba az állami mellett. Az én pénzem fele elúszott egy neves banknál, ma csak a harmada hiányzik. talán egyszer meg lesz a befizetett pénzem is. Soha többet semmilyen banki befektetést!”
 • 7. machers 2011. június 23. 23:09
  „5. asvel 2011.06.23. 20:34
  Nézz utána, hogy mi a különbség a hozam és a reálhozam között. Ajánlom figyelmedbe a reálhozam számítás módját,amit a törvény szabályoz.”
 • 6. machers 2011. június 23. 23:03
  „Egy felosztó-kirovó rendszerben értelmezhetetlen az egyéni számla fogalma. Ezt hívják parasztvakításnak.”
 • 5. asvel 2011. június 23. 20:34
  „4. kerteszb 2011.06.23. 16:17

  Ezt a szöveget majd mond azoknak, akik a következő 1 hónapban verni fogják az asztalt, hogy 10-15 évig fizettek, de egy fillér hozamot sem kapnak!”
 • 4. kerteszb 2011. június 23. 16:17
  „Most akkor mégsem tőzsdézték el a manyupok a pénzt, kedves fidesznyikek? Bukott a blosi agitprop hazugságotok? Érdekes, a fele pénzt a "világrekord" adósságcsökkentésre tudta használni ovi, a reálHOZAMot pedig kifizetik a (volt) tagoknak és ősszel még esedékes a 3000 milliárdos vagyon másik felének értékesítése is.
  Olyanok ezek, mint a Sz.ártó, hazudnak a nap 24 órájában. Mindenre ráteszik az enyves kezüket, élükön a "kiflicsücsök" szenátor asszonnal, aki még milliós illetéket is "elfelejtett" befizetni az államnak évekig...FUJJ!!!”
 • 3. hubble 2011. június 23. 15:28
  „Mezike!!! még mi sem....... csak a hozamról és hogy abból mennyi lesz a reálhozm?? ki tudja?”
 • 2. Mezike 2011. június 23. 15:00
  „Én még értesítést se kaptam a reálhozamomról. :-)”
 • 1. Pedró 2011. június 23. 14:47
  „Már most ellentmondás van a rendszerben!!
  Magánpénztáram oldalán az alábbi hirdetmény található:
  "A kifizetéshez szükséges pénzt Pénztárunk július 20-ig köteles visszaigényelni. A kifizetések ezt követően előreláthatólag július végén kezdődnek és legkésőbb augusztus 31-én zárulnak le."

  Akkor most ki nem mond igazat??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány kiköltözik a Parlamentből

A Fidesz és a KDNP közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig… Tovább olvasom